| Konu: | Toplu yemek yenen yerlerdeki gıda zehirlenmelerine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 15 |
| Tarih: | 02.11.2022 |
SEFER AYCAN (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, son günlerde, toplu yemek yenen yerlerden kaynaklanan gıda zehirlenmesi vakaları bildirilmektedir. Çok sayıda kişi aynı zamanda hasta olmuştur. Gıda, beslenme insan için zorunlu ihtiyaçtır fakat gıda, hazırlanırken ve tüketime kadar insan sağlığına uygun olmalıdır, uygun bir şekilde korunmalı, biyolojik ve kimyasal olarak kirlenmemelidir; aksi hâlde, çok ciddi toplu vakalar görülebilir, hatta ölüm olabilir. Bu nedenle, yemek yapılan yerlerde denetimler artırılmalıdır. Gıda sektöründe çalışan kişilerin, yemek yapılan ortamın ve gıdanın denetimleri artırılmalıdır. Gıda üretirken yemek yapan yerlerde gıda mühendisi, diyetisyen mutlaka istihdam edilmelidir. Her yemekten muayene için numene alınmalıdır ve gerekli analizler yapılmalıdır.
Saygılarımla.