2006-05-22 - 17:10
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ ERGİN: ''DANIŞTAYA YAPILAN SALDIRININ HEDEFİNDE HÜKÜMET VAR''
Danıştay'a yapılan saldırıyı gerçekleştirenlerin huzurun, güven ve istikrarın düşmanları olduğunu belirten Ergin ''Bu aziz millet, devletini, Cumhuriyetini ve Meclisini koruma gücüne ve iradesine sahiptir." dedi.
Danıştay'a yapılan saldırıyı gerçekleştirenlerin huzurun, güven ve istikrarın düşmanları olduğunu belirten Ergin ''Bu aziz millet, devletini, Cumhuriyetini ve Meclisini koruma gücüne ve iradesine sahiptir." dedi.

Ergin, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Meclisin bu hafta Salı ve Çarşamba günleri 15.00-21.00, Perşembe günü ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışmasını öngördüklerini söyledi.

Ergin, bu hafta Mecliste ağırlıklı olarak uluslararası sözleşmelerin ele alınmasını planladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Terörle Mücadele Yasasında değişiklik öngören tasarının Meclis tatile girmeden görüşülmesini istediklerini bildiren Ergin, Hükümetin öncelik taleplerinin de değerlendirileceğini kaydetti.

Ergin, bir gazetecinin, erken seçimle ilgili tartışmaları nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusuna, ''Erken seçim gündemimizde yok. Türkiye'nin böyle bir şeye ihtiyacı yok'' karşılığını verdi.

DANIŞTAY'A SALDIRI

Danıştaya yapılan saldırının ardından yaşananlarının üzüntü verici ve düşündürücü olduğunu ifade eden Ergin, ''Bu noktada herkesi sağduyulu ve sorumlu davranmaya bir kez daha davet ediyoruz. Bu Meclis ve içinden çıkan Hükümet, kimsenin lütfuyla işbaşına gelmemiştir'' diye konuştu.

Devletin, ülkenin ve Cumhuriyetin sahibi olan milletin, Meclis ve Hükümeti kendi hür iradesiyle işbaşına getirdiğini kaydeden Ergin, şunları söyledi:
''Bu aziz millet, devletini, cumhuriyetini ve Meclisini koruma gücüne ve iradesine sahiptir. O menfur saldırıyı gerçekleştirenler, huzurun, güven ve istikrarın düşmanlarıdır. Bu kabil suni kurgularla, ülkemizde tesis ettiğimiz güven ve istikrarı bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.
Danıştaya yapılan saldırının hedefinde açıkçası Hükümetimiz vardır. Resmin parçaları tamamlandıkça bu, daha da açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Saldıranın irtibatları ve işbirlikçileri tespit edilip yakalandıkça, gerçekler tüm çıplaklığıyla gün yüzüne çıkmaktadır. Olayın çözülme süreci hızla devam etmektedir.
Bu ülkeyi karıştırmaya, kutuplaştırmaya, huzursuzluk çıkarmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Böyle bir saldırıyı siyaset malzemesi olarak kullanmak, ülkemizde huzursuzluk çıkarmak için zemin yoklayanların ekmeğine yağ sürmekten başka amaca hizmet etmeyecektir. Nereden gelirse gelsin, terörün her türünü şiddetle lanetliyoruz. Ancak, dereyi görmeden paçayı sıvayanları, kendi mahcubiyetleriyle baş başa bırakıyor, yaşanan süreci Türk milletinin engin sağduyusuna havale ediyoruz.''

Ergin, Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınması için çatışma, gerilim ve huzursuzluğa değil, güven, istikrar ve huzurun devam ettirilmesine ihtiyaç bulunduğunu, ülkesini seven herkesin bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğini belirtti.

''HÜKÜMETE KAST ETME...''

Ergin, bir gazetecinin, ''Saldırının hedefinde 'Hükümet var' dediniz. Amaçları ne olabilir?'' sorusunu yanıtlarken de şöyle konuştu:
''Saldırının, bu ülkede güvenin, istikrarın bozulması, gerilimlerin ve çatışma alanlarının oluşturulması; elbette ki bu Hükümetin hareket alanını daraltmak ve en nihayetinde de Hükümete kast etme çabalarının bir parçası olduğunu düşünüyorum. Yapılmak istenen şey, bu menfur saldırı nezdinde Hükümeti de hedef almıştır. Bu, çok açık görülmektedir.''

Saldırıyı yapanlarla ilgili bir başka soru üzerine Ergin, bu konuda kamuoyuna aktarılan bilgiler bulunduğunu hatırlatarak, azmettirici olduğu söylenenlerin, yardımcı olanların irtibatlarının, aşama aşama ortaya çıktığını kaydetti.

SORUMLULUK MAKAMINDA OLANLAR...

Ergin, olaydan kısa süre sonra, ''barut kokusu'' olay yerinden dağılmadan yapılan açıklamalarla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın açıklamalarının ''üzüntü verici ve düşündürücü'' olduğunu söyledi.

Saldırıyı gerçekleştirenlerin gerilim ve kaos yaratma amaçlarına, sorumluluk makamında olanların prim vermemesi gerektiğini ifade eden Ergin, bu konuda dikkatli adım atılması ve sözcüklerin dikkatli kullanılması gerektiğini kaydetti.

Ergin, sorumluluk makamında olanların, dedikodularla hareket etmemesini, gerçeklere ulaşılıp öyle konuşmalarını isteyerek, ''Olay mahallinde olan ve dün taburcu edilen hakimin verdiği beyanat ortada'' dedi.

Saldırıdan sonra Danıştay'a gittiklerinde, Danıştay Genel Sekreteri'nin de saldırganın içerde söylediği iddia edilen sözleri doğrulamadığını anlatan Ergin, ''Gerilim alanları oluşturarak, toplumu germek doğru şeyler değil. Bunu yapan bir kısım çevreler olabilir ama özellikle siyasilerin çok daha ölçülü davranması, dedikodularla değil, gerçeklere ulaşıp onunla hareket etmeleri daha isabetli olurdu. Bu süreç, birileri için çok iyi bir test olmamıştır'' diye konuştu.

Ergin, bir gazetecinin, saldırganın kullandığı ifadeleri kamuoyuna Danıştay Başkanvekili'nin açıkladığını hatırlatması üzerine de ''Ben olayı kişilere indirgemeden ifade ettim. Konu çok hassas. Türkiye geçmişten ders çıkararak, önündeki süreci dikkat ve itina ile götürmek durumundadır'' dedi.

Failin yakalanmasının ve toplumun ''geçmişteki gibi bu olay da karanlıkta kalacak'' duygusundan kurtarılmasının, olayın tek olumlu yönü olduğunu kaydeden Ergin, AK Parti olarak üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.

MUHALEFETLE GÖRÜŞME

Bu konuda muhalefetle görüşüp görüşemeyecekleri sorusunun yöneltilmesi üzerine Ergin, ''Bizim tarafımızdan oluşturulan bir gerginlik ortamı var mı? Olaydaki son gelişmelerden sonra muhalefetin ilk günkü tepkilerini gözden geçirebileceğini ümit ediyorum'' diye konuştu.

Ergin, ''Hükümete kim kast ediyor?'' sorusuna, ''Olaylardan sonraki süreci takip ederseniz cevabını içinde bulursunuz'' karşılığını verdi.

Olayla ilgili Meclis araştırması açılıp açılmayacağı yolundaki soru üzerine Ergin, ''Henüz erken. Gelişmeleri takip edelim'' dedi.