2013-02-20 - 13:20
CHP'Lİ IŞIK'IN BASIN TOPLANTISI?
CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, askeriyedeki intihar olayları ile ilgili Meclis Araştırması Komisyonu kurulması gerektiğini söyledi.
CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, askeriyedeki intihar olayları ile ilgili Meclis Araştırması Komisyonu kurulması gerektiğini söyledi.

Işık, 01 Ocak 2002-31 Aralık 2012 tarihleri arasında meydana gelen pusu, silahlı saldırı, taciz ateşi ve çatışma olaylarında 601 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin şehit olduğunu, son 10 yılda intihar eden personel sayısının 965 olduğunu belirtti

Işık, Üsteğmen Yaşar Karaağaç'ın, 09 Şubat'ta Erzincan'dan görev yeri Diyarbakır Hani ilçesine gitmek için 8 Şubat'ta Erzincan'dan ayrıldığını, 9 Şubat'ta Diyarbakır Toplama Merkezine gidip odasına kayıt yaptırdığını ve 9-10 saat sonra ailesi kendisine ulaşamadıkları için Erzincan'dan bölüğünü arayıp ve Üsteğmen'in cenazesine ulaşıldığını söyledi.

Toplama Merkezinde silah sesi hiç duyulmadığını savunan Işık, "Ailesiyle, nişanlısıyla ve köylülerle hiçbir sorunu yok. Ancak son 3 aydır çok tedirgin. Babasına ve annesine sıkıntılarını anlatıyor, ama ne olduğunu söylemiyor. Sadece beni yaşatmayacaklar diyor. Baba ne yaparsan yap beni buradan kurtar diyor. İki uzman çavuştan bahsediyor. Kaçakçılık ve halktan borç para, altın alıp vermediklerini söylüyor. İsim vermiyor ama iki uzman çavuştan bahsediyor." diye konuştu.

Konu ile ilgili Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a soru yönelttiğini ifade eden Işık, " Milli Savunma Bakanı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde vefat eden personelin etnik kimliğine ve inancına ilişkin bir sınıflandırma yapılmamaktadır diyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda intiharların büyük çoğunluğunun; ruhi bunalım sonucu gerçekleştiği, bunun dışında ailevi problemler, sağlık sorunları, maddi yetersizlik, isteği ile evlenememe gibi çeşitli sebeplerin de intihar davranışı için birer etken olduğu tespit edilmiştir." şeklinde konuştu.

En önemli sorunun neden Meclis'te bir Araştırma Komisyonu kurulamadığını soran Işık, sözlerine şöyle devam etti:

"Neden askerdeki inanç gruplarına bakış açılarının nasıl olduğu belirtilmiyor, araştırılmıyor? Dicle nehrindeki karganın güvenliğinden bile sorumlu olduğunu söyleyenler emanet edilen askerlere neden sahip çıkmıyorlar? İşine geldiği zaman her yere el atanlar askeriyedeki intihar olaylarını neden araştırıp ortaya çıkarmıyorlar? Baskı gören ve intihar eden kişilerin asıl sorumluları kim. Kozmik odalara giren zihniyet neden halen intihar eden gençler için kapalı kutu?"

M.Fatih Kılıç