2020-06-19 - 16:41
20 HAZİRAN DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ?
TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.
Atay Uslu, basın açıklamasına Tolstoy'un "Tüm muhteşem hikâyeler iki şekilde başlar. Ya bir insan bir yolculuğa çıkar, ya da şehre bir yabancı gelir." ifadelerine yer vererek başladı.

Göçün insanlık tarihi boyunca hep var olduğunu, kimi zaman zorunlu kimi zaman isteğe bağlı şekilde göç yaşandığını belirten Uslu, şunları kaydetti:

"Her göç bir hikayedir, bir hayattır. Doğru politikalarla şekillendirilirse göç bir güçtür. Doğru yönetilirse kriz değil göç bir fırsattır. Evet, göç ve uyum politikaları ile Tolstoy'un dediği gibi hep muhteşem hikayeler başlamıştır. Dünyada 300 milyona yakın göçmen yaşıyor. 80 milyonu ise zorla yerinden edilmiş, başka coğrafyalara sığınmak zorunda kalmış insanlar. Bir insan için dünyadaki en zor şey evini terk etmek zorunda kalmasıdır.

Ülkemiz yaklaşık 4 milyona yakın sığınmacıya ev sahipliği yapıyor ve bu hususta insani, vicdani, hukuki, tarihi görevini örnek bir şekilde ifa ediyor. Türkiye ve medeniyetimiz olarak dünyanın dört bir yanındaki çığlıklara kulaklarımızı kapatmadık, kapatmayacağız. Çünkü biz mazlumların ümidiyiz. Çünkü biz insanı yaşat diyen bir medeniyetin çocuklarıyız. Büyük ülke Türkiye'yiz."

Dünyanın özellikle mülteci hakları, sığınmacı ve mültecilerin yaşam hakkı konusunda sınıfta kaldığını ifade eden Atay Uslu, "Akdeniz dünyanın en büyük mezarlığı olmuş, Avrupa'nın sınırları dikenli tel örgülerle kapatılmıştır. Aslında kapatılan sınırlar değildir. Kapatılan Avrupa'nın vicdanıdır. Kaynak ülkelerdeki problemlerin çözümüne yönelik adımlar atılmadan, külfet paylaşımı yapılmadan, uyum politikaları geliştirilmeden, göçmen düşmanı politikalar reddedilmeden Dünya ve Avrupa taşlarını kendi ördüğü zindandan kurtulamayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla dünya kamuoyunu insani sorumluluklar ve vicdani değerler üzerinde farkındalık oluşturmaya ve mülteci sorununu siyasi bir sorun olarak değil insani bir sorun olarak görmeye davet ediyorum" diyen Atay Uslu, ülkelerin mültecilere dair uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi ve mülteci sorununa çözümler üretmesinin elzem olduğunu vurguladı.

Uslu, "Dünya Mülteciler Gününde bir kez daha belirtmek isterim ki dünyanın mülteciler, mazlumlar bakımından daha yaşanabilir hale gelmesi için herkesin evinde, yurdunda yaşadığı bir Dünya için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.