2026-05-12 - 16:29
CHP TBMM GRUP TOPLANTISI
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bu karanlığı yırtıp atmak, bu umutsuzluktan gençleri kurtarmak, dünyadaki gençler yarınlarına nasıl umutla bakıyorsa öyle bir Türkiye'yi inşa etmek, evlatlarına dünyanın öbür ucunda değil, öz vatanlarında hayal kurdurmak için bir kez daha iktidara talibiz." dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında, geçen hafta Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen SAHA 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nı ziyaret ettiğini anımsattı.

Fuarda yerli teknolojileri incelediklerini ve bilgi aldıklarını kaydeden Özel, "Kimin emeği, katkısı varsa ayırmadan, sakınmadan hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Orada da kimseyi ayırmadan ziyaretlerde bulunduk." diye konuştu.

Özel, "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü"ne yönelik davaya değinerek, "geçmişte Ergenekon, Balyoz gibi çeşitli kumpas soruşturmalarında katledilmeye çalışılanları", FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine karşı ise Meclis'i savunduklarını söyledi.

O zaman "Bir gün gelecek ve haklılığımız ortaya çıkacak." dediklerini anlatan Özel, "Bugün bir daha söylüyorum, bu kürsüden değil çünkü o gün bu kürsüde olmayacağız, muhalefet kürsüsünden değil, iktidar kürsüsünden bir kez daha sizlerin ve milletimizin karşısına çıkıp, 'biz yine doğru tarafta durduk, dürüst insanları, suçsuzları savunduk, iftiracılara karşı baş eğmedik, gerekirse baş verdik ama eğilmedik' diyeceğimiz güne kadar buradan tarihin önüne şerh düşüyorum, bir daha çıkacağım ve bugünü hatırlatacağım." ifadelerini kullandı.

Özel, hükümetin ekonomi politikalarına yönelik eleştirilerini dile getirerek, Türkiye'de yıllık enflasyonun yüzde 32'yi geçtiğini söyledi.

Enflasyon artışı nedeniyle çalışanların maaşının ve emekli aylığının giderek eridiğini anlatan Özel, en önemli sorunlardan birinin de gıda enflasyonundaki artış olduğunu dile getirdi.

- "Anneden babadan miras değilse ev, araba hayal"

CHP Genel Başkanı Özel, mesleği ne olursa olsun Türkiye'de bir gencin, kendisine miras kalmadığı sürece kendi maaşı ile bir araba, ev almasının mümkün olmadığını söyledi.

Gençlerin anne ve babalarının ise geçmişte bunu yapabildiğini anlatan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öyle bir dönemdeyiz ki anneden babadan miras değilse ev, araba hayal. Öyle bir dönemdeyiz ki herkesin evlatları kendinden daha uzun boylu, babalardan daha yakışıklı, annelerden daha güzel ama ilk kez yaşıyoruz ki herkesin evladı kendinden daha fakir, herkesin evladının geleceği kendi geleceğinden daha karanlık. İşte bu karanlığı yırtıp atmak, bu umutsuzluktan gençleri kurtarmak, dünyadaki gençler yarınlarına nasıl umutla bakıyorsa öyle bir Türkiye'yi inşa etmek, evlatlarına dünyanın öbür ucunda değil, öz vatanlarında hayal kurdurmak için bir kez daha iktidara talibiz."

Türkiye'deki vergi sistemine yönelik değerlendirmelerde bulunan Özel, alınan yıllık vergi tutarının, 60 bin lira maaş alan bir işçiden 138 bin lira, 70 bin lira maaş alan bir teknisyenden 180 bin lira, 80 bin lira maaş alan bir mühendisten 235 bin lira olduğunu anlattı.

Hükümetin yeni bir "varlık barışı" getirdiğini söyleyen Özel, söz konusu düzenlemeyi eleştirdi.

Kurban Bayramı'nın yaklaştığını anımsatan Özel, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin yetersiz olduğunu söyledi. Özel, bayram ikramiyesinin bu yıl 4 bin lira olduğunu hatırlatarak, "Emekli ikramiyesinde sadece 8 yıl önce CHP'nin sayesinde AK Parti'nin zorla bir koç parası verdiği ikramiye 1000 liraydı. Şimdi koç 45 bin lira, ikramiye 4 bin lira. 2018'de Diyanet İşleri Başkanlığındaki kurban kesim bedeli 850 lira, ikramiye 1000 lira. Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığı kesim bedeline 18 bin lira demiş, 21 kat artırmış. O Diyanet İşleri Başkanı'nı atayan bu hükümet ikramiyeyi sadece 4 kat artırmış." dedi.

Türkiye'de ortalama çiftçi yaşının AK Parti iktidara geldiğinde 37 civarındayken bugün 58'e yükseldiğini anlatan Özel, gençlerin topraktan koptuğunu söyledi.

Özel, hükümetin yılın ilk 3 ayında faize 876 milyar lira verirken, çiftçiye 60 milyar lira destek ödemesi yaptığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Kendi çıkardıkları kanun, 'gayrisafi milli hasılandan yüzde 1 destekleme' der, bunlar bütçeye binde 2 yani 5'te 1'ini koyuyorlar. Vermeyi bırak, niyetine bile girmiyorlar, parayı bütçeye koymuyorlar. Kendi kanunlarına aykırı bütçe yapıyorlar. Biz, elbette öncelikle bu yüzde 1'i hemen sağlamayı, ayrıca çiftçi mazotunu derhal kanunla ÖTV'siz, KDV'siz hale getirmeyi, çiftçi borçlarının faizlerini silmeyi, anaparayı yapılandırmayı, planlı bir tarıma geçmeyi, çiftçinin ne ekileceğini, ne dikeceğini, kaça satacağını bildiği bir düzeni kurmayı, elektrik ücretlerinin tahsilatını aylık değil, eskiden olduğu gibi hasattan hasada mümkün kılmayı ve çiftçinin üretimine, hayvancının süt üretimine alım garantisi vermeyi partimizin programına koyduk, şimdiden taahhüt ediyoruz."

Özel, CHP TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, CHP'ye ve CHP'li belediyelere yönelik dava ve soruşturmalara ilişkin eleştirilerde bulundu.

"Bir yıldan fazla süredir her gün saldırı altında olduklarını" ileri süren Özel, "İBB davasının iddianamesi ile CHP'ye kapatma davası yollamak ya da üstüne yapılan 3 kurultaya, sıfırdan yapılan bir kurultaya rağmen açılan bir butlan davasına, mahkemenin kale almamasına rağmen istinafta diri tutulmaya çalışılan bir tehditle birlikte partiye yöneltilen büyük bir taarruzla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

"İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü"ne ilişkin davaya yönelik eleştirilerde bulunan Özel, Adalet Bakanı Akın Gürlek'in mal varlığına ilişkin de iddialarda bulundu.

Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan ve belediye başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Muhittin Böcek ile oğlu Mustafa Gökhan Böcek'in etkin pişmanlık kapsamında ifadelerinin alınmasına ilişkin Özel, Böcek ailesine, "iftira at ve kurtul" baskısı yapıldığını öne sürdü.

Özel, "kendisinin, son yerel seçimlerden önce Muhittin Böcek ile Manisa'daki bir akaryakıt istasyonunda buluştuğu ve Böcek'in yeniden aday gösterilmesi için 50 milyon avro aldığına" yönelik iddiaların gerçek olmadığının ortaya çıktığını savunarak bunun, söz konusu akaryakıt istasyonunda Muhittin Böcek ile hayatını kaybeden eski Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in bir araya geldiğini ve Zeyrek'in, belediye başkan adaylığı öncesinde Böcek'in belediyecilik alanındaki proje ve hizmetlerine ilişkin tecrübelerinden faydalanmak için yapılan bir görüşme olduğunu söyledi.

Özel, "Böcek'ten para alındığına" yönelik iddialara tepki gösterdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca "rüşvet", "irtikap" ve "ihaleye fesat karıştırma" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve Uşak Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Özkan Yalım'ı, disiplin süreçlerini uygulayarak partiden ihraç ettiklerini dile getiren Özel, şöyle konuştu:

"14 yıl önce dayısını gece ameliyat ettirince annesi, 'Özgür'e hediye yapalım' deyince Kıbrıs'tan çakma saat almış. 'Takmam ben bunu' demişim, ifadesinde var. 'Yok, Uşak’ta birisi yapıyor fason. Al sana bunu getirdim' demiş. Bunları söylüyor. 'Ben Özgür Özel’e 9 yıl önce kadın çantası verdim eşi için. Arkadaş arkadaşa. Bak bunu Türkiye'de benim arkadaş yapıyor.' demiş. Ondan iftira çıkarmaya çalışıyorlar. En son partiye araç alırken, 'Ben çok kamyon alıyorum, indirim yaptırırım.' Normal bir filo indirimi. Parti arabanın parasını ödemiş. Önce 'Araba aldı' dediler. Aksesuarların parasını ödemiş. 'Aksesuarları karşılandı' dediler. O iç dizaynında 'En iyi yeri ben biliyorum, ben yaptıracağım' demiş. Bizi de 'Ben hediye ettim partime, Genel Başkanın aracını yapıyorum' diye kandırmış." Ne zaman öğrendik? Yazışma yaptık."

Özel, "İstanbul Büyükşehir Belediyesinin AK Parti tarafından yönetildiği dönemlerde AK Parti Genel Merkezine ve yöneticilerine 56 araç tahsis edildiğini" ileri sürdü.

CHP Genel Başkanı Özel, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın AK Parti'ye katılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Köksal'ın, CHP Grup Başkanvekili olarak görev yaptığını anımsatan Özel, Köksal'ın bu süre içerisinde AK Parti'ye yönelik sert eleştirilerde ve hakaretlerde bulunduğunu söyledi. Köksal'ın "CHP'de siyaset imkanım kalmadı" dediğini aktaran Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ve diyor ki 'Özgür Özel beni tehdit etti.' Ona sadece şunu dedim, 6 ay önceki gidişinde demiştim: 'Şüphen kocandansa ayrılırsın, bu parti ailen olur, sana sahip çıkar. Senin hırsız olduğuna inanmıyorum.' Bu sefer de dedim ki, 'Ey Burcu Hanım, 2 yıl kolay geçmez ama çabuk geçer. CHP iktidar olunca, sakın gelip kapımızda yalvarma.' Bu tehditse, daniskasını ediyorum. Hadi bakalım. CHP tehditten yılanların, teslim olanların değil, hep birlikte ayağa kalkanların, iktidarlara yürüyenlerin partisidir. Bu partinin iktidar yürüyüşü, süngünün üstüne yürüyerek başladı. Düşman kurşununa, açık yüreğiyle, göğsüyle yürüyenlerle başladı. Yürüyelim arkadaşlar. Kalanlar, arkada kalsınlar. İktidara yürüyoruz."

Özel, toplantının başında, Engelliler Haftası dolayısıyla partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katılan engellilerle tokalaşarak bir süre sohbet etti.