2010-06-17 - 12:38
BDP'Lİ KURTULAN'IN BASIN TOPLANTISI?
BDP İstanbul Milletvekili Fatma Kurtulan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında İran, Irak ve Suriye ile sınır ilerinde kaçakçılık yaptıkları gerekçesi ile bir çok vatandaşın güvenlik güçlerinin keyfi ve hukuksuz müdahalesi sonucunda hayatını kaybettiğini iddia etti.

BDP İstanbul Milletvekili Fatma Kurtulan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında İran, Irak ve Suriye ile sınır ilerinde kaçakçılık yaptıkları gerekçesi ile bir çok vatandaşın güvenlik güçlerinin keyfi ve hukuksuz müdahalesi sonucunda hayatını kaybettiğini iddia etti.

2009 yılı içinde bazı istatistiklere göre 50'nin üzerinde yurttaşın bu nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini öne süren Kurtulan, " Sınırlarda vurulanlar, vurulduğu yerde saatlerce bekletilmekte, yaralılar hastaneye kaldırılmamakta, İran sınırı içinde vurulan yurttaşlarımızın cenazeleri günlerce teslim edilmemekte, İran ve Türkiye askerleri tarafından öldürülen yurttaşlarımız için devlet hiçbir girişimde bulunmamaktadır." dedi

Kurtulan, Sınır köylerinin kimi zaman kaçakçılık yapıldığı iddiası ile günlerce askeri abluka altına alındığını belirterek köylülerin kaçakçılık yaptıkları iddiası ile göz altına alınarak karakollara götürüldüklerini ve işkencelerden geçirildiklerini iddia etti.

BDP İstanbul Milletvekili Fatma Kurtulan, sözlerinde şunları kaydetti;

"Onlarca kişinin yaralandığı, öldürüldüğü ve ağır işkencelere maruz kaldığı Van - İran sınırında yaşanan olaylara ilişkin, hükümet açıklama yapma gereği bile duymamakta ve "işkenceye sıfır tolerans" sloganını, işkenceyi yargısız infazların üzerini örtme yöntemi olarak kullanmaya devam etmektedir.

Sınırda yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekilmesi ve yaşanan ölümlerin artık bir son bulması için 09.11.2009 tarihinde Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığına konu ile ilgili bir incelemenin başlatılarak önlem alınmasının sağlanması yönünde rapor sunmuştuk.

İlgili başvurumuz üzerine, Komisyon Başkanlığı, bir meclis araştırma komisyonu kurarak olayları yerinde incelemek yerine, iki memur görevlendirerek sanki yaşananlar basit bir hak ihlalinden ibaretmiş gibi gayrı ciddi bir tutumla hareket etmiştir.

Van Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığından taraflı olarak hazırlanan raporları dayanak göstererek iddiaların asılsız olduğu yönünde ilgi cevabı sunmuştur. Suçu ve sorumluluğu bulunan yetkililerin raporları doğru bilgi olarak kabul edilmiştir.

Üzerinde durduğumuz olay basit bir hak ihlali değil tam bir katliamdır. Acil olarak bizimde içinde olduğumuz bir Meclis Araştırma Komisyonu kurularak olayların araştırılması, ölümlerde sorumluluğu olanların tespit edilmesi ve ölümlerin sona erdirilmesi sağlanmalıdır." dedi