2006-04-05 - 17:30
TBMM Araştırma Komisyonu Marmara Birlik, Tariş-Pamuk ile ÇUKOBİRLİK Tarım Satış Kooperatifleri Birliği yöneticilerini dinledi.
Zeytin ve zeytinyağı ile bitkisel yağ üretiminin sorunlarına ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, TARİŞ-Pamuk ile Çukobirlik Tarım Satış Kooperatifleri Birliği yöneticilerini dinledi.
Komisyona bilgi veren TARİŞ-Pamuk Kooperatifleri Satış Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Yavaş, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'nin 90 yıllık tarihi olduğunu belirterek, Ege Bölgesi'nde 7 ilde, 44 tarım satış kooperatifinin, bölge pamuk üreticisinin yaklaşık yüzde 80'ini oluşturduğunu ve 50 bini aşkın üretici ortağı bulunduğunu bildirdi.
Ege Bölgesi kütlü pamuk rekoltesinin yaklaşık yüzde 40'ını ürettiklerini ve Türkiye'nin en büyük pamuk birliği olduklarını anlatan Yavaş, Türkiye'deki yağ tüketimine ilişkin bilgiler de verdi.
Buna göre, Türkiye'de kişi başına yağ tüketimi 17 kilogramla sınırlı. Türkiye'de, yılda kişi başına 10 kilogram likit yağ, 6 kilogram margarin ve yaklaşık 1 kilogram da zeytinyağı tüketiliyor.
Türkiye'de üretilen yağlı tohumlu bitkilerin yüzde 55'i pamuk, yüzde 38'i ise ayçiçeğinden oluşuyor.
Türkiye, üretim düşüşü sonucu ortaya çıkan bitkisel yağ açığının kapatılabilmesi için petrolden sonra en fazla dövizi, yağ ve yağ bitkileri tohumunun ithalatına ödüyor.
Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Yavaş, Türkiye'de ekilebilir tarım alanlarının sadece yüzde 7'sinin yağlı tohumlu bitkilerin üretimine tahsis edildiğini bildirerek, ''Oysa günümüzde nüfus artışı ve sosyal refah artışına paralel dengeli beslenmeyle ortaya çıkacak yağ ihtiyacını karşılamak için ülkemiz, ekilebilir tarım alanlarının yüzde 15'ini, yağlı tohumlu bitkilerin ekimine tahsis etmesi gerekmektedir'' dedi.
ÇUKOBİRLİK
Çukobirlik Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Ziraat İşleri Müdürü Ömer Özdoğan da pamuk üretimi konusunda bilgi verdi.
Dünyada 76 ülkede pamuk tarımı yapıldığını bildiren Özdoğan, Türkiye'nin dünya pamuk ekim alanlarında 7. sırada, üretim yönünden ise 6. sırada bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin dekar başına lif verimi yönünden dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirterek, bu alanda İsrail, Avustralya ve Suriye'den sonra dördüncü sırada yer aldığını kaydetti.
Özdoğan, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 542 bin ton kütlü pamuk üretimi yapıldığını, bu miktarın işlenmesi sonucunda yüzde 60 oranında pamuk çiğidi, yüzde 36 oranında da lif pamuk elde edildiğini anlattı.
Türkiye'de, pamuk üretimi yapılan bölgelerin toplam nüfusunun 15 milyona ulaştığını, bu nüfusun 6 milyonunun pamuk tarımıyla geçindiğini bildirdi.
Komisyona bilgi veren TARİŞ-Pamuk Kooperatifleri Satış Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Yavaş, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'nin 90 yıllık tarihi olduğunu belirterek, Ege Bölgesi'nde 7 ilde, 44 tarım satış kooperatifinin, bölge pamuk üreticisinin yaklaşık yüzde 80'ini oluşturduğunu ve 50 bini aşkın üretici ortağı bulunduğunu bildirdi.
Ege Bölgesi kütlü pamuk rekoltesinin yaklaşık yüzde 40'ını ürettiklerini ve Türkiye'nin en büyük pamuk birliği olduklarını anlatan Yavaş, Türkiye'deki yağ tüketimine ilişkin bilgiler de verdi.
Buna göre, Türkiye'de kişi başına yağ tüketimi 17 kilogramla sınırlı. Türkiye'de, yılda kişi başına 10 kilogram likit yağ, 6 kilogram margarin ve yaklaşık 1 kilogram da zeytinyağı tüketiliyor.
Türkiye'de üretilen yağlı tohumlu bitkilerin yüzde 55'i pamuk, yüzde 38'i ise ayçiçeğinden oluşuyor.
Türkiye, üretim düşüşü sonucu ortaya çıkan bitkisel yağ açığının kapatılabilmesi için petrolden sonra en fazla dövizi, yağ ve yağ bitkileri tohumunun ithalatına ödüyor.
Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Yavaş, Türkiye'de ekilebilir tarım alanlarının sadece yüzde 7'sinin yağlı tohumlu bitkilerin üretimine tahsis edildiğini bildirerek, ''Oysa günümüzde nüfus artışı ve sosyal refah artışına paralel dengeli beslenmeyle ortaya çıkacak yağ ihtiyacını karşılamak için ülkemiz, ekilebilir tarım alanlarının yüzde 15'ini, yağlı tohumlu bitkilerin ekimine tahsis etmesi gerekmektedir'' dedi.
ÇUKOBİRLİK
Çukobirlik Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Ziraat İşleri Müdürü Ömer Özdoğan da pamuk üretimi konusunda bilgi verdi.
Dünyada 76 ülkede pamuk tarımı yapıldığını bildiren Özdoğan, Türkiye'nin dünya pamuk ekim alanlarında 7. sırada, üretim yönünden ise 6. sırada bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin dekar başına lif verimi yönünden dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirterek, bu alanda İsrail, Avustralya ve Suriye'den sonra dördüncü sırada yer aldığını kaydetti.
Özdoğan, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 542 bin ton kütlü pamuk üretimi yapıldığını, bu miktarın işlenmesi sonucunda yüzde 60 oranında pamuk çiğidi, yüzde 36 oranında da lif pamuk elde edildiğini anlattı.
Türkiye'de, pamuk üretimi yapılan bölgelerin toplam nüfusunun 15 milyona ulaştığını, bu nüfusun 6 milyonunun pamuk tarımıyla geçindiğini bildirdi.
