| Konu: | Pençe-Kilit Operasyonu'nda şehit olan Teğmen Kaan Kanlıkuyu ile Bursa'da gerçekleştirilen bombalı saldırıda şehit olan İnfaz Koruma Memuru Cengiz Yiğit'e Allah'tan rahmet dilediğine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yapmış olduğu açıklamaya, Türkiye Varlık Fonuna devredilen ÇAYKUR'un 2021 yılını da zararla kapattığına ve Türk milletinin hesap sorma hakkını sandıkta kullanacağına ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 82 |
| Tarih: | 20.04.2022 |
DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.
Pençe-Kilit Harekâtı sırasında terörist hainler tarafından yapılan alçak saldırı sonucunda şehit olan kahraman askerimiz Piyade Teğmen Kaan Kanlıkuyu'ya Cenab-ı Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve aziz milletimize başsağlığı temenni ediyorum. PKK terörünü destekleyen tüm unsurları da lanetliyorum.
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde infaz koruma memurlarını taşıyan otobüse bombalı saldırı düzenlenmiştir, saldırıda 1 infaz koruma memuru şehit olmuştur. Şehit memurumuza Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum.
Bilindiği gibi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin dün bir televizyon programında yapmış olduğu açıklamalarda, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir çalışma yapılmayacağını ve emeklilerin bayram ikramiyesine zam verilmeyeceğini ifade etmiştir. Geçtiğimiz hafta buradan açlık sınırının 5 bin lira, yoksulluk sınırının ise 16 bin liraya yükseldiği günümüz şartlarında emeklilere asgari ücretin altında aylık verilmesini adil bulmadığımızı ifade etmiştim. İYİ Parti olarak, emeklilerimiz zor şartlar altında geçim sıkıntısı yaşarken, hiç değilse bayram ikramiyelerinde kur artışlarına veya enflasyona endeksli bir zam yapılması gerekliliğini de dile getirmiştim. Saray danışmanlarına gelince 5 maaş var, saray çevresinde bekleyen müteahhitlere gelince ballı ihaleler var ama iş emeklilere gelince para yok, zam yok.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurunuz efendim.
DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Enflasyon altında ezilen, huzur ve refah içinde yaşama hakkı elinden alınan, torunlarına bayram harçlığı veremeyen emeklilerimiz, AK PARTİ iktidarında bayramları artık hevesle değil, hüzünle karşılayacak duruma gelmiştir. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir çalışma yapılmayacak olması ise yaşanan buhranı artırmış, müjde bekleyen emeklileri umutsuzluğa gark etmiştir.
Emekli vatandaşlarımız için reva gördüğünüz bu alaca karanlık dönemi değiştirmek için geliyoruz. Emeklilere hak ettikleri huzurlu hayat yolunu açmaya geliyoruz; bayramda torunlarına rahatça harçlık verecekleri, kendilerini mahcup hissetmeyecekleri bir refah düzenini oluşturmak için geliyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurunuz efendim.
DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Sayın milletvekilleri, Türkiye Varlık Fonuna devredildikten sonra zararı katlanarak artan ÇAYKUR'un, 2021 yılı zararı 2017 yılına oranla yüzde 88 büyüyerek 503 milyon 840 bin liraya ulaştı. ÇAYKUR'un 2021 Yılı Faaliyet Raporu'nda dönem sonu itibarıyla bankalara olan toplam kredi borcu 5 milyar 241 milyon lira -yani eski parayla 5 katrilyon 241 trilyon lira- olarak kayıtlara geçti. ÇAYKUR'un kısa vadeli borcu elindeki toplam likiditenin 5 katı kadar, bunun anlamı doğrudan doğruya iflastır. AK PARTİ'nin il başkanının ağabeyinin Genel Müdürlüğündeki ÇAYKUR'un "faaliyet dışı gider" olarak sınıflandırıp bankalara ödediği faiz ise sadece 2021 yılında 588 milyon 390 bin lira olarak belirlenmiştir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurunuz efendim.
DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Bitiriyorum.
Böylece, yılda kişi başına çay tüketimiyle dünyanın 1'inci sırasında yer alan Türkiye'de ÇAYKUR 2021 yılını da zararla kapatmıştır. Varlık Fonu üzerinden Türkiye'nin en değerli şirketlerini yağmalayanlar ve faturayı da Türk milletine ödetenler şunu iyi bilsinler ki milletin verdiği yetkiyle ve milletin namı hesabına hesap vakti yakındır. Türk milleti hesap sorma hakkını sandıkta kullanmak üzere gün saymaktadır.
Huzurun, refahın, adaletin, güvenliğin hüküm süreceği Türkiye'ye kavuşmaya az kalmıştır diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyor, teşekkür ediyorum efendim.