| Konu: | Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 10 |
| Tarih: | 21.10.2021 |
UTKU ÇAKIRÖZER (Eskişehir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.
Afganistan'da AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç'a Taliban tarafından yapılan saldırıyı kınıyorum, kendisine Meclisimizden geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum.
Bu kürsüden zaman zaman Eskişehir'imizin sorunlarını, hemşehrilerimizin bizden beklentilerini sizlerle paylaşıyorum. İki gün sonra AK PARTİ Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan şehrimizi ziyaret edeceği için bugün bir kez daha söz aldım ola ki unutmuşlardır diye bugüne kadar verdikleri sözleri hatırlatmak için.
Buradan Eskişehir'e, Bursa'ya, Balıkesir'e giderken hepimiz görüyoruz, Eskişehir'imizin bir çevre yoluna ihtiyacı var. Şehrin ortasından geçen Ankara-Eskişehir kara yolu trafik yükünü karşılamıyor. Bakanı, Başbakanı, iktidar yöneticileri hep söz vermiş ama yatırım programına kaç lira koymuşsunuz bu yolu yapmak için göstereyim, şurada: Sadece bin lira, bu yılın yatırım programı. Bakın, seçim zamanı ne sözler verildi "Sarıcakaya yolunu, Mihalıççık yolunu, Alpu yolunu bu yıl bitiriyoruz." diye. Hani, nerede o yollar? Milim milim ilerliyor göstermelik iş makineleri. Mihalıççık'ı bıraktık, Alpu'ya varması onlarca yıl alacak bu kaplumbağa hızıyla. Seyitgazi-Afyon yolumuzun halkın arasında adı "ölüm yolu", son on bir yılda 815 kaza oldu, 1.362 yurttaşımız yaralandı, 29 kişi ailesinden, sevdiklerinden koparıldı. En son bu yıl hayatlarını kaybeden Ferhat Kunak'ın, Hayri Arslangiray'ın ailelerinin feryadını bu iktidardan duyan bile yok. Planda, programda yolun adı dahi geçmiyor. Seyitgazi'den devam edelim, Sağlık Bakanınız, milletvekiliniz belediye seçimi öncesi geldiler; Kırka'ya entegre hastane sözü verdiler. Nerede? Yerinde yeller esiyor. Hastane sözünü tutmadıkları gibi, temelini törenle attıkları Kırka Kültür Merkezi'ni de yarım bırakıp kaçtılar. Niçin? Çünkü seçimi AK PARTİ kaybetti, CHP'nin, Millet İttifakı'nın adayı kazandı. Böyle devlet yönetimi olur mu değerli arkadaşlarım?
Başka? Han ilçemizde yıllardır Emniyet lojmanı yok. Orada görev yapmakta olan 25 personel her gün Afyon'a ya da Eskişehir'e, 100 kilometre yol gidiyor, geliyor. CHP'li Başkan "Arsasını hazırladım." diyor, kimse gidip lojmanı yapmıyor. Yazık değil mi bu polislere?
İktidarın beceriksiz, saplantılı yönelimleri nedeniyle çıkmaza giren dış politika fiyaskolarının bedelini de maalesef yine Eskişehir sanayisi ödüyor. Kullanmayacağımızı bile bile S-400 füzelerini aldık, Yeni Nesil Savaş Uçağı Projesi'nden haksız bir biçimde çıkarıldık; bunun bedelini şimdi Eskişehirli ödüyor. On yıllık siparişi kesilen TEI ve yaklaşık 50 alt taşeron üreticimiz kara kara düşünüyor. Uçakların motor bakımını yaparak millî bütçeye milyarlarca dolar kazandıracak Hava İkmal Fabrikamızın da eli boşta kaldı. Sayın Erdoğan bilsin ki, savunma şirketlerimiz üretim hatlarını dolduracak siparişler bekliyor.
Yüzyıllık gururumuz TÜLOMSAŞ'ımızın üretimi Eskişehir'de ama Ankara'ya bağlandı, ismi "TÜRASAŞ" oldu. Niye? Sırf İstanbul Belediyesinden ayrılan bürokratlara ballı koltuk, ballı maaş verilsin diye.
On yıllardır kullanımda olan üniversite havaalanımızın adını değiştirdiniz, merhum Hasan Polatkan'ın ismini yaşatıyoruz artık ama havaalanı boş; Cumhurbaşkanının uçağı inecek, o kadar, kendi bayrağımız Türk Havayolları yıllardır tarifeli sefer koymuyor. Allah razı olsun, Emirdağlı gurbetçilerimiz var da yaz aylarında charter seferleri yapılabiliyor ama Eskişehirliler oradan İzmir'e, Diyarbakır'a, Samsun'a, Brüksel'e uçmak istiyor.
Değerli milletvekilleri, Ankara'daki beyler Eskişehir'in hakkını yiyor. Evet, resmen hakkımız yeniyor. Eskişehirspor'umuzun 6 milyon lirasını Spor Toto gasbediyor. Bu nedenle transfer yapamayan Anadolu yıldızımızın feryadını duyan yok. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültemizin yıllık 100 milyon lira bütçesine göz göre göre el konuldu. Bu paralar Eskişehir'de kalırdı; öğrenciye, hocaya, kitap yazımına harcanırdı, şehrin ekonomisine aylık en az 10 milyon lira katkı sağlardı; bu parayı da YÖK gasbetti. Bitmedi, Büyükşehir Belediyemizin yirmi beş yıldır ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza sıcak yemek çıkardığı aşevine yurttaşlarımızın bağışlarından oluşan 1 milyon 600 bin liralık hesabına Maliye Bakanlığı el koydu.
Eskişehir'de kadınlar endişeli değerli arkadaşlarım, "İstanbul Sözleşmesi'nden çıkınca bizi kim, nasıl koruyacak?" diye soruyorlar. İşte, Öznur Sazlar, kendisini 16 yerinden bıçaklayan saldırgan iki yıl yattı, tahliye edildi. Ayşe Tuba Arslan'ı satırla öldüren katiline ceza indirimi verildi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurunuz.
UTKU ÇAKIRÖZER (Devamla) - Eskişehir'de çiftçimiz dertli. Muttalip'te, Fevzi Çakmak'ta, Cumhuriyet'te, Osmaniye'de kullanmadıkları suya bile para ödetiliyor çiftçilere. Alpu, Bozan, Çardakbaşı, Yeşildon'a... Verimli Alpu Ova'mız tren raylarına kurban gitmesin." diyor çiftçiler.
21 ilde tohum desteği verdiniz, Eskişehir çiftçisi kapsam dışı. IPARD desteklerinde Eskişehir yine yok. Binlerce Eskişehirli kentsel dönüşüm projelerini bekliyor. Gündoğdu'da, Karapınar'da, Küçük Sanayi Sitesi'nde yetki Çevre Bakanlığında, TOKİ'de; adım atılmıyor, belediyelerimize de adım attırılmıyor.
Değerli milletvekilleri, daha sayabilirim, Eskişehir'imizin derdi çok, Eskişehir'imiz üvey evlat muamelesi görüyor. İki gün sonra Erdoğan Eskişehir'imize gelecek, hoş gelsin ama artık sözler, müjdeler vermesin çünkü Eskişehirliler kanmıyor, inanmıyor. Çok az kaldı, Allah'ın izniyle ve milletimizin iradesiyle Millet İttifakı olarak biz, Eskişehir'imizin de Türkiye'mizin de sorunlarını birer birer çözeceğiz.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)