2012-01-04 - 12:00
CHP'Lİ ÖĞÜT'ÜN BASIN TOPLANTISI?
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Van ilinde yaptığı araştırma sonucunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Van'daki çiftçilere taahhüt ettikleri sözü yerine getirmediklerini tespit ettiğini söyledi.
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Van ilinde yaptığı araştırma sonucunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Van'daki çiftçilere taahhüt ettikleri sözü yerine getirmediklerini tespit ettiğini söyledi.

Van'da, nüfusun yüzde 80'e yakınının tarım ve hayvancılıkla uğraştığını ifade eden Öğüt, "23 Ekim 2011 tarihinden itibaren peş peşe yaşanan depremlerden mağdur olan köylüler, bu güne kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından herhangi bir destekleme alamadıkları için perişan bir duruma düşmüşlerdir." Diye konuştu.

Öğüt, 16 Aralık 2011 tarihinde İhlas Haber Ajansına Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Bakanlığın, Van iline 3 milyon yem desteği verileceği taahhüdünde bulunulduğunu, ancak bu güne kadar hiçbir ödeme yapılmadığını belirtti.

Öğüt, sözlerine şöyle devam etti:

"Ayrıca yine 16 Aralık 2011 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından İhlas Haber Ajansına yapılan açıklamada Van ilinde, depremden dolayı 450 adet büyükbaş, 400 adet küçükbaş hayvanın telef olduğunu, bunların yerine hayvan alındığını belirtmişlerdir. Ancak şu ana kadar telef olan hayvanların yerine hayvan verilmemiştir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile görüşüldüğünde, yem bitkileri, mazot, gübre gibi tarım ve hayvancılık desteklemelerinin icmal hesaplan, diğer illerden gelmiş olmasına rağmen, yeterli personel bulunmadığı için halen Van ilinden gelmemiştir. Ayrıca 1 aya kadar da gelmesinin mümkün olmadığı bilgisi alınmıştır."

Depremden mağdur olan Vanlı köylülerin destekleme paraları bir an önce ödenmesi ve köylülerin daha çok mağdur olmaması gerektiğini vurgulayan Öğüt, "Bunun için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Van ilimize ilave personel göndererek acilen desteklemelerin icmallerinin çıkartılması gerekmektedir.

Öğüt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurban Bayramı'nda ithal hayvanın gelmesi nedeniyle Türkiye genelinde hayvanları elinde kalan insanlar son derece mağdur duruma düştüler. Samanın kilosu 700 TL'ye kadar çıktı. Vatandaşımız saman alamaz duruma düştü. Kış nedeniyle hayvan zayıf olduğundan hayvanını da satamıyor. Bu nedenle Bakanlık Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere illerimize yem bitkileri, mazot, gübre ve diğer desteklemelerin acilen ödenmesi ve çiftçimizin mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerekmektedir." (12.00)