2015-03-17 - 20:42
TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU...
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba kanun teklifinin" 5 maddesi kabul edilerek 26. maddeye gelindi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba" kanun teklifindeki "sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren ve bu suretle menfaat sağlayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngören maddesi uzun süre tartışıldı.

Komisyon, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber başkanlığında toplandı. Komisyon, "çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısı, 47 bin öğretmen kadrosu gibi düzenlemeleri" de içeren torba kanun teklifini 18. maddeden görüşmeye devam etti.

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, fonun çalışma yöntemi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. KOBİ'lerin finansmana erişimini sağlamak amacıyla 1993 yılında görevlendirilen bir kuruluş olduğunu belirten Kurnaz, kuruluşun 24 ortağının olduğunu söyledi.

Hükümetin 2008 krizinde KOBİ'lerin finansmana erişimini sağlamak amacıyla kuruluşa 1 milyar liralık kaynak aktardığını belirten Kurnaz, toplam 19 bin 450 KOBİ'ye, bankacılık sisteminden şu ana kadar 6 milyar lirayı aşkın kredi kullandırıldığını kaydetti.

Teklifin, "Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle kendisine veya bir başkasına doğrudan yahut dolaylı bir menfaat sağlayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngören maddesi uzun süre tartışıldı.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, maddeden "kendisine veya bir başkasına doğrudan yahut dolaylı" kelimesinin çıkarılması için önerge verdi. Önergeyi eleştiren muhalefet milletvekilleri gerekçelerini anlattı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, bu maddenin Bank Asya ile ilgili çıkarıldığının belli olduğunu iddia ederek, "Diyelim; Fenerbahçe ya da Galatasaray Spor Kulübü'nün halka açık hisseleri var ve bir spor gazetesi 'İsmail Kartal'la Aziz Yıldırım kavga etti ve sporcular da ayrıldı' diye başlık atarsa ne olur? Kulübün hisseleri düşerse bunun sorumlusu kim olur? Eğer haberi yapan gazete ya da kişinin hissesi yoksa, sen nasıl menfaat sağladın diye mi soracaksın? Kişi sonuçta yaptığı haberle kulübe zarar vermiş. Gazete de 'ben duyum aldım, haber yaptım' diyebilir. Diyelim suç duyurusunda bulunuldu, siz hakim olsanız bu gazeteye nasıl ceza vereceksiniz?" diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, şirketlerin hisseleri ile ilgili olumsuz olabileceğini söylediği bu tür haberlerden örnekler verdi.

Bu konuda 101 suç duyurusunda bulunulduğunu ancak bugüne kadar bir mahkumiyet kararı verilmediğini belirten Ertaş, "14 tane dava açılmış bu konuda, 2'si hakkında takipsizlik verilmiş, diğerlerinin de yargılaması devam ediyor. Çünkü ortada kazanç yok ve zararı da ikna edecek şekilde ortaya koyamıyorsunuz" dedi. Ertaş, bu tür yorum ve haberlerin herkes tarafından yapıldığını belirterek, "Herkesin maillerini incelesek, herkes hakkında suç duyurusunda bulunmak gerekir o zaman" dedi.

Ertaş, "Spor kulübü ile ilgili bir haber varsa, biz hemen sorduruyoruz, şirket doğruluyor ya da yalanlıyor. Yalan haber varsa tazminat davası da açabilirler. Bu madde ile suçun kapatılması sözkonusu değil, aksine bu suçu işleyenleri cezalandırmaya yönelik bir madde" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ise "Birilerini korumak amacıyla yapıyorsunuz bu düzenlemeyi. Bu madde birini korumaya yöneliktir" diye konuştu.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, "(Menfaat sağlamıyorsan istediğin herşeyi yap.) Böyle bir şey olabilir mi? Burada menfaat olup olmaması önemli değil, şirkete zarar verip vermemesi önemli" dedi.

Eleştirilere yanıt veren Vahdettin Ertaş, önergeye katıldıklarını söyleyerek, "Yatırımcı, televizyonda ve gazetede okuduğu habere göre yatırım yapmaz. Herkesin yatırım danışmanı var, her duyduğumuz haberle alım satım yaparsak yanılma ihtimali çok daha yüksek olur. Yatırımcı eğer mağdur olduğunu düşünüyorsa da tazminat hakkı her zaman vardır" sözlerini sarfetti.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bank Asya hakkında beyanatta bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Burada bir zarar sözkonusu mu, Bank Asya zarar gördü mü? Zarar gördü. Peki siz SPK olarak herhangi girişimde bulundunuz mu? Suç duyurusunda bulunmanız lazımdı. Yaptığınız düzenlemede diyorsunuz ki 'yalan, yanıltıcı bir takım bilgiler...' Çıkıyor devletin en tepesindeki adam, bir banka için yalan yanlış, yanıltıcı; kendine göre doğru, bize göre yanlış birtakım beyanatlarda bulunuyor. Size soruyorum? Siz (SPK) herhangi bir girişimde bulundunuz mu, soruşturma açılması konusunda bir girişiminiz var mı? Böyle bir girişim yaptığınızı varsayıyorum, bu dosya mahkemeye gittiği zaman, ortada duran zararı, Sayın Cumhurbaşkanı bu işten menfaat sağlamış olsun ya da sağlamamış olsun, ortadaki zarara karşılık bunun cezai müeyyidesinin olması gerekmiyor mu? Yani herhangi bir banka ya da şirketle ilgili bir siyasetçi, bir gazeteci ağzına geleni söyleme özgürlüğüne sahip mi? Biz diyoruz ki hiç kimse böyle bir kurum hakkında işin ucunda kendisine ya da bir başkasına menfaat sağlasa da sağlamasa da bunun bir cezası olsun. Mevcut düzenleme doğrudur, önerge ile yaptığınız düzenleme yanlıştır."

Önerge, müzakerelerin ardından kabul edildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba kanun teklifinin" 5 maddesi kabul edilerek 26. maddeye gelindi.

Teklifin "çeyiz hesaplarına devlet katkısını" öngören 21. maddesi görüşüldü ancak kabul edilmedi. Muhalefet milletvekilleri, bu maddeye ilişkin eleştirilerini dile getirdi. 21. maddenin yanı sıra teklifin "çocuk yardımı ile konut alımında devlet katkısını" içeren 22. ve 23. maddeleri de atlandı.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin nüfus artış hızının giderek azaldığını belirterek, "Avrupa'nın nüfusu yaşlı ve bu da bir tehdit oluşturuyor. Nüfus, ekonominin temel unsurlarından birisi ve bu nüfusu dinamik tutmak gerekir. Ülkenin geleceği açısından nüfus artışını belli bir değerin altında tutmak asla doğru değil. İki şey yapmak istiyoruz; kişi erken evlensin ve biz de bu kişiye destek verelim. 5 bin liralık desteği Bakanlar Kurulu 3 katına kadar artırabilecek yani 15 bin TL'ye kadar destek verilebilecek" dedi.

Bakan Eroğlu, Türkiye'de evlilik yaşının git gide arttığını ifade ederek, "Bu da ülke için risktir. Kızlar hala bekar, 'Bize babalık yapmadınız, 30-40 yaşına geldim' diyenler var. Vatandaşlar 27 yaşına gelmeden evlensin diye açılım yapıyoruz" diye konuştu.

Hazine Müsteşarı Kamu Finansmanı Genel Müdürü Taşkın Temiz de ülkede yılda yaklaşık 800 bin kişinin evlendiğini belirterek, "Bu bir yardım projesi, şartı da bankaya hesap açmak. 5 bin lirayı almak için 30-35 bin lira mevduatı biriktirmek gerekecek. Dünyada da böyle bir model yok" dedi.

Bugün kabul edilen maddelere göre, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen ve denetlenen borsaların ve diğer teşkilatlanmış piyasaların, merkezi takas kurumlarının, merkezi saklama kurumlarının ve Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun tüm gelirleri üzerinden, Kurula 2014 yılı gelirleri üzerinden kaydedilen gelir tutarlarının her yıl, TÜFE ve ÜFE'nin, aralık ayından bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranlarının aritmetik ortalaması oranı üzerinden artırılması suretiyle bulunacak tutarlar kurul bütçesine gelir olarak kaydedilecek. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra kurulacak bu kurumların, kuruluşlarını takip eden yıldan başlamak üzere, tüm gelirlerinin azami yüzde 10'u olmak üzere, kurulca belirlenecek oran gelir olarak kaydedilecek.

Teklif, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'da da değişiklik öngörüyor. Buna göre, ödeme sistemi ve menkul kıymet mutabakat sistem işleticisi, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu bu Kanunda yer alan hükümlerle ilgili belgeleri ve kayıtları en az 10 yıl süreyle güvenli ve istenildiği an erişime imkan sağlayacak şekilde yurt içinde saklayacak. Sistem işleticisinin faaliyetlerini yürütmede kullandığı bilgi sistemleri ve bunların yedekleri de yurt içinde tutulacak.

Belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacak.

İvedi yargılama usulüne ilişkin olmak üzere, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce 15 günlük temyiz yoluna süresinde başvurulmadığı için temyiz başvurusu reddedilen kararlara karşı, bu düzenlemenin yayımı tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yeniden temyiz yoluna başvurulabilecek.

Teklifin görüşmelerine yarın devam edilecek.