| Konu: | Genel Kurulda kavas olarak görev yapan Adem Demirtaş'ın babası Yakup Demirtaş ile Arif Şentürk'ün vefatına, 16 Şubat 1976 tarihinde ASALA terör örgütü tarafından şehit edilen Beyrut Büyükelçiliğimizin Başkâtibi Oktar Cirit ve bütün vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle andıklarına ve Lozan ve Paris Anlaşmalarıyla silahsızlandırma koşuluyla Yunanistan'a verilen adaların statüsünün ihlal edildiğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 54 |
| Tarih: | 16.02.2022 |
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Ben de Mecliste, Meclis Genel Kurulunda beraber görev yaptığımız Kavas Adem Demirtaş Bey'in babaları Recep Demirtaş'ın vefat ettiğini öğrenmiş olmamız üzerine kendilerine başsağlığı, ailesine başsağlığı diliyoruz, Recep Demirtaş Beyefendi'ye de Allah'tan rahmet diliyoruz.
Yine, Balkan ve Rumeli türkülerinin usta ismi Arif Şentürk Beyefendi'nin dün akşam itibarıyla vefat ettiği haberini aldık. Bu, bizi son derece üzdü, Rumeli türkülerinin sembol isimlerinden birisiydi. Kendisine Yüce Allah'tan rahmet, Balkan ve Rumeli Türklüğü başta olmak üzere bütün sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz.
Sayın Başkan, 1973 ve 1985 yılları arasında özellikle yurt dışında Türk devletinin dış misyon temsilciliklerine karşı saldırıları yoğunlaşan Ermeni terör örgütü ASALA tarafından düzenlenen insanlık dışı kanlı eylemlerde 58'i Türk vatandaşı olmak üzere 77 kişi katledilmiş, katledilenlerin 31'i Türk diplomat ve ailesi olmuş, ayrıca da onlarca insan yaralanmıştır. 16 Şubat 1976 tarihinde şehit edilen Beyrut Büyükelçiliğimizin Başkâtibi Oktar Cirit de alçak bir terörist tarafından arkasından vurularak şehit edilmiş ve saldırıyı ASALA terör örgütü üstlenmiştir. Şehadetinin seneidevriyesinde diplomatımız Oktar Cirit Bey ve şehit edilen bütün diplomatlarımızla birlikte bütün vatandaşlarımızı rahmetle minnetle anıyor, bu vesileyle ASALA terör örgütünün bitirilmesinde kanıyla canıyla kahramanca mücadele eden bütün kahramanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.
Sayın Başkan, dünyanın birçok bölgesinde kaos ve kargaşa mimarları tarafından savaş kışkırtıcılığı yapılıyorken ve özellikle siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda bir düzensizlik iklimi oluşturulmaya çalışılıyorken devletimizin bölgemizde ve dünyada sorumlu, yapıcı ve uzlaşmacı bir tavırla diplomasi yürütmesi takdire şayandır. Türkiye'nin öncülüğünde başlatılan ve sayısı 63'ü bulan istikşafi görüşmelere rağmen uluslararası hukuka aykırı ve tek taraflı olarak hareket eden Yunanistan, özellikle gayriaskerî statüdeki adaları silahlandırmaya devam etmiş, kıta sahanlığı konusunda uzlaşmaz tavrını korumuş, insan haklarına aykırı bir şekilde düzensiz göçmenlere karşı uyguladığı baskı, şiddet ve Türk kara sularına geri itme politikasını sürdürmüştür.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Bununla birlikte Yunanistan 2007 ve 2008 yıllarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Batı Trakya'da yaşayan Türklerle ilgili aldığı kararları da ısrarla uygulamamış ve uygulamamaktadır.
Son yıllarda anlamsız bir şekilde silahlanma telaşı içinde olan Yunanistan'ın Savunma Bakan Yardımcısı Hardalias'ın gayriaskerî statüdeki adaları provokatif bir şekilde ziyaret etmesi ve geçtiğimiz gün Yunan Meclisi tarafından yeni bir silahlanma programının daha kabul edilmesi dikkat çekici olmuştur.
Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve ayrıca Batılı devletlerin bizzat kendisi tarafından Yunanistan'ın yaptığı bu hukuksuz davranışlar sadece dikkate alınmamakla kalmamış, üzerine bir de kışkırtma, cesaretlendirme ve bu politikaları destekleme çabaları söz konusu olmuştur.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Lozan ve Paris Anlaşmalarıyla silahsızlandırma koşuluyla Yunanistan'a verilen adaların statüsünün ihlal edildiğini ve Yunanistan eğer bu tutumundan caymazsa adaların egemenliğinin tartışılacağı hususunu ifade eden Dışişleri Bakanımızın açıklama ve uyarılarını da önemli bulmaktayız. Yaşanan bu gelişmeleri dikkatle takip etmekle birlikte Milliyetçi Hareket Partisi olarak alınacak karar ve atılacak her türlü adımda, milletimizin ve devletimizin hak ve menfaatlerinin savunucusu olacağımızı Gazi Meclisimizden bir defa daha tekraren beyan ediyoruz.
Türk-Yunan ilişkilerinde hukukun ve aklıselimin öncelenmesi gerektiğine inanıyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.