GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:10
Tarih:20.10.2022

GAMZE TAŞCIER (Ankara) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sözlerime başlamadan öldürülmesinin üzerinden yirmi üç yıl geçen aydın gazeteci yazar Ahmet Taner Kışlalı'yı rahmet ve saygıyla anıyorum.

Değerli milletvekilleri, Bakanlığın belirlediği alanlarda endüstri bölgelerinin kurulmasına Cumhurbaşkanı izin veriyordu. Şimdi, 2'nci maddede getirdiğiniz teklifle kurulu endüstri bölgelerine alan ilave edilmesine karar verme yetkisini eğer bölge mevcut olandan küçükse Bakanlığa devrediyorsunuz. Gerekçe olarak da özetle demişsiniz ki: "Cumhurbaşkanının yükü ve bürokrasinin yükünün azaltılması.

Değerli milletvekilleri, hani bu getirdiğiniz ucube başkanlık sistemiyle çok hızlı ilerleyecekti her şey; uçacaktı, kaçacaktı, her şey çok hızlı olacaktı, Türkiye çağ atlayacaktı. Bu sistemle yürütmenin tek yetkilisi sıfatıyla Cumhurbaşkanı daha hızlı karar alabilecek, bürokrasinin yükü azalacak diye pazarlıyordunuz. Ne oldu, ne değişti dört yılda? Tabii, şimdi yavaş yavaş bu sorunların farkına varıyorsunuz. Biz, hep söylemekten yorulduk, her seferinde haklı çıkmaktan yorulduk çünkü bu getirdiğiniz sistemin değil hızı ve yükü azaltmak daha farklı yükler getireceğini ifade etmiştik, çünkü bütün yetkiyi tek bir kişiye veriyorsunuz. Tabii, sizler de haklısınız, Cumhurbaşkanının yükü çok ağır çünkü kendisi kadınların ne giyeceğinin, kaç çocuk doğuracağının, kariyerlerinin ne olacağının ya da medyanın hangi manşetle çıkacağının, hangilerine kapatma verileceğinin kararını almakla meşgul. Tabii, buradan da bir şey söyleyeyim, Genel Başkanınıza bu anlamda lütfen uyarılarımızı da iletin, asıl işi olmayan konularla ilgilenmesin. Gerçek işiyle ilgilenirse ÇED raporunun bir sorun değil, tam tersine doğa katliamını önleyecek bir uyarı niteliğinde rapor olduğunun da farkına varacaktır.

Değerli milletvekilleri, AKP iktidarlarınız boyunca en önemli özelliğiniz yaşanılan sorunlardan hiç ders almamış olmanız. Dünya çok ciddi bir iklim kriziyle karşı karşıya, bir pandemi süreci yaşadık, bu ülkede ve dünyada bir gıda krizi ve doğa kriziyle karşı karşıya olduğumuz gerçeği ortada ama siz, zaten bugüne kadarki iktidarlarınız boyunca ÇED konusunu, ÇED raporlarını her seferinde kuşa çevirdiniz. 2018'de 3 binin üzerinde proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "ÇED Gerekli Değildir" kararı verdi. Zaten bir yerde doğa katliamı yapmayı kafanıza koyduysanız ÇED raporlarını bugüne kadar usulüne uyduruyordunuz ama bu getirdiğiniz maddeyle artık usulüne uydurma ihtiyacı bile hissetmiyorsunuz. Eğer bir yerde doğa katliamını kafanıza koyduysanız buna hiçbir engel tanımıyorsunuz. Tabii, şunu da ifade edeyim: Bu, sizin siyaset anlayışınızla tutarlı çünkü biliyoruz ki AKP doğayı, yeşil olanı, iyi olanı, güzel olanı, hiçbir şeyi sevmez; tek bir yeşili seversiniz siz, o da doların yeşilini seversiniz.

Değerli milletvekilleri, bir diğer önemli hususa da dikkat çekmek istiyorum. Bugün RTÜK bir devlet kurumu olmaktan çıkmış, AKP'nin özgür ve bağımsız medyanın üzerinde âdeta sopa olarak kullandığı bir parti aparatı hâline gelmiştir. Halk TV, FOX, KRT, Tele1 başta olmak üzere AKP'nin havuzunda olmayan medyaya gözünün üzerinde kaşın var diye ceza dağıtan AKP'nin televizyon komiseri Ebubekir Şahin ve iktidar üyeleri alenen, bilerek suç işlemektedir. Hiçbir yasal dayanağı olmayan cezaları verip, Meclise göndermesi gereken yazıyı bekletip, kanunu değil, saraydan gelen emirleri uygulayanlar bilmelidir ki bu millet onların sırtını dayadıkları kişiden ilk seçimde bir an önce bu gücü alacaktır. Bulundukları yeri suç işleme makamı hâline getirip bu kadar aleni bir şekilde görevi kötüye kullananlar da bağımsız yargı karşısında en kısa sürede hesap verecektir. (CHP sıralarından alkışlar)