Bozdağ, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.
MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, ülke genelinde, kentsel dönüşüm kapsamında, 2025 yılı itibarıyla 2 milyon 200 binden fazla bağımsız birimin dönüştürüldüğünü, riskli yapı envanterinin çıkarıldığını, 70 ilde rezerv alanının belirlendiğini ifade etti. Bülbül, dirençli konutların yapımına hız vermek zorunda olduklarını söyledi.
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş ise Giresun'da her geçen gün nüfusun azaldığına dikkati çekti. Kentteki emekli nüfusun çalışan nüfustan daha fazla olduğunu, Giresun'un emekli şehrine dönüştüğünü belirten Gezmiş, Giresun'da TÜİK verilerine göre 26 bin işsiz olduğunu kaydetti.
AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata, Türkiye'nin göç yönetiminde hukuk, insan hakları ve milli menfaatler çerçevesinde kamu düzenini, güvenliği ve sağlığı ön planda tutan dengeli ve stratejik bir politika izlediğini söyledi.
Korkutata, göç yönetimini insani, hukuki, vicdani ve ahlaki sorumluluklar çerçevesinde yürüttüklerini belirterek, "Ancak göç meselesi, sadece insani boyutuyla değil ekonomik, sosyal, kültürel ve güvenlik boyutlarıyla ele alınması gereken bir konudur. Türkiye'deki göçmenlerin güncel durumuna bakacak olursak, 1 Mayıs 2025 itibarıyla ülkemizde 4 milyon 21 bin 211 yabancı yasal olarak ikamet etmektedir. 2 milyon 758 bin 39 kişi geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 88 bin 128 kişi ikamet izni olan yabancılar, 175 bin 44 kişi ise uluslararası koruma statüsündeki kişilerden oluşmaktadır." diye konuştu.
TBMM Genel Kurulunda siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Mehmet Emin Ekmen, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yapılan saldırının 3 boyutta konuşulması gerektiğini söyledi.
Saldırının "siyasal iktidarın dilinden kaynaklı siyasal gerginlik ve onun yarattığı toplumsal hava", "güvenlik tedbirleri açısından ciddi sıkıntılar", "saldırgan şahsın kriminal geçmişi" açısından da değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ekmen, saldırganın 16 yıl cezaevinde kaldıktan sonra devletin ilgili kurumlarının gözetim ve denetimi altında olmamasını eleştirdi.
- "Bunu değerlendirecek söz, kelime bulamıyorum"
İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, Pençe Operasyonu bölgesinde yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede şehit olan Uzman Çavuş Önder Özen için Allah'tan rahmet, ailesine sabır diledi.
Kavuncu, siyasette şiddetin sebepleri, sosyolojik temelleri, gerekçeleri ve nedenleri üzerine bir araştırma önergesi verdiklerini belirterek, her alanda şiddet sarmalının içerisinde kaldıklarını söyledi.
İstanbul'un Şişli ilçesinde zorla araca bindirilmek istendiği sırada eski eşi tarafından silahla öldürülen Bahar Aksu'nun bu sene işlenen 162. kadın cinayeti olduğuna dikkati çeken Kavuncu, şiddetin ciddi şekilde bir konsensüsle ele alınması gerektiğini belirtti.
Kavuncu, İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş'in uğradığı muameleyi anımsatarak, "Bunu değerlendirecek söz, kelime bulamıyorum. Bir babanın kabrinin başına gidiyorsun, nasıl bir ruh hali böyle bir olaya sebep olur? Bunu bana ne benim sahip olduğum birikim ne sahip olduğum müktesebat ne gördüğüm kültür ne inandığım medeniyet anlatamaz, açıklayamaz, olamaz, kabul edilebilir gibi değil. Bunların sebeplerine, gerekçelerine inmemiz gerekiyor." diye konuştu.
- "Düpedüz provokasyondur"
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yapılan saldırıyı kınadıklarını ve şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını söyledi.
Akçay, saldırının Türkiye'ye, Türkiye'nin huzuruna yapılmış provokatif bir saldırı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Siyasette veya her alanda şiddet eylemlerine karşı ortak bir dille tepki göstermek gerekiyor. Böylesine bir günde herkesin gözü önünde yapılan bu provokasyon her anlamda düşündürücüdür. Terörsüz Türkiye süreci devam ederken o sürecin önemli aktörlerinden Sırrı Süreyya Önder'in cenaze törenindeki bu saldırının hedefi Türkiye'yi kaos ve kargaşaya sürüklemek, şiddet sarmalına çekmektir ve düpedüz provokasyondur."
Akçay, 5 Mayıs'ın Dünya Ebeler Günü olduğunu anımsatarak, bugün Türkiye'de 56 bin ebenin görev yaptığını ancak bu rakamın güçlü Türkiye hedefi için yeterli olmadığını ifade etti.
- "Barışa kıskançlıkla sahip çıkmalıyız"
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yönelik saldırıyı kınadıklarını belirtti.
Vefat eden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in bir barış elçisi olduğunu söyleyen Temelli, "Hastaneye gidecek zamanı bulamamasının nedeni barış çabasıdır, gitmediği için işte aramızdan gitti, bu, bu kadar net bir şeydir. O yüzden barışa kıskançlıkla sahip çıkmalıyız, ciddi sahip çıkmalıyız. Hepimizin yapacağı bir şey vardır, bu şiddeti besleyenlerin karşısına dikilmeliyiz." görüşünü dile getirdi.
- "Olayın en önemli yönü üzerinde titizlikle durulmasıdır"
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, adı "Hayvanları Koruma Kanunu" olarak geçen kanuna karşı CHP'nin açtığı iptal davasını Anayasa Mahkemesi'nin reddettiğini belirterek, bu karara üzüldüklerini ve CHP'li belediyeler olarak hayvan haklarını en üst seviyede korumaya devam edeceklerini söyledi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yapılan saldırının bir kişinin ani bir kızgınlığı ile olmadığını ileri süren Emir, arkasında mutlaka azmettirenler ve bu saldırıdan bir mesaj vermek isteyenlerin olduğunu savundu.
Emir, "Olayın en önemli yönü, üzerinde titizlikle durulması, nereye kadar gidiyorsa gereğinin yapılması ve bir daha böyle bir olay hiç kimseye yapılmasın diye de gerekli tedbirlerin etkili bir şekilde alınmasıdır. Bu yönüyle biz Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, söz veren, 'Geçmiş olsun' diyen herkesi takip de edeceğiz çünkü bu sözlerin tutulması gerekiyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'ye yönelik "telef" ifadesini eleştiren Emir, bu ifadenin şiddeti özendirdiğini ve asla kabul etmediklerini kaydetti.
- "Her türlü tehdidin, şiddetin, çarpıtmanın ve haksızlığın karşısındayız"
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, CHP Genel Başkanı Özel'e yapılan saldırıyı kınadıklarını belirterek, bu saldırının demokrasiye ve tüm siyasetçilere yapılmış olduğunu belirtti.
Bu tür saldırıların karşısında birlik beraberlikle durmaları gerektiğini kaydeden Akbaşoğlu, "Bütün saldırganların hukuk önünde hesap vermesini sağlamamız ortak paydamız ve hedefimizdir ve bunu biz AK Parti Grubu olarak da takip edeceğiz. Bu konuda her türlü tehdidin, her türlü şiddetin, her türlü çarpıtmanın ve her türlü haksızlığın karşısında durduğumuzu ve duracağımızı belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.
"Telef" sözcüğünün önü ve sonunun belli olduğunu ifade eden Akbaşoğlu, bu konuda siyaseten yok olmayı ifade eden ve bağlamı da kendi içinde net bir şekilde anlaşılan bir cümleyi oradan cımbızlayarak, başka manalar vermeye çalışmanın gerçeklikten kopuk bir görüş olduğunu belirtti.
Genel Kurulda, Yeni Yol Partisinin "Türkiye'de doğurganlık oranları", İYİ Partinin "siyasi tartışma kültürü" ve CHP'nin "siyasi liderlerin güvenliği ve korunması"na ilişkin grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.
Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e, hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen anma töreninin ardından yumruklu saldırı düzenlendiğini hatırlattı.
Saldırının rastlantı olmadığını söyleyen Bakan, eylemin planlı olduğunu öne sürdü.
Bakan, "Burada net şekilde ihmal var. Bu mesele, bir partinin meselesi değil, Meclis'in ve herkesin ortak meselesidir. Bu saldırının arkasındaki karanlığı hep birlikte ortaya çıkaralım." dedi.
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Mehmet Emin Ekmen, olayın çok yönlü ele alınması gerektiğini dile getirdi.
Sabıkası olan şüphelinin cezaevinden tahliye edildiğini aktaran Ekmen, infaz düzenlemelerinin ele alınmasını istedi.
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, saldırganın hikayesinin sorgulanması gerektiğini belirtti.
"Kınıyoruz" demenin yeterli olmadığını ifade eden Türkkan, olayın en iyi şekilde araştırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, şiddetten, çatışmadan yana olmadıklarını dile getirdi.
Saldırının görmezden gelinemeyeceğini söyleyen Akın, olayın araştırılması gerektiğini kaydetti.
- "Bizi ayrıştırmaya çalışan hiçbir anlayışa fırsat vermeyeceğiz"
TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yönelik saldırıyı kınadı.
Saldırının demokrasiye karşı işlendiğinin altını çizen Tipioğlu, saldırganın adli sicilinin açıklandığını anımsattı.
Demokrasiyi hedef alan her türlü saldırının karşısında olduklarını ifade eden Tipioğlu, saldırganın örgütsel bağlantısının tespit edilemediğini, bu konuyla ilgili incelemenin titizlikle sürdüğünü bildirdi.
Şiddetin meşru görülemeyeceğini vurgulayan Tipioğlu, demokratik mücadelenin sandıkla ve sözle yapılacağını belirtti.
Tipioğlu, "Bugün Sayın Özel'e yapılan saldırıya hep birlikte karşı çıkmazsak yarın benzer saldırıların demokrasimiz için farklı alanlarda ve toplumun başka kesimlerinde görülmesi kaçınılmaz olabilir. Hep birlikte Türkiye'yiz. Bizi ayrıştırmaya çalışan hiçbir anlayışa fırsat vermeyeceğiz." diye konuştu.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda, Yeni Yol Partisi, İYİ Parti ve CHP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurulda, Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonunun çalışma süresi bir ay daha uzatıldı.
Daha sonra Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edildi.
