| Konu: | Hatay'ın sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 15 |
| Tarih: | 02.11.2022 |
SERKAN TOPAL (Hatay) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Değerli milletvekili arkadaşlarım, hepinize saygılarımı sunuyorum.
Evet, bugün günlerden yine Hatay; her zaman olduğu gibi Hatay'ın sorunlarını biz dile getirmeye çalışıyoruz, olabildiğince Hatay halkımızın sesi olmaya çalışıyoruz. Yirmi yıldır, AK PARTİ iktidarında -neredeyse iktidar gitti gidecek ama- maalesef, bir türlü Hatay'ın sorunları çözülemedi, çözülmedi, çözülemiyor.
Değerli arkadaşlar, Hatay'ın sorunlarını kısaca anlatmaya çalışacağım her zaman olduğu gibi. Şimdi, bakın, arkadaşlar, çok samimi bir şekilde söylüyorum: 600 bin Suriyeliyi içinde barındıran Hatay'da bugün itibarıyla neredeyse 600 bin Suriyeli kadar işsiz kaldı, en büyük sorunlardan bir tanesi işsizlik arkadaşlar. Elbette, bakın, AK PARTİ Hatay milletvekilleri çok iyi bilirler; günü geldiğinde, hizmet yaptıklarında çok samimi bir şekilde teşekkür ediyoruz ancak bugüne kadar Hatay'da tek bir fabrika kurulmadı, işsizliği giderecek tek bir fabrika kuruldu mu? Yok, arkadaşlar.
Hele ki çok samimi bir şekilde söylüyorum: Reyhanlı'nın Bükülmez Muhtarına sorabilirsiniz, Bükülmez'in bütün halkına sorabilirsiniz, oradaki vatandaşlarımız cenazelerini güvenli bir şekilde gömemiyor arkadaşlar. Niye? Çünkü sınır güvenli değil arkadaşlar. Biz defalarca dile getirdik Suriye'yle olan politikayı. Bakın, arkadaşlar, sınır kapılarının açılması gerektiğini defalarca dile getirdik, bir daha dile getiriyoruz. Türkiye'nin en büyük 2'nci tır filosu orada, Hatay'da ama şu anda yatıyor arkadaşlar. Sebebi ne? Sınır kapıları kapalı. Şu anda alttan görüşmeler var; bir an önce barışı tesis edelim, sınır kapılarını açalım, Hatay'daki bizim esnafımız da rahat bir nefes alsın arkadaşlar.
Yine, Belen'den Antakya'ya bir otoban yılan hikâyesine döndü, ne zaman bitecek bu otoban arkadaşlar? Yirmi yıldır daha bitirilmedi arkadaşlar, bunun bitirilmesini bir kez daha buradan talep ediyoruz.
Arkadaşlar, Samandağ'dan havaaalanına gittiğinizde olağanüstü bir trafik yaşanıyor. Aslında, her 5-6 kilometrede mutlaka bir alt geçit ya da üst geçit olması gerekiyor ama gelin görün ki yaklaşık 50-60 kilometrede sadece, sadece 2 yerde var. Sayın Ulaştırma Bakanı neredesiniz, görmüyor musunuz bunları? Bunları size söylemiyorlar mı? O yol artık ölüm saçıyor, tamam mı, ölüm saçıyor arkadaşlar.
Hatay'ın diğer sorunlarından bir tanesi hazine arazileri. Değerli arkadaşlar, sadece Hatay'da, vatandaşımız bu konuda üvey evlat muamelesi görüyor. Hatay'da hazine arazisi üzerinde ecrimisilini ödeyen, yirmi, otuz yıldır ecrimisilini ödeyen vatandaşımız mağdur. Arkadaşlar, hazine arazisi üzerindeki evinin bir türlü tapusunu alamıyor. Konya'da alıyor, Niğde'de alıyor, başka illerde alıyor, alsınlar; vatandaşlarımız mağdur olmasın ama Hatay'a neden bu yapılıyor arkadaşlar? Bu haksızlık neden? Bu haksızlığı giderecek olan iktidar, size sesleniyorum: Bu haksızlığı bir an önce lütfen giderin.
Değerli arkadaşlar -biz daha önce de söyledik- Suriye savaşından en çok etkilenen Hatay; ayrımcılık yapılacaksa Hatay halkına, Hatay esnafına, Hatay çiftçisine pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Oradaki esnafımız kepenk kapattı; Suriyeli vatandaşlarımız açıyor, vergi ödemiyor ama bizim vatandaşlarımız şu anda kepenk kapatıyor. Bakın, arkadaşlar, oradaki çiftçilerimiz mazotunu alamıyor, gübresini alamıyor, elektrik faturasını yatıramıyor şu anda arkadaşlar ama maalesef, bütün bunlara rağmen iktidar kanadında ses yok, tık yok.
Arkadaşlar, New York Times gazetesinde dünyada görülmesi gereken 52 ülke(*) arasında Hatay 34'üncü sırada, hatta 32'nci sırada arkadaşlar. Bakın, dünya "Gidin, Hatay'ı görün." diyor ama iktidar "Pas geçin." diyor. Böyle olmaz arkadaşlar. Hatay halkı sadece hakkını istiyor, sadece hakkını istiyor arkadaşlar. Dediğimiz gibi vergide 10'uncu sıradayız, hizmette sondan 10'uncu sıradayız. Bu adaletsizliği gidermeniz gerekiyor. Elbette, siz gidermeyecekseniz, Allah'ın izniyle Millet İttifakı iktidarında biz gidereceğiz.
Değerli arkadaşlar...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
SERKAN TOPAL (Devamla) - Sayın Başkanım, çok teşekkür ediyorum fırsat verdiğiniz için.
Şimdi, arkadaşlar, yine, dediğimiz gibi, bu kadar mağdur işsizler ordusu yaratılmışken Hatay'da da mesela, belediyelerde çalışan, kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerini neden kadroya almıyorsunuz? Hadi, pozitif ayrımcılık yapın en azından Hatay'a arkadaşlar.
Değerli arkadaşlar, son olarak şunu ifade etmek istiyorum: Hatay halkı her zaman gerçekten devletine bağlıdır, sahip çıkmıştır, milletini seven insanlardır ancak bu Suriyelilerin özellikle kapı komşu olması ve orada yığılması Hatay'ı ciddi anlamda mağdur etmiştir. Bir komisyon kuralım, bu komisyon da gitsin, Hatay'ı yerinde görsün, Hatay'ın sorunlarını da birlikte çözelim. Buradan bütün Hataylı hemşehrilerime sesleniyorum. İktidar çözmezse, Allah'ın izniyle Millet İttifakı iktidarında biz çözeceğiz.
Çok teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)