2006-03-22 - 17:08
TBMM ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDEKİ SORUNLARI ARAŞTIRMA KOMİSYONU, ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİ DİNLEDİ
Komisyona bilgi veren Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Murat Taşan, Türkiye'de üretilen yağların yüzde 90'ının bitkisel yağlardan oluştuğunu söyledi.
Zeytin ve zeytinyağı ile bitkisel yağ üretiminin sorunlarına ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çeşitli üniversitelerin ziraat fakültelerinde öğretim üyelerini dinledi.

Zeytin ve Zeytinyağı ile Diğer Bitkisel Yağların Üretimindeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Murat Taşan, Türkiye'de üretilen yağların yüzde 90'ının bitkisel yağlardan oluştuğunu söyledi. Taşan, kişi başına yıllık 7 kilogram margarin tüketildiğini kaydetti.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Kolsarıcı, 1 gram yağın 9.3 kalori ürettiğini belirterek, AB normlarına göre bir insanın yılda 24 kilogram yağ tüketmesi gerektiğini, Türkiye'de ise 17.5 kilogram yağ tüketildiğini bildirdi.

Türkiye'nin yıllık ham yağ ve yağlı tohum ithalatının giderek arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Kolsarıcı, 2005 yılında 511 bin ton ham yağ, 1 milyon 800 bin ton yağlı tohum ve 795 bin ton da yağlı tohum küspesi ithal edildiğini söyledi.