| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 99 |
| Tarih: | 07.06.2022 |
HDP GRUBU ADINA EROL KATIRCIOĞLU (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli vekiller; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Efendim, yine, ülke ekonomisinin önemli yaralarından bir tanesi fındık ve biz, Türkiye olarak fındığı çok üreten bir ülke olmamız itibarıyla fındıktan da çok fazla yararlanma şansımız olmasına rağmen, maalesef, uygulanan ekonomi politikaları, özellikle uluslararası piyasalardaki büyük aktörlerin etkileri fındık piyasasının neredeyse yok olmasına doğru bir trendi teşvik ediyor.
Şimdi, ben çok kabaca burada olan bitenle ilgili birkaç şey söyleyeceğim. Şimdi, Türkiye'de fındık üreten 500 bin üretici var aşağı yukarı yani üretim alanında bir serbest piyasa ekonomisi geçerli. Hiçbir firma, bu 500 bin üretici, hiçbir şekilde fındık fiyatını etkileme ve belirleme gücüne sahip değil. Dolayısıyla da buradaki sorun, esas itibarıyla rekabetin çok düşük bir fiyat düzeyini ima etmesi. Fakat piyasaya baktığımız zaman, üretim alanında tam rekabetçi veya serbest piyasa ekonomisinin rekabetçi bir düzeni var gibi durmakla birlikte, alım piyasaları itibarıyla baktığımızda orada gerçekten üzerine düşünmemiz gereken bir durum var.
SALİH CORA (Trabzon) - Hocam, fındık kaç lira şu anda?
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Nedir bu durum? Çok az sayıda firma var ve bu firmaların bazıları ki bir tanesi...
SALİH CORA (Trabzon) - Erol Hocam, fındık kaç lira şu anda?
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Bir dakika, dur.
SALİH CORA (Trabzon) - Fındık hakkında konuşuyorsunuz.
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - ...özellikle Ferrero, bir İtalyan firması...
MUHAMMED AVCI (Rize) - "Fındık kaç lira?" diyor Hocam.
BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Bilmiyor mu?
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - ...ve üretim...
CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) - Bilir ya! Biliyordur ya! Bilirsiniz.
BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Hocam, biliyor musunuz?
SALİH CORA (Trabzon) - Erol Hocam, fındık hakkında konuşuyorsunuz, fındık kaç lira?
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Hocam, siz insicamınızı bozmayın.
BAŞKAN - Arkadaşlar, rica ediyorum...
MUHAMMED AVCI (Rize) - Fındık hakkında konuşuyorsunuz, doğru söylüyor, Salih haklı.
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Ya, bir dakika durun, anlamıyorum zaten, duymuyorum sizi.
BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Çok haklı bir sataşma var Başkanım.
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Efendim?
BÜLENT TURAN (Çanakkale) - "Fındık kaç lira, biliyor mu Hocam?" diyor, biliyordur diyorum ben de.
CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) - Bilir ya, bilir, bilir!
BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Biliyordur tabii.
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Biliyorum tabii.
CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) - Salih, Hocanın şirazesini bozuyorsun, niye yapıyorsun bunu?
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Şirazeyi bozdu, doğru.
BAŞKAN - Salih burayı kendi odası zannetti! Sayın Cora...
AHMET KAYA (Trabzon) - Salih Cora fındık üreticisi değil ki, o nereden biliyor?
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Efendim, çok az sayıda firma alıcı olduğu için bu firmalar fiyat manipülasyonu yapabilme imkânına sahipler. Arkadaşlar, bunu ben söylemiyorum, zaman zaman bu aktörler yani bu alıcı aktörler, firmalar Rekabet Kuruluna başvurmuşlar, demişler ki: "Şu şu şu şirketler aralarında kartel kurmuşlar, fiyatı istedikleri gibi belirliyorlar." Ve en azından bir dava konusu olmuş.
Şimdi, geldiğimiz noktada, özellikle Ferrero'nun Oltan Gıda Sanayisini devralmasıyla birlikte, ki bence, benim kanaatim odur ki bu devralma işlemi, bu satın alma işlemi doğru bir işlem değildir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
SALİH CORA (Trabzon) - Fiyatı Ferrero belirlemiyor ki.
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Çünkü Ferrero zaten alım piyasasında 1'inci sırada olan bir firma.
SALİH CORA (Trabzon) - Fiyat, Fındık Çalışma Grubunun çalışmaları sonucunda belirleniyor.
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Seninle sonra konuşuruz, tamam.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Sayın Cora, lütfen ya!
EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Dolayısıyla, arkadaşlar, burada gerçekten de fındık üreticisinin aleyhine bir düzen kurulmuş bir durumda. Elinizi vicdanınıza koyun; özellikle Karadenizli arkadaşlar, burada gerçekten halkımızın aleyhine işleyen bir mekanizma var ve o mekanizmanın bir ucu İtalya'da, bir ucu Amerika'da ve bir ucu da tabii, Türkiye'de ve anladığım kadarıyla da Türkiye'dekiler sizin çok yakın arkadaşlarınız gibi geliyor bana.
Teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)