2021-11-04 - 14:50
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Genel Kurulda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edilerek yasalaştı.
TBMM Başkanvekili Bilgiç, Genel Kurulda üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, "8 Kasım Azerbaycan Zafer Günü" hakkındaki konuşmasında, Azerbaycan toprağı Karabağ'ın işgalden azat edilmesinin yıl dönümü 8 Kasım'ın "Zafer Günü" olarak kutlandığını anımsattı.
Karabağ'ın işgalinin, Azerbaycanlıların olduğu gibi Türk milletinin gönlünde derin yaralar açtığını dile getiren Ayrım, Ermeniler'in Karabağ'da sadece katliam yapmadığını, tarihi Türk şehirlerini yağmalayıp kültürel değerleri yok ettiğini söyledi.
Bu işgal ve katliamların, yaklaşık 30 yıl boyunca başta MİNSK Grubu olmak üzere birçok ülke tarafından çözümsüzlüğe itildiğine işaret eden Ayrım, "Tekrar saldırıya geçtiler. Tabii Azerbaycan ordusu, 30 yıl evvelki ordu değildi, hazırlıklıydı. Bir gün bu toprakları kendi imkanlarıyla, askeriyle ve halkının birlik ve beraberliğiyle alacağını biliyordu. Azerbaycan, 27 Eylül'de karşı saldırıya geçerek, 44 günlük vatan savaşında tek tek bütün şehirlerini aldı. Türkiye, Cumhurbaşkanı'mızın önderliğinde 83 milyon Türk insanı, siyasi partilerimiz ve sivil toplum örgütlerimizin desteğiyle Azerbaycan'ın yanında yer aldı. 8 Kasım Şuşa'nın alınmasıyla Azerbaycan, bu tarihi zaferini kutluyor." diye konuştu.
Azerbaycan'ın barış ve kardeşlik istediğini belirten Ayrım, Azerbaycan ile Nahçıvan'ı birleştiren koridorun açılması gerektiğini, Türkiye'nin, savaş sırasında nasıl Azerbaycan'ın yanında dik durduysa, bu konuda da kardeş ülkeye destek vereceğini ifade etti.
AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "Festivaller şehri Konya" hakkındaki konuşmasında, Konya'nın kadim bir şehir olduğunu söyledi ve kentte hayata geçirilen festivalleri anlattı. Bu etkinliklerle kentin adeta bir "festivaller şehrine" dönüştüğünü dile getiren Etyemez, hikmetin ve aşkın şehri Konya'ya hizmet etmenin boyunlarının da gönüllerinin de borcu olduğunu vurguladı. Etyemez, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere şehrin gelişmesine destek verenlere teşekkür etti.
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu "İstanbul'un Ataşehir ilçesinde çözüm bekleyen sorunlar" konusundaki konuşmasında, Ataşehir'in yeni ve çarpık yapılaşmanın görüldüğü bir ilçe olduğunu söyledi.
Bu ilçede üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşadığını belirten Nuhoğlu, Ataşehir'in acil çözüm bekleyen sorunları bulunmasına rağmen merkezi konumu ve Finans Merkezi'nin yanında olması nedeniyle "rantiyecilerin" akınına uğradığını savundu.
TBMM Genel Kurulu'nda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, değerlendirmelerde bulundu.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, iktidarın 19 yıllık karnesine "jestler" bölümü eklemek istediğini belirterek, AK Parti'den, partisinin TBMM Genel Kurulu'nun bugünkü gündemine taşıyacağı motorlu taşıtlara ilişkin grup önerisine destek vererek, "jestler" hanesine bir yıldız koymasını istedi.
Türkiye'nin, dünyanın en bereketli topraklarına ve Avrupa'nın en büyük tarım alanına sahip olduğuna işaret eden Dervişoğlu, bu olumlu unsurlara rağmen iktidarın çiftçiye salgın sürecinde yeterli şekilde sahip çıkamadığını; fındık, buğday, arpa, mercimek ve nohut fiyatlarını üretici maliyetlerinin altında belirlediğini savundu. Müsavat Dervişoğlu, çiftçinin sorunlarının çözümü için iktidarın harekete geçmesini istedi.
Dervişoğlu, kamudaki araçlar için tasarruf genelgesi yayımlanmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığının 4 lüks koruma aracı kiralamak için ihaleye çıktığını öne sürdü. Bu araçların her birinin günlük bedelinin 2 bin lira civarında olacağını söyleyen Dervişoğlu, "Emekliye verilecek bayram ikramiyesi, enflasyon oranında dahi zam görmezken, kamuda lüks harcamalara ve israfa son sürat devam ediliyor. Halk ekonomik krizi en derin şekilde hissederken, hükümet yaşanan fukaralığa gözünü ve kulağını kapatmış durumdadır. Devletin malı, deniz değildir. Kamu malı, tüyü bitmemiş yetimin hakkıdır. Dolayısıyla yemeyen değil, yiyen domuzdur." sözlerini sarf etti.
MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Yunanistan'ın Meriç bölgesinde ve Sisam Adası'ndaki düzensiz göçmenlere sistematik işkence ve kötü muamele uyguladığını, bu insanları ölüme terk ettiğini belirtti.
İnsan hakları ve demokrasi kavramlarının havariliğine soyunan Yunanistan'ın mültecilere işkence ettiği iddialarının, ülkenin medyasına da yansıdığını anlatan Bülbül, bu ülkedeki mültecilere işkence edilip eşyalarına el konulduktan sonra Türkiye'ye teknelerle yollandığını kaydetti.
Bülbül, Türk Sahil Güvenlik güçlerince kurtarılan göçmenlerin, Yunanistan'da ağır şiddet, taciz, gasp ve hakarete maruz kaldıklarını ifade ettiklerini aktararak, "Yunanistan'ın, farklı tarihlerde pek çok örneğine rastladığımız göçmenlere karşı uyguladığı bu insanlık dışı yaklaşımı kınıyoruz. Bu hadiselerin özellikle dünya kamuoyu tarafından dikkatle takip edilmesi, 2011'den bu yana sayıları 3,5 milyonu aşan mülteciyi misafir eden Türkiye'nin, eğitim, sağlık, ekonomik yardımları gözetilerek insan hakları noktasında gösterdiği büyük erdemin farkına varılması gerekiyor." diye konuştu.
Bülbül, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile KKTC'nin kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge çerçevesinde hak ve menfaatlerinin savunulması için her türlü diplomatik adımın atıldığı bir süreçte dün bölgede Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, ABD ve İsrail'in de aralarında bulunduğu 8 ülke tarafından "Nemesis" adı verilen bir askeri tatbikat düzenlendiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tatbikata Yunan mitolojisinde 'intikam' anlamına gelen Nemesis adının verilmesi ayrıca dikkat çekicidir. Son zamanlarda özellikle Mavi Vatan'daki faaliyetlerimiz, hak ve menfaatlerimizi tanımak istemeyen ve bunlara karşı düşmanca tutum sergileyen Yunanistan'ın içine girmiş olduğu silahlanma yarışı, özellikle ABD ve Fransa ile yaptığı ikili anlaşmalar, NATO müttefikliğinin ihlali sonucunu doğuracak faaliyetler son derece vahamet arz etmektedir. Türkiye olarak öncelikle diplomasiyle her sahada hakkımızı koruyacağımızı, Türk Devleti'nin bu konuda atacağı her adımda şartsız, koşulsuz destek vereceğimizi buradan yeniden beyan ediyor, Mavi Vatan'ımızda huzur ve barışın temini, Türk Devleti'nin bekası için faaliyet gösteren ordumuza, donanmamıza muvaffakiyetler diliyorum."
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının, iş kazaları nedeniyle oluşan yaşam kayıplarında denetimsizliğin önemine işaret ettiğini aktardı, iş güvenliği denetimlerinin ticari olmaktan çıkarılması ve bağımsız yapılması çağrısında bulundu.
Oluç, BDDK'nin 2021 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, kredi kartı harcamalarının özellikle Doğu ve Güney Doğu illerinde arttığını vurgulayarak, "9 aylık takipteki alacaklarda da çok vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Yine aşağı yukarı aynı iller sıralanıyor. Bu iktidar, o kadar büyük yoksulluk ve açlık yarattı ki insanlar borcu borçla ödemek için bu yola başvuruyor ve ancak o şekilde ayakta durabiliyor. İcra dosyalarında ve hacizlerde inanılmaz bir artış yaşanıyor." ifadesini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise ülkede yoksul sayısının arttığını, marketlerin cep yakmaya devam ettiğini ve teknolojik ürünlere erişimin imkansız hale geldiğini savundu. Elektriğe, doğal gaza, mutfak tüpü ve motorine gelen zamları sıralayan Özkoç, öte yandan gıda maddesi fiyatlarının da "felaket oranlarda" arttığını söyledi. Özkoç, "19 yıllık AKP iktidarı, vatandaşa 'Evinizi az ısıtın, evde kazak giyin, porsiyonları küçültün' tavsiyesi veriyor. Acaba AKP'liler, sarayda da evlerinde de kaloriferlerini kısıyorlar mı, porsiyonlarını küçültüyorlar mı?" sorusunu yöneltti.
"Milletvekillerinin elini vicdanına koyarak asgari ücretle geçinmenin nasıl mümkün olabileceğini düşünmesini" isteyen Özkoç, asgari ücretten vergilerin kaldırılmasını talep etti.
CHP'li Özkoç, "Ordu'nun Korgan Kaymakamı'nın Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayış biçimi beğenilmediği için görevden alındığını" öne sürerek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, Cumhuriyet'in kaymakamına, valisine sahip çıkması çağrısında bulundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Turan da bu haftanın "Organ Bağışı Haftası" olduğunu anımsatarak, dünyada ve Türkiye'de organ nakli bekleyen çok sayıda hasta bulunduğunu ifade etti. Her organ bağışının yeni bir hayata vesile olacağına dikkati çeken Turan, "Organ nakli hayat kurtarır. Organ bekleyen kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz." diye konuştu.
Turan, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine devam edilecek Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ihracatın artırılması, ihracatçıya birtakım kolaylıklar sağlanması, ihracatın tabana yayılması ile ihracata yönelik yatırım ve üretimin teşvik edilmesinin amaçlandığına dikkati çekti.
Milletin refahı için ihracatı önemsediklerini vurgulayan Turan, "Biliyoruz ki ihracata dayalı yüksek katma değerli üretim, daha güçlü bir ekonomi demek. İhracatçılarımızın önünü açmaya, sorunlarını çözmeye devam edeceğiz. Bugün yasalaşmasını ümit ettiğimiz teklifimizin, şimdiden ihracatçımıza, ülkemize, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Katkı sağlayan tüm milletvekillerimize partim adına teşekkür ediyorum." dedi.
AK Parti'li Turan, CHP'li Özkoç'un iddialarına daha önce çok cevap verdiğini de söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanun ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin öz kaynaklarıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine, ihracatçı birliklerince gerekli sermaye katkısı sağlanacak. İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktarılmak üzere, FOB ihraç bedelinin on binde üçüne kadar (hizmet sektörlerinde brüt asgari ücretin on katına kadar) kesinti yapılacak.
İhracatçı birliklerinin yedek akçelerinde bulunan meblağlar ile TİM nezdinde faaliyet gösteren Türkiye Tanıtım Grubunun varlıkları, İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktarılacak.
İhracatçılara yalnızca ihracat kredilerinde kefalet kurumu olarak hizmet edecek İhracatı Geliştirme AŞ'ye gelir, damga, harç, katma değer vergisi, kurumlar vergisi muafiyeti tanınacak.
Serbest bölge kurucu ve işletici şirketlerin, serbest bölgelerin kurulması ve işletilmesiyle ilgili faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar, 30 yılı geçmemek üzere gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Bu istisna, münhasıran alım satım veya depo işletmeciliği faaliyet ruhsatı sahibi kullanıcılarından elde edilen kazançları kapsamayacak.
Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ, diğer kamu bankalarına halihazırda tanınan istisna ve muafiyetlere sahip olacak.
Düzenlemeyle, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda da değişiklik yapılacak.
Meslek kuruluşu üyelerine; yalnızca kayıtlı olduğu meslek kuruluşuyla sınırlı kalmak kaydıyla Ticaret Bakanlığı e-Esnaf ve sanatkar veri tabanı üzerinden, üyelerin adı soyadı, sicil numarası ile sabit iş yeri olanların iş yeri adresi bilgilerini içeren listeye erişim yetkisi verilecek. Elde edilen kişisel veriler, sadece meslek kuruluşu organlarında görev almak isteyen adayların bu kuruluşların üyelerine ulaşabilmeleri amacıyla kullanılabilecek. Bu veriler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı kullanılamayacak, aktarılamayacak veya başka bir şekilde işlenemeyecek.
Kanunla Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun kaçak eşya naklinde kullanılan taşıtlar için el koyma ve alıkoyma tedbirlerinin nasıl uygulanacağına ilişkin hükümler düzenleniyor. Türkiye'de sicile kayıtlı olmaması ya da soruşturma ve kovuşturma devam ederken kaçakçılık suçunun işlenmesinde tekrar kullanılması halinde el konulan taşıt, el koyma kararı veren mercilerce alıkonulacak.
Kaçak eşya naklinde kullanıldığı şüphesiyle fiilen gümrük idaresine veya yediemine teslim edilmiş ve hakkında el koyma kararı bulunmakla birlikte alıkonulmayan taşıtlar, gümrük idaresince yapılacak tebligattan itibaren 90 gün içinde muhafaza ve diğer masraflar karşılanmak suretiyle sahibince teslim alınmazsa tasfiye idaresince soruşturma ve kovuşturma sonucu beklenmeksizin derhal tasfiye olunacak.
Tasfiye satış suretiyle gerçekleşirse satıştan elde edilen gelirden taşıtın muhafaza edilmesi ve satışı için gerekli olan bütün masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar, kovuşturma sonucuna göre işlem yapılmak üzere emanet hesabına alınacak.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca el konulan ve ambalajlarında kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan tütün mamulleri, etil alkol, metanol, alkollü içkiler, makaron ve yaprak sigara kağıdı ile ilaç, ilaç ham maddeleri, ilaç ham maddesi içeren ürünler, tıbbi cihaz ve malzemeler, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilen ve nikotin içersin içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile dahil her türlü mamul ve bu mamullerin tüketiminde kullanılan elektronik cihaz, aksam, yedek parça ve solüsyonlar el koyan idarelerce numune alınmak veya numune alınması mümkün olmaması halinde ayırt edici bilgilerin tespiti yapılmak suretiyle tutanağa bağlanarak imha edilecek. Ancak ilaç, ilaç ham maddeleri, ilaç ham maddesi içeren ürünler, tıbbi cihaz ve malzemeler ile etil alkolden imha haricindeki yöntemlerle tasfiye edilmesi uygun görülenler yönetmelikle belirlenecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kaçak zannıyla el konulan eşya hakkında da bu hüküm uyarınca işlem yapılacak.
Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikle üzerindeki yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi, 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılacak.
Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikle şirketlerin tasfiye sürecinde alacaklılara üçüncü kez yapılan çağrı tarihinden itibaren kalan varlığın dağıtılmamasına dair öngörülen 6 aylık süre 3 aya indirilecek.
Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının isminin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirilmesine paralel olarak Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda da değişiklik yapılacak.
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, teklifin kabul edilmesinin ardından, birleşimi, 9 Kasım Salı saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, "8 Kasım Azerbaycan Zafer Günü" hakkındaki konuşmasında, Azerbaycan toprağı Karabağ'ın işgalden azat edilmesinin yıl dönümü 8 Kasım'ın "Zafer Günü" olarak kutlandığını anımsattı.
Karabağ'ın işgalinin, Azerbaycanlıların olduğu gibi Türk milletinin gönlünde derin yaralar açtığını dile getiren Ayrım, Ermeniler'in Karabağ'da sadece katliam yapmadığını, tarihi Türk şehirlerini yağmalayıp kültürel değerleri yok ettiğini söyledi.
Bu işgal ve katliamların, yaklaşık 30 yıl boyunca başta MİNSK Grubu olmak üzere birçok ülke tarafından çözümsüzlüğe itildiğine işaret eden Ayrım, "Tekrar saldırıya geçtiler. Tabii Azerbaycan ordusu, 30 yıl evvelki ordu değildi, hazırlıklıydı. Bir gün bu toprakları kendi imkanlarıyla, askeriyle ve halkının birlik ve beraberliğiyle alacağını biliyordu. Azerbaycan, 27 Eylül'de karşı saldırıya geçerek, 44 günlük vatan savaşında tek tek bütün şehirlerini aldı. Türkiye, Cumhurbaşkanı'mızın önderliğinde 83 milyon Türk insanı, siyasi partilerimiz ve sivil toplum örgütlerimizin desteğiyle Azerbaycan'ın yanında yer aldı. 8 Kasım Şuşa'nın alınmasıyla Azerbaycan, bu tarihi zaferini kutluyor." diye konuştu.
Azerbaycan'ın barış ve kardeşlik istediğini belirten Ayrım, Azerbaycan ile Nahçıvan'ı birleştiren koridorun açılması gerektiğini, Türkiye'nin, savaş sırasında nasıl Azerbaycan'ın yanında dik durduysa, bu konuda da kardeş ülkeye destek vereceğini ifade etti.
AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "Festivaller şehri Konya" hakkındaki konuşmasında, Konya'nın kadim bir şehir olduğunu söyledi ve kentte hayata geçirilen festivalleri anlattı. Bu etkinliklerle kentin adeta bir "festivaller şehrine" dönüştüğünü dile getiren Etyemez, hikmetin ve aşkın şehri Konya'ya hizmet etmenin boyunlarının da gönüllerinin de borcu olduğunu vurguladı. Etyemez, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere şehrin gelişmesine destek verenlere teşekkür etti.
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu "İstanbul'un Ataşehir ilçesinde çözüm bekleyen sorunlar" konusundaki konuşmasında, Ataşehir'in yeni ve çarpık yapılaşmanın görüldüğü bir ilçe olduğunu söyledi.
Bu ilçede üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşadığını belirten Nuhoğlu, Ataşehir'in acil çözüm bekleyen sorunları bulunmasına rağmen merkezi konumu ve Finans Merkezi'nin yanında olması nedeniyle "rantiyecilerin" akınına uğradığını savundu.
TBMM Genel Kurulu'nda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, değerlendirmelerde bulundu.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, iktidarın 19 yıllık karnesine "jestler" bölümü eklemek istediğini belirterek, AK Parti'den, partisinin TBMM Genel Kurulu'nun bugünkü gündemine taşıyacağı motorlu taşıtlara ilişkin grup önerisine destek vererek, "jestler" hanesine bir yıldız koymasını istedi.
Türkiye'nin, dünyanın en bereketli topraklarına ve Avrupa'nın en büyük tarım alanına sahip olduğuna işaret eden Dervişoğlu, bu olumlu unsurlara rağmen iktidarın çiftçiye salgın sürecinde yeterli şekilde sahip çıkamadığını; fındık, buğday, arpa, mercimek ve nohut fiyatlarını üretici maliyetlerinin altında belirlediğini savundu. Müsavat Dervişoğlu, çiftçinin sorunlarının çözümü için iktidarın harekete geçmesini istedi.
Dervişoğlu, kamudaki araçlar için tasarruf genelgesi yayımlanmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığının 4 lüks koruma aracı kiralamak için ihaleye çıktığını öne sürdü. Bu araçların her birinin günlük bedelinin 2 bin lira civarında olacağını söyleyen Dervişoğlu, "Emekliye verilecek bayram ikramiyesi, enflasyon oranında dahi zam görmezken, kamuda lüks harcamalara ve israfa son sürat devam ediliyor. Halk ekonomik krizi en derin şekilde hissederken, hükümet yaşanan fukaralığa gözünü ve kulağını kapatmış durumdadır. Devletin malı, deniz değildir. Kamu malı, tüyü bitmemiş yetimin hakkıdır. Dolayısıyla yemeyen değil, yiyen domuzdur." sözlerini sarf etti.
MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Yunanistan'ın Meriç bölgesinde ve Sisam Adası'ndaki düzensiz göçmenlere sistematik işkence ve kötü muamele uyguladığını, bu insanları ölüme terk ettiğini belirtti.
İnsan hakları ve demokrasi kavramlarının havariliğine soyunan Yunanistan'ın mültecilere işkence ettiği iddialarının, ülkenin medyasına da yansıdığını anlatan Bülbül, bu ülkedeki mültecilere işkence edilip eşyalarına el konulduktan sonra Türkiye'ye teknelerle yollandığını kaydetti.
Bülbül, Türk Sahil Güvenlik güçlerince kurtarılan göçmenlerin, Yunanistan'da ağır şiddet, taciz, gasp ve hakarete maruz kaldıklarını ifade ettiklerini aktararak, "Yunanistan'ın, farklı tarihlerde pek çok örneğine rastladığımız göçmenlere karşı uyguladığı bu insanlık dışı yaklaşımı kınıyoruz. Bu hadiselerin özellikle dünya kamuoyu tarafından dikkatle takip edilmesi, 2011'den bu yana sayıları 3,5 milyonu aşan mülteciyi misafir eden Türkiye'nin, eğitim, sağlık, ekonomik yardımları gözetilerek insan hakları noktasında gösterdiği büyük erdemin farkına varılması gerekiyor." diye konuştu.
Bülbül, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile KKTC'nin kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge çerçevesinde hak ve menfaatlerinin savunulması için her türlü diplomatik adımın atıldığı bir süreçte dün bölgede Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, ABD ve İsrail'in de aralarında bulunduğu 8 ülke tarafından "Nemesis" adı verilen bir askeri tatbikat düzenlendiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tatbikata Yunan mitolojisinde 'intikam' anlamına gelen Nemesis adının verilmesi ayrıca dikkat çekicidir. Son zamanlarda özellikle Mavi Vatan'daki faaliyetlerimiz, hak ve menfaatlerimizi tanımak istemeyen ve bunlara karşı düşmanca tutum sergileyen Yunanistan'ın içine girmiş olduğu silahlanma yarışı, özellikle ABD ve Fransa ile yaptığı ikili anlaşmalar, NATO müttefikliğinin ihlali sonucunu doğuracak faaliyetler son derece vahamet arz etmektedir. Türkiye olarak öncelikle diplomasiyle her sahada hakkımızı koruyacağımızı, Türk Devleti'nin bu konuda atacağı her adımda şartsız, koşulsuz destek vereceğimizi buradan yeniden beyan ediyor, Mavi Vatan'ımızda huzur ve barışın temini, Türk Devleti'nin bekası için faaliyet gösteren ordumuza, donanmamıza muvaffakiyetler diliyorum."
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının, iş kazaları nedeniyle oluşan yaşam kayıplarında denetimsizliğin önemine işaret ettiğini aktardı, iş güvenliği denetimlerinin ticari olmaktan çıkarılması ve bağımsız yapılması çağrısında bulundu.
Oluç, BDDK'nin 2021 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, kredi kartı harcamalarının özellikle Doğu ve Güney Doğu illerinde arttığını vurgulayarak, "9 aylık takipteki alacaklarda da çok vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Yine aşağı yukarı aynı iller sıralanıyor. Bu iktidar, o kadar büyük yoksulluk ve açlık yarattı ki insanlar borcu borçla ödemek için bu yola başvuruyor ve ancak o şekilde ayakta durabiliyor. İcra dosyalarında ve hacizlerde inanılmaz bir artış yaşanıyor." ifadesini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise ülkede yoksul sayısının arttığını, marketlerin cep yakmaya devam ettiğini ve teknolojik ürünlere erişimin imkansız hale geldiğini savundu. Elektriğe, doğal gaza, mutfak tüpü ve motorine gelen zamları sıralayan Özkoç, öte yandan gıda maddesi fiyatlarının da "felaket oranlarda" arttığını söyledi. Özkoç, "19 yıllık AKP iktidarı, vatandaşa 'Evinizi az ısıtın, evde kazak giyin, porsiyonları küçültün' tavsiyesi veriyor. Acaba AKP'liler, sarayda da evlerinde de kaloriferlerini kısıyorlar mı, porsiyonlarını küçültüyorlar mı?" sorusunu yöneltti.
"Milletvekillerinin elini vicdanına koyarak asgari ücretle geçinmenin nasıl mümkün olabileceğini düşünmesini" isteyen Özkoç, asgari ücretten vergilerin kaldırılmasını talep etti.
CHP'li Özkoç, "Ordu'nun Korgan Kaymakamı'nın Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayış biçimi beğenilmediği için görevden alındığını" öne sürerek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, Cumhuriyet'in kaymakamına, valisine sahip çıkması çağrısında bulundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Turan da bu haftanın "Organ Bağışı Haftası" olduğunu anımsatarak, dünyada ve Türkiye'de organ nakli bekleyen çok sayıda hasta bulunduğunu ifade etti. Her organ bağışının yeni bir hayata vesile olacağına dikkati çeken Turan, "Organ nakli hayat kurtarır. Organ bekleyen kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz." diye konuştu.
Turan, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine devam edilecek Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ihracatın artırılması, ihracatçıya birtakım kolaylıklar sağlanması, ihracatın tabana yayılması ile ihracata yönelik yatırım ve üretimin teşvik edilmesinin amaçlandığına dikkati çekti.
Milletin refahı için ihracatı önemsediklerini vurgulayan Turan, "Biliyoruz ki ihracata dayalı yüksek katma değerli üretim, daha güçlü bir ekonomi demek. İhracatçılarımızın önünü açmaya, sorunlarını çözmeye devam edeceğiz. Bugün yasalaşmasını ümit ettiğimiz teklifimizin, şimdiden ihracatçımıza, ülkemize, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Katkı sağlayan tüm milletvekillerimize partim adına teşekkür ediyorum." dedi.
AK Parti'li Turan, CHP'li Özkoç'un iddialarına daha önce çok cevap verdiğini de söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanun ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin öz kaynaklarıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine, ihracatçı birliklerince gerekli sermaye katkısı sağlanacak. İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktarılmak üzere, FOB ihraç bedelinin on binde üçüne kadar (hizmet sektörlerinde brüt asgari ücretin on katına kadar) kesinti yapılacak.
İhracatçı birliklerinin yedek akçelerinde bulunan meblağlar ile TİM nezdinde faaliyet gösteren Türkiye Tanıtım Grubunun varlıkları, İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktarılacak.
İhracatçılara yalnızca ihracat kredilerinde kefalet kurumu olarak hizmet edecek İhracatı Geliştirme AŞ'ye gelir, damga, harç, katma değer vergisi, kurumlar vergisi muafiyeti tanınacak.
Serbest bölge kurucu ve işletici şirketlerin, serbest bölgelerin kurulması ve işletilmesiyle ilgili faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar, 30 yılı geçmemek üzere gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Bu istisna, münhasıran alım satım veya depo işletmeciliği faaliyet ruhsatı sahibi kullanıcılarından elde edilen kazançları kapsamayacak.
Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ, diğer kamu bankalarına halihazırda tanınan istisna ve muafiyetlere sahip olacak.
Düzenlemeyle, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda da değişiklik yapılacak.
Meslek kuruluşu üyelerine; yalnızca kayıtlı olduğu meslek kuruluşuyla sınırlı kalmak kaydıyla Ticaret Bakanlığı e-Esnaf ve sanatkar veri tabanı üzerinden, üyelerin adı soyadı, sicil numarası ile sabit iş yeri olanların iş yeri adresi bilgilerini içeren listeye erişim yetkisi verilecek. Elde edilen kişisel veriler, sadece meslek kuruluşu organlarında görev almak isteyen adayların bu kuruluşların üyelerine ulaşabilmeleri amacıyla kullanılabilecek. Bu veriler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı kullanılamayacak, aktarılamayacak veya başka bir şekilde işlenemeyecek.
Kanunla Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun kaçak eşya naklinde kullanılan taşıtlar için el koyma ve alıkoyma tedbirlerinin nasıl uygulanacağına ilişkin hükümler düzenleniyor. Türkiye'de sicile kayıtlı olmaması ya da soruşturma ve kovuşturma devam ederken kaçakçılık suçunun işlenmesinde tekrar kullanılması halinde el konulan taşıt, el koyma kararı veren mercilerce alıkonulacak.
Kaçak eşya naklinde kullanıldığı şüphesiyle fiilen gümrük idaresine veya yediemine teslim edilmiş ve hakkında el koyma kararı bulunmakla birlikte alıkonulmayan taşıtlar, gümrük idaresince yapılacak tebligattan itibaren 90 gün içinde muhafaza ve diğer masraflar karşılanmak suretiyle sahibince teslim alınmazsa tasfiye idaresince soruşturma ve kovuşturma sonucu beklenmeksizin derhal tasfiye olunacak.
Tasfiye satış suretiyle gerçekleşirse satıştan elde edilen gelirden taşıtın muhafaza edilmesi ve satışı için gerekli olan bütün masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar, kovuşturma sonucuna göre işlem yapılmak üzere emanet hesabına alınacak.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca el konulan ve ambalajlarında kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan tütün mamulleri, etil alkol, metanol, alkollü içkiler, makaron ve yaprak sigara kağıdı ile ilaç, ilaç ham maddeleri, ilaç ham maddesi içeren ürünler, tıbbi cihaz ve malzemeler, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilen ve nikotin içersin içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile dahil her türlü mamul ve bu mamullerin tüketiminde kullanılan elektronik cihaz, aksam, yedek parça ve solüsyonlar el koyan idarelerce numune alınmak veya numune alınması mümkün olmaması halinde ayırt edici bilgilerin tespiti yapılmak suretiyle tutanağa bağlanarak imha edilecek. Ancak ilaç, ilaç ham maddeleri, ilaç ham maddesi içeren ürünler, tıbbi cihaz ve malzemeler ile etil alkolden imha haricindeki yöntemlerle tasfiye edilmesi uygun görülenler yönetmelikle belirlenecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kaçak zannıyla el konulan eşya hakkında da bu hüküm uyarınca işlem yapılacak.
Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikle üzerindeki yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi, 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılacak.
Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikle şirketlerin tasfiye sürecinde alacaklılara üçüncü kez yapılan çağrı tarihinden itibaren kalan varlığın dağıtılmamasına dair öngörülen 6 aylık süre 3 aya indirilecek.
Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının isminin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirilmesine paralel olarak Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda da değişiklik yapılacak.
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, teklifin kabul edilmesinin ardından, birleşimi, 9 Kasım Salı saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
