| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 48 |
| Tarih: | 19.01.2022 |
CHP GRUBU ADINA CENGİZ GÖKÇEL (Mersin) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Değerli arkadaşlar, limonu konuşuyoruz. Limon bizim için sarraftaki altınla eş değer bir ürün, "sarı altın" deriz biz limona. Mersin'de öyle bir deyim vardır ki; Mersin bir liman ve limon kentidir. Limon, aslında narenciye çeşitleri içinde en önemli çeşitlerden biridir çünkü limon her iklimde, her toprak yapısında yetişmez; özellikli iklimlerde, özellikli topraklarda yetişen ve onu üretenin sevgisiyle daha kaliteli olan bir ürün. (CHP sıralarından alkışlar) Burada, öncelikle bir narenciye ama özünde limon üreticisi olarak konuşuyorum. Çocukluğunda limonun turunçtan aşılamasını, sulamasını, budamasını, ilaçlamasını ve hatta ellerine diken batarak onun hasadını yapan bir köy çocuğu olarak konuşuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
Değerli arkadaşlar, bakın, burada -gerçekten çok iyi hatırlıyorum- yüce Meclis çatısı altında bizden önce görev yapan değerli milletvekilleri de limonla, narenciyeyle alakalı, çeşitli defalar araştırma önergeleri verdiler ve o önergeler neticesinde, Meclis çatısı altındaki partilerin gruplarından katılan arkadaşlar araştırma önergeleri noktasında bütün paydaşlarla çalışmalarını yaptılar ve bir rapor hazırladılar.
Değerli arkadaşlar, aslında, bu rapor 2000'li yılların başında hazırlanmıştı, yani AKP'nin iktidar olduğu dönemde hazırlanmıştı. Orada da limonun, narenciyenin sorunları konuşuluyordu o tarihte; 2022 yılına geldik hâlâ narenciyenin, limonun sorunlarını konuşuyoruz. Arkadaş, siz neyi çözersiniz bu ülkede ya? Hangi sorunu çözersiniz? Çözemiyorsanız da çıkın gidin artık. (CHP sıralarından alkışlar)
Değerli arkadaşlar, tabii ki konumuz limon. Özellikle, on bir yıl da Ziraat Odası Başkanı olarak bunun mücadelesini vermiş bir insanım. Mutlaka ihracatın artırılması lazım, bütün tarım ürünlerinde olduğu gibi, özellikle limonda ve narenciyede. Siz ne yaptınız? Limonun ihracatını yasakladınız. Limonun ihracatı yasaklanınca pazar payını kaybettik.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun Sayın Gökçel.
CENGİZ GÖKÇEL (Devamla) - Değerli arkadaşlar, geçmiş yıllarda narenciyenin tonuna 125 dolar -siz doları iyi bilirsiniz- destek veriliyordu, bugün limonun desteğini 100 liraya düşürdünüz.
AHMET ÖZDEMİR (Kahramanmaraş) - Ne bağırıyorsun?
CENGİZ GÖKÇEL (Devamla) - Vallaha, bağırmazsak duyamıyorsunuz. Acaba duyar mısınız, o sağır kulaklarınız duyar mı diye bağırıyorum, hâlâ duyacak... Siz, şimdi, magazinsel boyutunu alıyorsunuz ele.
YASİN UĞUR (Burdur) - Biz duyuyoruz da senin ağzından çıkanları kulağın duymuyor galiba.
CENGİZ GÖKÇEL (Devamla) - Çiftçi bitmiş, limonu kesiyor; ağacını kesiyor, ağacını!
SALİH CORA (Trabzon) - Hurdacı bağırır.
CENGİZ GÖKÇEL (Devamla) - Ben daha yeni kestim, söktüm limonları. Ne konuşuyorsunuz? (CHP sıralarından alkışlar) Verin ihracata primi, görün bakalım çiftçide sorun kalır mı kalmaz mı?
YASİN UĞUR (Burdur) - Sen bağırarak söylüyorsun, kulakların duymuyor.
CENGİZ GÖKÇEL (Devamla) - Siz, bize laf yetiştireceğinize, narenciye ihracatına, narenciye yetiştiren çiftçiye desteği gerçek şekilde verin.
ALPAY ANTMEN (Mersin) - Bravo!
CENGİZ GÖKÇEL (Devamla) - Tabii ki bağırırım, canı yanan insanım, canı yanan. Ürettiğim fiyata, limonu, mandalinayı satamıyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
YASİN UĞUR (Burdur) - Biraz daha bağır.
ALPAY ANTMEN (Mersin) - O zaman anlar, anlar.
Belki anlarsın.
YASİN UĞUR (Burdur) - Yok, normalde kulaklarınız sağır değil de kendi kulakları sağırsa, Alpay Bey, ondan duymuyor olabilir.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Ben yirmi yıldır anlaşılmadığını düşünüyorum.
CENGİZ GÖKÇEL (Devamla) - Özür dilerim Başkanım, çok saygılıyım ama bir şey söyleyeceğim.
ALPAY ANTMEN (Mersin) - Çok sataştılar Başkanım. "Anlaşılmadığım için." diyor.
BAŞKAN - Buyurun.
CENGİZ GÖKÇEL (Devamla) - Başkanım, affınıza sığınıyorum.
Değerli arkadaşlar, bakın, muzda da sorun var, muza gelemedim bile ama şunu söyleyeyim: Bütün tarım ürünlerinde sorun var. Siz ne kadar anlamazdan gelirseniz gelin, tarlalarda yangın var. Tarlalarda çiftçiler üretim yapıyor, para kazanamıyor.
Özellikle narenciyede -bakın, bir daha söylüyorum- ihracat miktarını arttıramazsak her yıl gelir, narenciye hasat döneminde bu konuşmaları yaparız, bunu siz de biliyorsunuz ama maalesef işinize gelmiyor bunu çözmek. 2017 yılında narenciyeye ihracat teşvikini bitirdiniz, kestiniz, zorlayınca bu yıl 100 lira vermek zorunda kaldınız. Mutlaka, acilen limonun ve narenciyenin ihracatına en az 100 dolar seviyesinde teşvik yeniden verilmeli diyorum.
Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)