2006-05-16 - 15:20
ALMANYA HEYETİ TBMM'DE...
Almanya Saksonya Eyaleti Devlet Bakanı Hermann Winkler ve beraberindeki heyet, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ı ziyaret etti.
Komisyon Başkanı, AK Parti Nevşehir Milletvekili Elkatmış, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Almanya arasındaki dostluğun çok eskilere dayandığını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 25 milyar doları aştığını ifade eden Elkatmış, 3 Ekimden sonra Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili yeni bir sürecin başladığını belirtti. Türkiye'nin AB'ye girmesinin her iki tarafın menfaatine olacağını, kültürler arasındaki diyalogun sağlanacağını anlatan Elkatmış, tereddütlerin yersiz olduğunu söyledi. Elkatmış, ''AB'yi medeniyet projesi olarak kabul ettiğimiz için üye olmak istiyoruz'' dedi.

Konuk Bakan Winkler de Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin nasıl seyrettiğini görmek ve buna ilişkin bir tablo çizmek için geldiklerini ifade etti.

Konuk heyet üyeleri, reformların yavaşlayıp yavaşlamadığı, Türkiye'nin insan hakları konusunda Avrupa standartlarını ne zaman yakalayacağına ilişkin sorular yöneltti.

Elkatmış ise Türkiye'nin, insan hakları ihlallerinin önlenmesi için 3 yıldır çok önemli reformlar yaptığını ve bu reformların uygulandığını hatırlattı. Mehmet Elkatmış, ''Bundan sonra da yapılacakçok şey var, henüz bitmiş değil'' diyerek, reformlarla Türkiye'de kötü muamele ve işkencenin ortadan kalktığına dikkati çekti.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de insan hakları ihlalleri olabildiğini ifade eden Elkatmış, önemli olanın bu konuda etkin mücadele etmek olduğunu belirterek, ''Onu yapıyoruz'' diye konuştu.

Elkatmış, reformların uygulamasında eksiklik olmaması için gayret gösterildiğini sözlerine ekledi.

Almanya Saksonya Eyaleti Devlet Bakanı Hermann Winkler ve beraberindeki heyet, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış'ı ziyaret etti.

Komisyon Başkanı, AK Parti Düzce Milletvekili Yakış, yaptığı konuşmada, AB üyeliğine karşı çıkanların, Türkiye'yi yeterince tanımadıklarını söyledi. ''Türkiye'yi bütün sorunlarını çözümlemiş, demokrasi cenneti olarak takdim etmiyoruz. Eksiklikler var, onları tamamlamaya çalışıyoruz'' diyen Yakış, Türkiye'nin, bu eksiklikleri tamamlamadan AB'ye girmeye çalışmadığını ifade etti.

Türkiye'nin, siyasi kriterler yerine getirildikten ve eksiklikler tamamlandıktan sonra AB'ye üye olacağını, bu sürecin 8-10 yılı bulabileceğini anlatan Yakış, 10 yıl sonra Türkiye, Almanya ve dünyada dengelerin değişeceğini belirtti. Şimdiden, ''Hayır, Türkiye üye olmasın'' diye karşı çıkılmasını yadırgadığını söyleyen Yakış, ''Biz diyoruz ki Türkiye üye olacakmış gibi müzakere edelim. Üye ülkelerden biri, Türkiye'nin AB'ye girmesini istemiyorsa, o tarihte karar verilsin. Şimdiden karar vermek yanlıştır'' dedi.

Almanya Saksonya Eyaleti Devlet Bakanı Hermann Winkler, AB projesinin çok çabuk büyüdüğünü belirterek, yeni katılımların projeyi tehlikeye düşüreceği korkusu bulunduğunu kaydetti. Winkler, endişeleri ve korkuları aşmak için karşılıklı diyalogun önemli olduğunu vurguladı.