2013-04-26 - 14:48
BDP GRUP BAŞKANVEKİLİ BALUKEN'İN BASIN TOPLANTISI...
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında çözüm sürecinde yasal ve anayasal değişiklikler konusunda kamuoyu baskısını oluşturacak örgütlenme hamlesine ihtiyaç olduğunu, bu kapsamda halk toplantıları düzenleyeceklerini söyledi.
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında çözüm sürecinde yasal ve anayasal değişiklikler konusunda kamuoyu baskısını oluşturacak örgütlenme hamlesine ihtiyaç olduğunu, bu kapsamda halk toplantıları düzenleyeceklerini söyledi.

Baluken, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 23 Nisan'da gerçekleşen protestolarda uygulanan polis şiddetini kınadıklarını ifade etti. İdris Baluken, Cizre'de yaşanan son olayın, ''savaştan, kandan beslenen kirli ellerin hala birçok yerde aktif olduğunu'' gösterdiğini savunarak, ''İçinde bulunduğumuz barış ve müzakere sürecinde herkese ciddi sorumluluklar düşmektedir. Cizre Emniyet Müdürü'nün görevden el çektirilmesi oldukça önemlidir'' dedi.

Baluken ayrıca, Tekirdağ Cezaevi'nde hak ihlallerinin devam ettiğini, bu sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini dile getirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baluken, çözüm süreci kapsamında demokratik, siyasi mücadelenin ön plana çıkacağı, yasal ve anayasal değişiklikler konusunda kamuoyu baskısını oluşturacak örgütlenme hamlesine ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Biz 45 ilde, 74 bölgede beşer kişilik komisyonlarla çok geniş bir alana ulaşacak şekilde halk toplantıları düzenleyeceğiz. Halkımıza bu sürecin bütün ayrıntılarını anlatacağız. Önümüzdeki dönemde de yapılması gerekenlerle ilgili halkımızın görüşlerini alacağız ve BDP olarak yapacağımız planlamaları, halkımızla birlikte tartışma zeminine taşıyacağız. Bunlardan hemen sonra dört koldan bölge gezileri planlıyoruz. Eş başkanlarımızın ve milletvekillerimizin dahil olduğu Akdeniz, Ege, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini kapsayacak şekilde bölge gezileri planlıyoruz. Bütün bu çalışmalarımızdan sonra merkezi yerlerde çok büyük çözüm ve barış mitinglerini gündemleştireceğiz.'' Baluken, Karadeniz bölgesi için henüz bir plan yapmadıklarını kaydetti.

İdris Baluken, başka bir soru üzerine, söz konusu projelerinin akil insanlara bir alternatif teşkil etmediğini, BDP'nin siyasi çalışması olduğunu ifade etti.

Terör örgütü elebaşlarından Murat Karayılan'ın dünkü açıklamasına ilişkin soruyu yanıtlayan Baluken, açıklamadan, stratejik bir hamle olarak silahların devreden çıkacağı, demokratik siyasetin hak ve özgürlük yöntemi olarak kullanılacağı mesajını aldıklarını söyledi. Geri çekilmenin belli bir aşamaya ulaşması ile birlikte ikinci ve üçüncü aşamaya geçileceğine dair net ifadeler olduğunu anlatan Baluken, ''İkinci aşamada Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesine yönelik yapılması gereken yasal ve anayasal değişiklikler var. Eğer ikinci aşama da başarılı bir şekilde atlatılırsa, üçüncü aşamada normalleşme süreci söz konusu. Normalleşme süreci, şu anda elinde silah bulunan gerillaların siyasal, toplumsal, sosyal yaşama dahil olmaları ile ilgili'' diye konuştu.