2008-05-14 - 16:55
MURAT YILDIRIM'IN BASIN TOPLANTISI?
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Cezaevleri ile ilgili Alt Komisyonun Başkanı Murat Yıldırım, Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevleri ile Edirne F Tipi Cezaevinde incelemelerde bulunduklarını söyleyerek, tespitlerini basın mensupları ile paylaştı.
-TBMM Haber Sitesi- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan 'Her Türlü Şiddet, Kötü Muamele ve İşkence ile Ceza ve Tutukevleri ile İlgili Sorunları İnceleme Alt Komisyonu' Başkanı Murat Yıldırım TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım,alt komisyon olarak, Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevleri ile Edirne F Tipi Cezaevinde incelemelerde bulunduklarını söyleyerek, tespitlerini basın mensupları ile paylaştı.

Tutuklular, hükümlüler, illerin valileri, başsavcıları, cezaevi savcıları, cezaevi müdürleri ve diğer çalışanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, tutuklu ve hükümlülerin psikolojik ve sosyal durumları yanında, cezaevlerinin fiziki durumlarına ilişkin de inceleme ve tespitlerde bulunduklarını söyledi.

Yıldırım, heyetin her türlü detayı göz önüne alarak 'objektif' bir çalışma yaptığının altını çizerek, "Heyetimizin inceleme yaptığı cezaevlerinde sorumluların üzerlerine düşen görevi hassasiyetle yerine getirdikleri gözlemlenmiştir" dedi.

Yıldırım, kişisel yada geneli içine alan kötü muamele şikayetiyle karşılaşılmadığını belirterek, cezaevi personeli dahil, tüm tutuklu ve hükümlülerin aynı yemeği yedikleri halde bazı tutuklu ve hükümlülerin yemeklerin besleyici olmadığını ifade ettiklerini söyledi.

Cezaevlerinde kadrolu sağlık personeli bulunmamasına rağmen valiliklerin görevlendirmeyle bu ihtiyaca cevap verdiklerini tespit ettiklerini kaydeden Yıldırım, ziyaretçilerin üstlerinin aranması konusunun da gelen şikayetler arasında olduğunu ancak konu ile ilgili görüşülen ziyaretçilerden X-Rey cihazı uygulamasına ilişkin herhangi bir aksaklıkla ilgili şikayet olmadığını söyledi.

Yıldırım, cezaevlerinde anadilde telefon konuşmasının kısıtlandığına dair şikâyetlere yönelik ise şu tespitlerde bulunduklarını kaydetti:

"Ortak alanlarda, birebir sohbetlerde ve ziyaretçilerle açık ve kapalı görüşlerde kişilerin anadillerinde konuşabildikleri tespit edilmiştir. Fakat telefon görüşmelerinde karşı tarafın Türkçe bilmediğinin ispatlamasının istenildiğini ve bunu belgelendirmesi şartının arandığı tespit edilmiştir. Bu durum komisyonumuzun dikkatini çekmiştir."

Yıldırım, konu ile ilgili ayrıntılı raporlarını en kısa süre içinde İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna sunacaklarını belirtti.