2009-10-23 - 15:00
CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ANADOL'UN BASIN TOPLANTISI?
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Habur Sınır Kapısı'nda yargılama yapılmasını eleştirdi. ''Hukukun genelliği yoksa üniter devlet yoktur'' diyen Anadol, Habur'da ''hukukun genelliği'' ilkesinin ihlal edildiğini öne sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Habur Sınır Kapısı'nda yargılama yapılmasını eleştirdi. ''Hukukun genelliği yoksa üniter devlet yoktur'' diyen Anadol, Habur'da ''hukukun genelliği'' ilkesinin ihlal edildiğini öne sürdü.

Anadol, hukukun, ''Habur hukuku'' ve ''Silivri hukuku'' diye parçalandığını öne sürerek, Habur'a hakim göndermenin yasal dayanağını sordu. Toplumun gözünün içine baka baka aylardır yalan söylendiğini belirten Anadol, ''Sayın İçişleri Bakanı, Başbakanınızla birlikte siz ne zaman doğru söyleyeceksiniz'' diye konuştu.

Anadolu Ajansının 19 Ekim tarihli ''Habur'da özel yetkili 5 savcı, 1 hakim ve 30 avukatın bulunabileceği salon hazırlandığı'' yolundaki haberini okuyan Anadol, şöyle konuştu:

''Savcılar oraya gidebilir. Silopi'deki hakimin oraya gönderilerek orada yargılama yapılmasının yasal dayanağı nedir? Bunun adı mobil mahkeme değil de nedir? Önümüzdeki günlerde Düseldorf'tan Atatürk Havalimanı'na yine terör örgütü mensuplarının geleceği söyleniyor. Havaalanına mobil mahkeme kuracak mısınız? Kamuoyu tepkisinden sonra 'kurmayacağız' diyecekseniz, o zaman Habur'a niye
kurdunuz? Silopi'deki hakimin adliye dışında yargılama yapmasına ilişkin bir madde söyleyin, bir hukuk kuralı söyleyin. Silopi'deki hakimin adliye binası dışında Habur'da kanunsuz biçimde kurulan barakada yargılama yapmasının yasal dayanağı nedir? Bu emri kim vermiştir? Adalet Bakanı mı verdi? İş basit değil. Anayasa'nın 137. maddesi var. Kanunsuz emri düzenliyor.''

Anadolu Ajansı'nın bugün geçtiği habere göre, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi
Eker'in Atatürk Orman Çiftliği'ndeki makamında 17 Ekim Cumartesi günü görüştüğünü söylediğini belirten Anadol, ''Terör örgütü mensuplarının Habur'dan giriş yapmalarından iki gün evvel 2 bakan ve Ahmet Türk toplanmışlar. Demek ki 2 gün evvel karşılama protokol listesi, töreni beraber düzenlendi. AKP'nin üzerine düşen görev nedir, PKK'nın üzerine düşen görev nedir, DTP'nin üzerine düşen görev nedir, onları kararlaştırmışlar. Bir mehteran takımı ile devletin bandosu eksik protokol listesinde'' diye konuştu.

TCK'nın 221. maddesini okuyan Anadol, maddenin ''etkin pişmanlık'' şartı içermediğine ilişkin yorumları eleştirdi. Anadol, şunları söyledi:

''Pişman oldum dememek bir tarafa, hakimin, savcının önüne gerilla üniforması ile çıktılar. Hukukla bu kadar oynamaya, mıncıklamaya hiç kimsenin
hakkı yok. Aynı toleransı niye Silivri'de göstermiyorsunuz? Türkiye'nin hukuk yapısını Habur hukuku, Silivri hukuku diye ayrıştırmaya ne hakkınız var? Hukuku, 'Habur hukuku', 'Silivri hukuku' diye parçalıyorsunuz. Eğer ayrıcalıklı muamele yapmak istiyorsanız hukuku zorlamak yerine siyasi sorumluluğu alarak af çıkarırsınız. Ama hukukla oynamayın, 'Habur hukuku' diye ayrı bir hukuk yaratmayın.''

Olayın birinci derece sorumlularının Başbakan ile İçişleri ve Adalet bakanları olduğunu öne süren Anadol, ''Anayasaya göre sorumsuz olmasına karşın kamuoyu vicdanında sorumlu olan Cumhurbaşkanının da sorumlu olduğunu'' iddia etti.

Anadol, olayı sonuna kadar takip edeceklerini, pazartesi günü Silivri'deki mahkemeye milletvekili heyeti göndereceklerini, hukukun ayrışmaması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydederek, ''Türkiye Cumhuriyetinin üniter yapısını hukuk alanında da sonuna kadar savunacağız'' diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Anadol, ileride gerekirse gensoru verebileceklerini, ancak şu anda öyle bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

Gazilerin tepkilerinin anımsatılması üzerine ise Anadol, ''Büyük bir vicdani tepkinin açığa vurulmasıdır'' dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı eleştiren Anadol, ''Gaziler haklı olarak madalyalarını iade ediyorlar. Onlar iade ederken açılım projesine büyük desteklerinden dolayı serbest bırakılan PKK üyelerine Sayın İçişleri Bakanı ne zaman üstün hizmet madalyası verecek merak ediyorum'' dedi.

''Habur'daki yargılamanın geçersiz olduğuna ilişkin'' iddiaların anımsatılması üzerine de Anadol, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun incelemesini bekleyeceklerini söyledi.