2012-01-26 - 15:06
TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU...
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısını, alt komisyona gönderdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısını, alt komisyona gönderdi.

CHP İstanbul Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Aydın Ayaydın, görüşmelere geçilmeden önce usul hakkında söz aldı.

Aslanoğlu ve Ayaydın, tasarının Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nun alanına girdiğini belirterek, bu komisyonda görüşülmesini istedi.

Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarı hakkında bilgi verdi.

CHP ve MHP Grubu'nun alt komisyon kurulması talebi üzerine Çelik, kamu çalışanlarının enflasyon farkını alıp, ücret zamlarını alamaması eksikliğinin giderilmesinde acelelerinin bulunduğunu söyledi. Çelik, tali komisyon olan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunun görüşünü kendisinin de merak ettiğini belirtti.

Çelik, alt komisyonun yararlı olabileceğini, konfederasyon başkanlarının da dinlenmesinin yararlı olabileceğini belirtti.

Konuşmanın ardından tasarının alt komisyona gönderilmesi kararlaştırıldı.

Tasarının görüşmelerine geçilmeden önce CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in görüşmelere geç gelmesine tepki gösterdi.

Aslanoğlu, görüşmelerden önce usule ilişkin söz aldı. Aslanoğlu, bakanı en az 20 dakika beklemek zorunda kaldıklarını, bunu kendilerine yapılan hakaret olarak gördüklerini söyledi.

CHP'li Aslanoğlu,''Bu bir ihtisas işi. Bu tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonunun görev alanı dışındadır, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunun ihtisas alanıdır. Öncelikle o komisyonda görüşülmesi lazım, orada belli bir yere getirildikten sonra mali boyutu varsa biz de görüşlerimizi sunarız. Tali komisyon, bu tasarıyı görüşmedi. İlgili komisyona saygıdan dolayı bu tasarının, oraya gönderilmesini talep ediyorum'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, tasarının, komisyonun asli görevleri arasına girmediğini, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşleri Komisyonun görev alanına girdiğini söyledi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Bakanı Lütfi Elvan, Bakan Çelik'in, komisyona tam zamanında geldiğini, kendisinden kaynaklanan bir sorun olduğunu belirterek, üyelerden özür diledi. Elvan, bunun, hakaret olarak algılanmamasını istedi.

Elvan, tasarının Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine yönelik eleştirilere yanıt verirken, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 2001'de bu komisyonda ele alındığını, kanunda yapılan 5 değişiklikten 4'ünün yine burada kabul edildiğini anımsattı.

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarı hakkında bilgi verdi.

Hak arama mücadelesinin, insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade eden Çelik, bu mücadelenin, demokrasinin gelişimini hızlandırdığını, insan merkezli yönetim anlayışının hayata geçmesine zemin hazırladığını söyledi.

Çelik, demokrasi ve yönetim anlayışlarının katettiği bu gelişim sürecinde, sendika hareketlerin katkısının inkar edilemeyeceğini vurgulayarak, ''Artık günümüzde sendikal hareket ve oluşumlar, hem dünyada hem ülkemizde demokrasinin vazgeçilmez aktörleri olarak görülmektedir'' dedi.

Türkiye'de kamu görevlilerinin örgütlenme hakkının, ilk kez 1961 Anayasası ile düzenlendiğini anımsatan Çelik, Anayasa'nın ilk halinde ''çalışanlar'' ifadesi kullanılarak, sadece işçilere değil kamu görevlilerine de sendika kurma hakkı tanındığını söyledi.

Anayasa'nın bu hükmüne dayanarak 1965'te 624 sayılı Devlet Personel Sendikaları Kanunu'nun çıkarıldığını ifade eden Çelik, 1971 muhtırasından sonra Anayasa'da yapılan değişiklikle ''çalışanlar'' ibaresinin, ''işçiler'' olarak değiştirildiğini, yasanın yürürlükten kaldırıldığını, kamu görevlilerinin sendika kurma hakkının yasal olmaktan çıkarıldığını anlattı.

Çelik, 1995'ten itibaren kamu görevlileri sendikacılığı açısından önemli gelişmeler yaşandığını, Anayasa'da yapılan değişiklik ve 2001'de yürürlüğe giren yasayla, kamu görevlilerinin sendikacılığının mevzuattaki yerini tekrar aldığını kaydetti.

Bu yasa hayata geçtikten sonra 8'i hükümetleri döneminde olmak üzere, 9 toplu görüşme yapıldığına işaret eden Çelik, bu toplu görüşmelerde imzalanan mutabakat metinlerinin, personel rejimine yön verdiğini, pek çok önemli düzenlemenin hayata geçirildiğini ifade etti.

Çelik, Aralık 2002'den 392 lira olan en düşük devlet memuru aylığının, Ocak 2012'de bin 663 liraya yükseltildiğini, aynı dönemde 578 lira olan ortalama memur maaşının ise bin 894 liraya çıkarıldığını bildirdi. Çelik, bu süre zarfında kamu çalışanlarının aylıklarına yapılan artışın, pozitif yönde gelişme gösterdiğini, memur ve emeklilerin, diğer çalışanlar gibi enflasyona ezdirilmediğini vurguladı.

Bakan Çelik, kamu görevlileri sendikacılığının, 12 Eylül 2010 referandumuyla yeni sürece girdiğini dile getirerek, referandumla birlikte kamu görevlilerinin yıllardır talep ettiği toplu görüşme yerine toplu sözleşme hakkı getirildiğini, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararlarının, toplu sözleşme hükmünde olacağının düzenlendiğini anımsattı. Çelik, bu adımları, yenilikleri yeterli görmeyenlerin de olabileceğini belirterek, ''Ancak bu hükümler geçmişle kıyaslandığında demokrasinin gelişimi ve sendikal haklar adına son derece ileri adımlar olduğu inkar edilemeyecektir. Demokrasi sonuç değil, süreçtir. Geçmişte sendika kurma hakları elinden alınan kamu görevlilerinin, bugün toplu sözleşme hakkını konuşuyorsak, yasal düzenlemeyi tartışıyorsak bu durum demokrasi süreci adına son derece değerlidir'' diye konuştu.

Tasarıyı hazırlarken ''Biz yaptık oldu'' anlayışıyla hareket etmediklerini dile getiren Çelik, sendika ve ilgili kuruluşlarla görüştüklerini, önerilerini aldıklarını, tasarının her aşamasında şeffaf olduklarını, azami mutabakatı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Çelik, daha sonra tasarının getirdikleri hakkında bilgi verdi.

CHP ve MHP Grubu'nun alt komisyon kurulması talebi üzerine Çelik, kamu çalışanlarının enflasyon farkını alıp, ücret zamlarını alamaması eksikliğinin giderilmesinde acelelerinin bulunduğunu söyledi. Çelik, tali komisyon olan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunun görüşünü kendisinin de merak ettiğini belirtti.

Çelik, alt komisyonun ve konfederasyon başkanlarının dinlenmesinin yararlı olabileceğini belirtti.

Daha sonra verilen önergenin kabul edilmesiyle tasarı, alt komisyona gönderildi. (15.06)