| Konu: | Kütüphane Haftası'na, Darüşşafakanın kuruluş yıl dönümüne, Yunanistan'ı adalar, düzensiz göç, terörle mücadele, Batı Trakya Türklüğü ve mavi vatan gibi konu başlıklarında uluslararası hukuka uygun hareket etmeye davet ettiklerine ve ABD'nin, terör örgütü PKK'nın Suriye koluna aktarmayı öngördüğü mali yardıma ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 73 |
| Tarih: | 30.03.2022 |
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 1964 yılından itibaren ülkemizde her yıl mart ayının son haftası Kütüphane Haftası olarak kutlanmaktadır. Vatandaşlarımıza ve özellikle gençlerimize kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, kitap sevgisinin artırılması ve kitaplara erişimin kolaylaştırılması hususunda kütüphanelerimiz hayatımızda çok büyük öneme sahip olmuştur. Medeniyetlere beşiklik eden, bilgi ve kültür hazinesi kütüphanelerimizin vatandaşlarımızla dolup taşmasını temenni ediyor, tüm kitap dostlarının ve kütüphanecilerimizin 28 Mart-3 Nisan Kütüphane Haftası'nı kutluyoruz.
Sayın Başkan, temelleri dönemin padişahı Sultan Abdülaziz'in fermanıyla atılmış olan Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyenin yani İslam Okutma Kurumunun çalışma prensiplerine dayanan, "şefkat yuvası" anlamına gelen Darüşşafaka, Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olarak dönemin devlet adamları Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa gibi önemli devlet adamlarının girişimleriyle kurulmuştur. 30 Mart 1863 tarihinde çalışmalara başlayan Darüşşafaka, annesi veya babası hayatta olmayan ve maddi olanakları kısıtlı yetenekli çocuklarımıza yüksek standartlarda eğitim vererek eğitime büyük hizmetler yapmaya devam etmektedir. Köklü geleneğiyle faaliyetlerini sürdüren Darüşşafakanın kuruluşunu kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.
Sayın Başkan, geçtiğimiz günlerde Yunanistan, Lozan Anlaşması'na göre silahsız ve askersiz olması gereken Sisam Adası'nda askerî bir geçit düzenleyerek yeni bir provokasyona imza atmıştır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, devam edin.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Uluslararası hukuka aykırı bir şekilde silahsız statüdeki adaları silahlandıran ve Türkiye'ye tahrik edici faaliyetlerle mukabele eden Yunanistan, komşuluk ve dostluk prensiplerine uymamaktadır.
Bununla birlikte, Yunanistan, düzensiz göçmenleri ölüme itmeye devam etmekte, insanlık dışı politikasını da sürdürmektedir. Dün yine, Yunanistan tarafından geri itilerek Ege Denizi'nde ölüme terk edilen 84 düzensiz göçmen, Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılmıştır. Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in 12 Martta ülkemize yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanımızla görüşmesinin ardından ikili ilişkilerin gelişmesi konusunda mutabık kalındığına dair yapılan açıklamanın üzerine Yunan tarafının bu tahrik edici faaliyetlerine devam etmesi tabii ki bizleri şaşırtmamıştır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, devam edin.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Yunan tarafını, adalar, düzensiz göç, terörle mücadele, Batı Trakya Türklüğü ve mavi vatan gibi konu başlıklarında uluslararası hukuka uygun hareket etmeye davet ediyoruz. Zira, Türkiye ve Yunanistan arasında saymış olduğumuz meselelerde yaşanan kriz ve gerilimler ilk önce Yunan tarafının huzurunu bozacak, kendilerini oldukça zora ve sıkıntıya düşürecektir.
Sayın Başkan, ABD yönetiminin geçtiğimiz yıllarda terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'ye tırlarca yapmış olduğu askerî ve lojistik yardımlar dünya kamuoyunca malumdur. ABD'nin, DAEŞ terör örgütüyle mücadele bahanesiyle ülkemizi tehdit eden terör örgütlerine bütçesinden ayırdığı fon tutarı 2019 ve 2020 yıllarında 550, 2021'de 200 ve 2022 yılında 500 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, devam edin.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - ABD yönetimi tarafından 2023 yılı bütçesi için kongreye sunulan teklifte, 542 milyon dolarlık yeni bir mali yardımın terör örgütü PKK'nın Suriye koluna aktarılması öngörülmüştür. Dostluk ve müttefiklik anlayışıyla asla bağdaşmayan bu programı Gazi Meclisimizden şiddetle kınadığımızı ifade ediyor, ABD'yi derhâl Türk devletinin hassasiyetine uymaya ve tahrik edici bu politikalardan vazgeçmeye davet ediyoruz.
Saygılar sunuyorum.