2011-03-30 - 12:15
TBMM SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU...
Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perihan Arslan, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, ''Sağlıkta Çocukluk Çağı'' konulu sunum yaptı.
Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Beslenme ve
Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perihan Arslan, insanların doğru
beslenme şekline yönelmesinin vazgeçilmez şartının, eğitim olduğunu söyledi.

Arslan, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda,
''Sağlıkta Çocukluk Çağı'' konulu sunum yaptı. Çocukların beslenmesinde, coğrafi
konum, çevre, üretim ve tüketim alışkanlıkları ile medyanın da etkili olduğunu
anlatan Arslan, dengesiz veya yetersiz beslenmeye bağlı olarak zihinsel,
bedensel, ruhsal rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğine dikkati çekti.

Dengesiz beslenme nedeniyle çocukta obezite meydana geldiğini belirten
Arslan, bunun da gelecek yaşlarda diyabet ve hipertansiyon gibi önemli
komplikasyonları olan hastalıklara kapı araladığını ifade etti.

Bodurluğun da önemli bir sağlık sorunu olduğuna işaret eden Arslan,
Türkiye'de her 5 çocuktan birinin bu sorun ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
Bodurluk oranının, bölgeler arasında fark ettiğinin belirlendiğini kaydeden
Arslan, bebeğin anne sütünden zamansız kesilmesinin süreci hızlandırdığını
anlattı.

Bebeğin, doğum ağırlığının yaşamsal sağlık açısından önemini vurgulayan
Arslan, düşük doğum ağırlığı olan bebeklerin, ciddi enfeksiyon riski bulunduğunu
ifade etti.

Toplumda, ''şişman çocuk, sağlıklı çocuktur' şeklinde bir algılama
bulunduğunu belirten Arslan, ''Bu çok yanlış. 'Çocuk illa ki boğum boğum olacak
ki sağlıklı olduğu belli olsun' Artık böyle değil. Şişman çocuk, sağlıklı çocuk
değildir'' dedi.

Dünya genelinde diyabetli hasta sayısının giderek arttığına dikkati çeken
Arslan, diyabete 'şeker hastalığı'' denilmesinin hastalığın önem derecesini
azalttığını savundu.

Okul çağındaki çocuklarının beslenme şekillerini de değerlendiren Arslan,
okul kantinlerinde satılan, kolesterol, doymuş yağ ve sodyum oranı yüksek
hamburger gibi yiyeceklerin çocukların sağlığını tehlikeye attığını söyledi. Bu
tür yiyeceklerin, demir ve lif yönünden fakir olduğunu belirten Arslan, ''Bu
yiyeceklerin enerjisi yüksek. Bu nedenle kilo artışına neden olarak birçok
hastalığın tetikleyicisi konuma geliyorlar. İnsanların doğru beslenme şekline
yönelmesinin vazgeçilmez şartı, eğitimdir'' şeklinde konuştu.

(12.15)