GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 303 sıra sayılı Kanun Teklifi'ne "hayır" oyu kullanacaklarına ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:5
Birleşim:49
Tarih:20.01.2022

ERHAN USTA (Samsun) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Biz, bu kanuna tabii ki "hayır" oyu kullanacağız, çok kısa bir şekilde oradaki gerekçemi anlatmak istiyorum, o nedenle söz aldım.

Burada iki vahim hata yapılıyor: Birincisi, enflasyon muhasebesi erteleniyor; ikincisi de şirketlere kur korumalı döviz tevdiat hesapları açmaları durumunda çok ciddi bir kurumlar vergisi istisnası getiriliyor. Siz böyle yaparak mütedeyyin insanları, mütedeyyin firmaları, üretim yapan firmaları, öz sermayesiyle çalışan firmaları cezalandırıyorsunuz; bunun karşılığında borçlanarak finansmana giden firmaları teşvik ediyorsunuz. Ayrıca, diğer ikinci yaptığınız düzenlemeyle de doları olan firmalara ödül veriyorsunuz ama Türk lirasına güvenmiş, aktifinde Türk lirası tutan firmaları da bu şekilde cezalandırmış oluyorsunuz. Bunları bilmemeniz mümkün değil, bizim boğazlarımız patladı, bunları size anlatıyoruz. Burada, en son geldiğimiz noktada, siyasi bir tercih olduğunu düşünüyorum artık ben. Bir, ne olabilir? Yandaşlara kıyak yapmaya yönelik bir şey olabilir; mutlaka size bastıran, bunu sizden hep isteyen büyük firmalar var; onlar için bunlar yapılıyor olabilir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ERHAN USTA (Samsun) - İkincisi, tabii, bunu yaparak binlerce KOBİ'yi cezalandırıyorsunuz, bunu görmek lazım veya diğer bir husus, küçük kamu işletmeleri var; bunları belki satmayı planlıyorsunuz, bunların bilançoları düzelmesin diye daha ucuza kapatabilmek için böyle bir şey yapılıyor olabilir.

Tabii, bunların seçime yönelik olduğu da anlaşılıyor çünkü 2023 sonuna erteleniyor ama ne yaparsanız yapın seçimi de kaybedeceksiniz. "Faize karşıyız." dediniz, "nas" dediniz, mütedeyyin insanların oyunu aldınız, faiz geliri elde edenlerden alınan vergiyi sıfırladınız, sınırsız faiz artışına gittiniz; bu yapılan şeyler iyi niyetle bağdaşmaz.

Ekonominin nasıl olduğunu ifade etmek için iki küçük şey paylaşmak istiyorum Sayın Başkan. Bir tanesi, Erkan Öztürk diye birisi bir "tweet" atmış, diyor ki: "On beş yıllık sünnetçiyim, bugün ilk kez taksitle sünnet yaptım." Şimdi, gelen yorumlar üzerine şunu söylemiş: "Yanlış anlaşılmasın, ücreti taksitle aldım, sünnet yine tek seferde oldu."

İkincisi de bu akşam vakti Vezirköprü'nün bir ilçesinden, bir köyden Hacı Mehmet Amca var, o aradı beni...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ERHAN USTA (Samsun) - ...dedi ki: "Ya, evladım, ışık parası -elektrik faturası da demedi- 300 lira geldi. Bizim evde sadece iki göz odada ışık yanıyor. Bu para nasıl geldi, biz bunu anlamadık; bunu Mecliste dile getir." Ben de onun temsilcisi olarak bunu Mecliste dile getiriyorum ve bu anlamda da bu kanuna "hayır" oyu vereceğimizi tekrar ifade etmek istiyorum.

Teşekkür ederim Sayın Başkan.