| Konu: | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 4'üncü Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 32 |
| Tarih: | 10.12.2021 |
AK PARTİ GRUBU ADINA SALİM ÇİVİTCİOĞLU (Çankırı) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2022 yılı bütçesi hakkında grubumuz adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle Genel Kurulu ve ekranları başında bizleri izleyen aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, 2020 yılından itibaren yaşanan küresel pandemi ve buna bağlı ekonomik dalgalanmalar tüm ülkelerin gıda politikalarını tekrar gözden geçirmelerine neden olmuştur. Bitkisel ve hayvansan üretim için girdi maliyetlerinin dünya genelinde yükseliyor olması gıda üretimini önemli ölçüde etkilemeye başlamıştır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklığı geçici olarak düşünmemeniz gerektiği için hazırlık ve tedbirlerimizi illerimizdeki kuraklık komisyonları vasıtasıyla erken dönemde daha etkin tedbirler alacak şekilde aktif hâle getiriyoruz. Bazı bölgelerde orman yangınlarına, bazı bölgelerde aşırı yağışlara, sellere ve kuraklıklara şahit oluyoruz. Yaşanan doğal afetler, bu afetlerin sürdürülebilir yönetiminin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Toprak ve su kaynaklarının tarımsal kaynaklı kirliliğe karşı korunmasına yönelik arazi yönetimi, gübreleme yönetimi, hayvansal gübre yönetimi ve sulama yönetimi konularında alınacak tedbirleri çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Bu yıl yaşadığımız kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin mağduriyetlerine meydan vermemek için birçok tedbir aldık. Bu tedbirlerden birkaçını söyleyecek olursak üreticilerimizin verim kaybına yönelik dekara 30 lira ile 100 lira arası destek için ve bu kapsamda kuraklıktan etkilenen çiftçilerimiz için 2,6 milyar lira bütçe ayırdık. Kuraklık desteği aralık ayının ikinci haftasından itibaren çiftçilerimizin hesabına yatırılacaktır; hayırlı ve uğurlu olsun diyoruz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Besicimize, süt üreticimize, un ve yem sanayisi maliyetlerini azaltmak için TMO aracılığıyla uygun fiyatlarla arpa ve buğday satışlarını başlattık. Bitkisel üretimi geliştirme projeleriyle yüzde 75 hibeli tohum ve fidan teminini gerçekleştirdik.
Dış kaynaklı projelerimizden biri olan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi'ni 2019 yılında uygulamaya başladık. Bu projeyle 2 aşamalı olarak yaptığımız işlemlerde Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Bölgesi ve Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Bölgesi hizmet almaktadır.
Ülkemizdeki bitkisel üretimi arttırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, üretim maliyetlerinin karşılanmasına katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak, artan girdi maliyetleri kapsamında çiftçimizi koruyacak ve kollayacak her türlü tedbiri uygulamak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. 2017 yılında 12,9 milyar lira olan tarımsal destek miktarını 2 kat arttırarak 2022 yılında 25,8 milyar liraya çıkarıyoruz. Hububat grubunda 2020 yılında dekara 16 lira olan gübre desteğini, 2021 yılında 20 liraya, 2022 üretim sezonu için de 32 liraya çıkarıyoruz. Yine, diğer ürünlerde 2020 yılında dekara 4 lira olan gübre desteğini, 2021 yılında 8 liraya, 2022 üretim sezonu için de 16 liraya çıkarıyoruz. Hububat grubunda sertifikalı tohum desteklerini ise -2020 yılında- dekara 16 liradan, 2022 üretim sezonu için dekara 24 liraya çıkarıyoruz. Kırsal kalkınmayı dört bir koldan desteklemeye devam ediyoruz.
Hayvancılık sektörüne yönelik sıfır faiz uygulamalarımızla 1,7 milyon yetiştiricimize toplamda 42 milyar lira faizsiz kredi kolaylığı sağladık.
Su, bu yüzyılın en stratejik ve en değerli kaynağı hâline gelmiştir. Son on dokuz yılda su alanında günümüz rakamlarıyla toplam 284 milyar liralık yatırımlar yaparak 8.865 tesisi ülkemize kazandırdık. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Su ürünleri konusunda hem yetiştiricilerimizle hem de avcılıkta önemli kararlar aldık ve olumlu sonuçlarını da görmeye başladık. Su ürünleri avcılığındaki temel yaklaşımımız, koruma ve kullanma dengesini gözeterek doğal kaynaklarımızı geleceğe bırakabileceğimiz bir miras olarak yönetebilmektir. Bunun yanında, yine 1,6 milyon hektar arazinin toplulaştırılmasını sağladık.
Ülkemiz, ormancılık faaliyetlerinde yaptığı başarılı çalışmalarla dünyaya örnek bir ülke olmuştur. Son on dokuz yılda orman alanımızı 2,1 milyon hektar artırarak 22,9 milyon hektara çıkardık.
Tüm bu çalışmalarımızın yanında, orman yangınlarına müdahalemizi de kırk dakikadan on iki dakikaya indirdik. Son on dokuz yıldır tarımsal üretime yönelik yürüttüğümüz politikalar, üreticilerimiz için verdiğimiz destekler, ürün alım politikalarımız, sulamaya yönelik yatırımlar, toplulaştırma çalışmaları, modern sulama desteklerimiz ve bitkisel üretimde önemli bir yol katettik.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
SALİM ÇİVİTCİOĞLU (Devamla) - Gündelik yaşamda fahiş fiyat artışları hususunda, girdi maliyetlerindeki ve kurdaki yükselişle izah edilemeyecek fiyat artışı yapan, fırsatçılık yapan, rafları boşaltarak gıda depolayan işletmelere gerekli yaptırımları yapmak üzere de tedbirlerimizi alıyoruz.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sözlerime burada son verirken Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2022 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi'yle bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 25,5 artarak 64,6 milyar liraya çıkarılmıştır. Bütçemiz, ülkemizin çiftçisinin, üreticisinin alın terinin ve emeğinin bütçesidir diyorum ve geliyor gelmekte olan, onun adı Recep Tayyip Erdoğan diyerek Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)