GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Pençe-Kilit Operasyonu'na katılan askerlerimize başarılar dilediğine ve operasyonda şehit olan Üsteğmen Ömer Delibaş'a Allah'tan rahmet dilediğine; Turgut Özal, Hamit Fendoğlu, Ayvaz Gökdemir ve Profesör Doktor Oktay Sinanoğlu'nun vefatlarının yıl dönümüne, 15-21 Nisan Malazgirt Haftası'na, İYİ Parti Gençlik Kolları üyesi Alp Emeç'in attığı bir "tweet"ten dolayı tutuklanmasını kabul edilemez bulduklarına, İYİ Parti olarak projeye değil ranta karşı olduklarına ve yeni Tokat Havalimanı'na ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:5
Birleşim:81
Tarih:19.04.2022

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum ve tüm milletvekillerimize başarılı bir çalışma haftası temenni ediyorum.

Dün gece itibarıyla Irak'ın kuzeyinde Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerine Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından Pençe-Kilit Operasyonu başlatılmıştır. Operasyona katılan kahraman askerlerimize başarılar diliyorum; Cenab-ı Hak yardımcıları olsun, Yüce Allah kahramanlarımızı kazalardan ve belalardan korusun.

Operasyonlar devam ederken harekât kapsamında Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli Üsteğmen Ömer Delibaş'ın şehadet haberini üzüntüyle öğrendik. Cennetmekân şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Tüm şehitlerimizin mekânı cennet, ruhları şad olsun.

Sayın Başkanım, bugünkü konuşmamda çok sayıda anmaya yer vereceğim, o nedenle hassaten müsamahanızı istirham ediyorum.

BAŞKAN - Buyursunlar efendim.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Bugün, 17 Nisan 1993'te, yirmi dokuz yıl önce kaybettiğimiz, Türkiye Cumhuriyeti devletinin 8'inci Cumhurbaşkanı, değerli devlet ve siyaset adamı, merhum Turgut Özal'ı vefatının yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum.

Yine, bugün, 17 Nisan 1978 tarihinde uğradığı hain bir suikast sonucu hayatını kaybeden, eski milletvekili ve Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu'nu vefatının yıl dönümünde rahmetle yâd ediyorum.

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nde Devlet Bakanlığı ve milletvekilliği görevinde bulunmuş, devlet ve siyaset hayatında önemli izler bırakmış, Türk milliyetçisi ağabeyimiz Ayvaz Gökdemir'in de ölüm yıl dönümü. Merhum Ayvaz Gökdemir'i de minnetle, şükranla yâd ediyorum; ruhu şad, mekânı cennet olsun.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Bugün, yaptığı bilimsel çalışmalarda ana dilimizin gelişimine büyük katkılar sunan ve kazandığı uluslararası ödüllerle bizleri gururlandıran, bilim insanımız Profesör Doktor Oktay Sinanoğlu'nun da vefatının 7'nci yıl dönümü; merhum hocamızı da rahmetle, şükranla, minnetle yâd ediyorum.

Her yıl 15-21 Nisan tarihleri arasında idrak ettiğimiz Malazgirt Haftası'nı kutluyorum. 1071'de Malazgirt Zaferi'yle Anadolu'yu Türk yurdu yapan Sultan Alparslan'ı ve kahraman ordusunu minnetle yâd ediyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Sayın milletvekilleri, on beş dakika içerisinde sildiği bir "tweet"ten dolayı tutuklanan partimizin Gençlik Kolları üyesi Alp Emeç Silivri Cezaevine gönderilmiştir. 20 yaşında bir gencin attığı ve sonradan sildiği bir "tweet"ten dolayı tutuklanmasını asla ve kata kabul edilebilir bulmuyoruz. Siyasetin tasallutu altında ezilen, hür düşünce ve ifade özgürlüğünü öznesi olmayan cümlelere kurban eden bir sistem asla adaleti tesis edemez. İfade özgürlüğünün sınırlarını kendi tayin eden bir siyasi iktidar adil devleti inşa edemez. Hükûmetin yarattığı korku iklimine İYİ Parti olarak geçit vermeyeceğimizi, teslim olmayacağımızı bir kez daha buradan, yüce Meclis çatısı altında belirtmek istiyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz Sayın Başkan.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - İnisiyatif alan ve hür iradesini ifade imkânına özgürce sahip olan bir gençlik, yazdıklarından dolayı korku hissetmeyen bir gençlik, liyakatin esas alındığı bir Türkiye'de emeğinin karşılığını alabilen bir gençlik ancak bu iktidarın gitmesiyle mümkün olabilir. Gençlerin kararan dünyalarını aydınlatıp umutlarını yeşertmek inşallah İYİ Parti iktidarında bizlere nasip olacaktır.

Sayın milletvekilleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün projesiyle yapılan yeni Tokat Havalimanı geçtiğimiz haftalarda hizmete açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, Tokat Hava Meydanı'nın kamulaştırmalarla birlikte 1 milyar 200 milyon liraya mal olduğunu açıkladı.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Hükûmet, şimdiye kadar, otoyoldan köprüye, havalimanından hastaneye kadar neredeyse tüm büyük projeleri yap-işlet-devret modeliyle ihale ederek yüklenici firmalara garantiler veriyordu ve dolayısıyla da kamu büyük bir yükün altına giriyordu. Verilen geçiş hedefini tutturamayan projeler nedeniyle şirketlere milyonlarca lira ödemeler yapılıyor, bu paralar da vatandaşlarımızın cebinden çıkıyordu. Yeni Tokat Havalimanı ise tamamen kamu bütçesiyle inşa edilmiştir, yap-işlet-devret modeli devreye alınmamıştır. Ben buradan Hükûmete soruyorum: Madem yapabiliyordunuz, neden bu zamana kadar yap-işlet-devret modeliyle bu milletin parasını müteahhitlere aktardınız? Diler ve umarım ki cevap verirsiniz. Ya da madem yap-işlet-devret modeliyle devlet zarara uğratılmıyordu da neden yeni Tokat Havalimanı'nın maliyeti hazineden karşılanmıştır? Bu soru da cevaplanmaya muhtaçtır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Bitiyorum efendim.

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - İYİ Parti olarak, projeye değil, ranta karşı olduğumuzu defalarca ifade ettik. Yap-işlet-devret modeliyle hazinenin zarara uğratılarak müteahhitlere rant sağlandığını yine defalarca dile getirdik. Yeni Tokat Havalimanı'nda olduğu gibi, milletimizin hizmetine sunulan projelerin devlet hazinesinden karşılanarak yapılması gerektiğini de ısrarla söyledik. İYİ Parti iktidarında, hazineyi yüzlerce milyarlık kayba uğratan sözleşmelere imza atılmayacak, böylece devletin toplanan tüm kaynakları saray çevresine değil aziz milletimizin cebine aktarılacaktır diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Müsamahanız için de teşekkürlerimi arz ediyorum, sağ olunuz efendim.