2014-01-11 - 14:16
CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ALTAY'IN BASIN TOPLANTISI...
Altay, Meclis'te, bir grup CHP milletvekilleri ile birlikte, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşmesinin ardından olmak üzere iki kez basın toplantısı düzenledi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifi ile kuvvetler ayrılığı ilkesine son verilmek istendiğini, kuvvetler ayrılığı ortadan kalkarsa TBMM'ye de ihtiyaç olmayacağını söyledi.

Altay, Meclis'te, bir grup CHP milletvekilleri ile birlikte, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"Anayasa'ya aykırılık teşkil" ettiğini ileri sürdüğü teklifin görüşmelerine dün TBMM Adalet Komisyonu'nunda başlandığını anımsatan Altay, "komisyonda hukukun ayaklar altına alındığını" iddia etti.

Komisyonda TBMM İçtüzüğü'nün ihlal edildiğini savunan Altay, bu konudaki itirazlarının ardından üzerlerine çok sayıda AK Parti'li milletvekilinin geldiğini, bazı arkadaşlarının darba maruz kaldığını söyledi.

Altay, daha vahim bir durum yaşanmaması için dün gece TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i de telefonla aradığını ve müdahale etmesini istediğini belirtti.

Söz konusu kanun teklifi ile kuvvetler ayrılığı ilkesine son verilmek istendiğini öne süren Altay, şöyle devam etti:

"Teklif, bağımsız olması gereken yargıyı yürütme organına bağlamaktadır. Bu, Anayasa'ya aykırıdır. Bizlerin denetim gibi bir görevi var. Bu çerçevede komisyonda Anayasa ve İçtüzüğe bağlı olarak taleplerimiz oldu. Komisyon Başkanı'nın İçtüzüğe uygun hareket etmesini istedik. Komisyon evraklarını inceleme hakkımız var ancak bu evraklar bize 6 saat boyunca gösterilmedi.

HSYK, bu kanun teklifinin direkt muhatabıdır. Onların görüşlerinin dinlenmesi gerekirdi. Bu da bir İçtüzük ihlalidir."

TBMM Başkanı'nın, gelen teklif ya da tasarıyı esas ve tali komisyon gönderdiğini, ancak söz konusu teklifin tali komisyon olarak gönderildiği TBMM Anayasa ile TBMM Plan ve Bütçe komisyonlarının teklifi görüşmediklerini anlatan Altay, komisyon başkanlarının, komisyonu toplamadan böyle bir karar verme yetkilerinin bulunmadığını söyledi. Bunun da bir İçtüzük ihlali olduğunu belirten Altay, "Komisyon üyesi arkadaşlarımız, Anayasa Komisyonu'nun Salı günü saat 15.00'de toplanması için çağrıda bulundu. Tali komisyon salı günü toplanacağı için Adalet Komisyonu'ndaki çalışmaların bugün durdurulması gerekiyor" dedi.

Altay, şöyle devam etti:

"TBMM, hukukun ortadan kaldırılacağı bir organ olmamalıdır. Bu nedenle, herkesin, dikkatini Adalet Komisyonu'ndaki çalışmalara vermesini istiyoruz.

Sayın Başbakan'ın bir beyanatı beni çok üzdü. "HSYK'yı bağımsız yaptık fırsat buldular" diyor. Bu, 'HSYK'yı kendimize bağlayacağız' demektir. Kuvvetler ayrılığı ortadan kalkarsa TBMM'ye de ihtiyaç yoktur.

Yeniden yargılanma ile asrın en büyük yolsuzluk sürecini aklamak istiyorlar. CHP olarak buna geçit vermemiz mümkün değil. Komisyonda CHP milletvekillerini çiğnemeden İçtüzüğü çiğnemeleri mümkün değil."

Altay, toplantının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşeceğini ve yaşanan geliş kendisine aktaracağını belirtti. Engin Altay, görüşmenin ardından açıklama yapacağını belirtti.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ALTAY'IN İKİNCİ BASIN TOPLANTISI:

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülürken TBMM İçtüzüğü'nün ihlal edilmemesi noktasında göreve davet ettiğini bildirdi.

Altay, TBMM Başkanı Çiçek ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, CHP olarak, anayasayı açıkça ihlal eden bir kanun teklifiyle ilgili TBMM İçtüzüğü'nün verdiği olanaklar dahilinde adaletin ve hukukun yürütmenin emrine bağlanmasına karşı bir siyasi mücadele yürüttüklerini söyledi.

Dün teklifin görüşüldüğü sırada Komisyon Başkanı'nı İçtüzüğe uymaya davet ettiği anda iktidar partisi milletvekillerinin fiziki saldırısıyla karşı karşı kaldıklarını iddia eden Altay, "Belli ki iktidar partisi milletvekilleri ve grup başkanvekilinde bu kanun teklifini bir oldu bittiyle, tıpkı 4+4+4'te olduğu gibi bir an önce komisyondan hukuk dışı ve içtüzüğe aykırı olarak geçirme anlayışı var" dedi.

Altay, Çiçek'e, "iktidar partisinin içtüzüğü ihlal edecek, içtüzükte olmayan kimi uygulamalara yol açacak parmak çoğunluğuna dayalı imkanları kullanacağı endişesini" anlattığını belirterek, şöyle devam etti:

"Komisyonda TBMM İçtüzüğü'nün ihlal edilmemesi noktasında kendisini göreve davet ettim. Aynı zamanda da desteğini de istedim. TBMM İçtüzüğü'nün çiğnenemeyeceği tek yer TBMM'dir. Sayın Başkan da kendince içtüzüğün esnekliklerini hem iktidarın hem muhalefetin kendilerine göre kullandığı anlayışını, gözlemini benimle paylaşmakla birlikte... İçtüzük üzerinde, maddeler üzerinde haklı olduğumuz tezleri kendisine ifade ettim. Bu çerçevede de Sayın Başkan benim yanımda Komisyon Başkanı'nı arayarak, bu konudaki talebimizi ve kendi anlayışını iletti."

Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü'nün de teklifle ilgili 4 ya da 5 hususta ciddi çekinceleri olduğunu savunan Altay, ancak üzülerek bunların basında çok yer almadığını gördüğünü söyledi.

Altay, şunları söyledi:

"Bu parlamentoda CHP milletvekillerinin mevcudiyeti olduğu müddetçe TBMM İçtüzüğü'nün çiğnenmesine, kendimizi çiğnetmeden müsaade etmeyiz. 'Benim parmak çoğunluğum var', oldu anlayışını kabul etmiyoruz. Demokrasi, el kaldıran iki ördeğin bir file üstünlük sağladığı rejimin adı değildir. Yeniden yargılama gündemiyle yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu örtmeye kalktılar. HSYK kanun teklifiyle de aklama peşindeler. Hiçbir şey bunu aklayamaz. Hiçbir şey bu yolsuzluk ve rüşvet sürecini örtemeyecektir."

Altay, TBMM Başkanı Çiçek ile görüşmede Adalet Bakanı'nın olup olmadığı sorusunu, "Görüşmede yoktu" şeklinde yanıtladı.

"Sizden önce görüşmüş mü?" sorusu üzerine Altay, "Olabilir, onu bilemiyorum" dedi.

Meclis Başkanı'nın bu konuda görüşünün ne olduğu sorusuna ise Altay, şu yanıtı verdi:

"Meclis Başkanı anayasa uzlaşmasının, bunun bir fayda olduğunu söylüyor. Bir anayasa değişikliğiyle bunun gerçek anlamda çözüleceğini Bekir Bozdağ da söylemişti. Bozdağ, bunu söylediğinde 'çek bunu, teklifi, biz masaya oturmaya hazırız' dedim. Ancak teklifteki bu ısrarları bu konuda amaçlarının üzüm yemek değil, bağcı dövmek olduğunun açık bir göstergesi."

"Meclis Başkanı 'anayasa uzlaşması mı' dedi?" sorusu üzerine Altay, "Meclis Başkanı'nın arzusu o istikamette" karşılığını verdi.