| Konu: | Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ile Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun 362 sıra sayılı 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 363 sıra sayılı 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde AK PARTİ Grubu adına yaptıkları konuşmaları sırasında Cumhuriyet Halk Partisine sataşması nedeniyle konuşması |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 40 |
| Tarih: | 16.12.2022 |
ENGİN ALTAY (İstanbul) - Allah aşkına, 600 milyar peşin açığı olan bütçenin bereketi mi olur Akbaşoğlu? Peşinen 600 milyar açık vermişsin.
MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) - Olur, olur, oranı azalmış.
ENGİN ALTAY (Devamla) - Gömlek değiştirmeye gelince... Ya, sen bırak gömleği, geçtik gömlekten "Hedefe ulaşmak için papaz elbisesi giyerim." diyen bir zihniyetin mensuplarısınız ya! (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)
Tayyip Erdoğan'ın şu sözü çok doğru: Evet, "Dünya 5'ten büyüktür." ama Türkiye de 5'li çeteden büyüktür arkadaşlar, hiç merak etmeyin. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)
ZÜLFÜ DEMİRBAĞ (Elâzığ) - Türkiye de 7'li masadan büyüktür!
ENGİN ALTAY (Devamla) - Hangi saraydan medet umarsınız? Bakın, burası önemli. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza geçen bütçesinde iki şey sordum. Bir, Sayın Erdoğan partisini kurduktan altı ay sonra Amerika'ya, New York ve Washington'a niye gitti? İki, kimlerle görüştü? Üç, yanında kimler vardı? Dört, ne görüştü? Siyaset şeffaflıktır. Daha sonra, seçimden bir gün sonra Sayın Cumhurbaşkanına dedim ki: Tayyip Erdoğan Amerika Birleşik Devletleri'nde bir devlet yetkilisine bu mektubu yazdı mı? Böyle bir mektup orta yerde dolaşıyor, bunu niye yalanlamıyorsunuz? Ben bunu daha önce de söyledim ama sükût ikrardan gelir, cevap yok. Kimin saraylardan, başka ülke saraylarından medet umduğunu biz de biliyoruz, Türkiye de biliyor. Yaptığınız yol, köprü, baraj; Allah razı olsun, Allah razı olsun. Ne var? Tünel var, köprü var, baraj var, efendim, havalimanı var. Akbaşoğlu, bunları söylüyorsun, bunların büyük çoğunluğunu yap-işlet-devretle yapıyorsunuz yani müteahhit yapıyor, milletten toplayıp veriyorsunuz. Peki, özelleştirmeden elde edilen 77 milyar dolar para nerede Akbaşoğlu? (CHP sıralarından alkışlar) Bu parayla, bu yaptığınız tünelin, barajın, havalimanının tam 10 katını yapardınız.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ENGİN ALTAY (Devamla) - Ya, 10 katı yapılır, 77 milyar dolardan bahsediyoruz, para nerede?
BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Açalım sesi, Sayın Başkan, sesi açalım.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Açalım sesi, genel istek üzerine sesi açalım.
BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Sesi açalım, ses, ses!
ENGİN ALTAY (Devamla) - Şimdi, ayrıca...
BAŞKAN - Sataşmadan süre uzatımı yok arkadaşlar.
BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Ya, orası bir buçuk saat konuştu!
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Ama istek var.
BAŞKAN - Sataşmadan yok, daha sonra...
ENGİN ALTAY (Devamla) - ...Marmaray rahmetli Bülent Ecevit'in projesiydi, finansmanını da sırf Japonya'dan buldu ama seçim oldu, ömrü vefa etmedi. Yani vizyonu bizim, müteahhitliği sizin; ya, bu kadar basit yani ne konuşuyorsun! (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Sayın Altay, lütfen...
ENGİN ALTAY (Devamla) - Ve helal olsun 6'lı masanın Genel Başkanlarına, AK PARTİ'nin kimyasını bozmuşlar.
TÜRABİ KAYAN (Kırklareli) - Başkan, bu mu adalet! Bu mu adalet!
ENGİN ALTAY (Devamla) - AK PARTİ'nin kimyasını bozmuşlar.
TÜRABİ KAYAN (Kırklareli) - Oraya yarım saat veriyorsunuz, buraya beş dakika vermiyorsunuz.
ENGİN ALTAY (Devamla) - Ve AK PARTİ...
BAŞKAN - Sayın Altay, sataşmadan iki dakika, ilave yok. Size söz vereceğim... (CHP sıralarından alkışlar)
ENGİN ALTAY (Devamla) - Benim günahım ne?
BAŞKAN - Sizin konuşan arkadaşlarınıza verdik ya.
BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Birden fazla sataşma var.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Başkan, bir dakika ver.
BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Başkan, birden fazla sataşma var, birden fazla sataşma var.
ENGİN ALTAY (Devamla) - Benim günahım ne?
BAŞKAN - Siz şahsınız adına konuşurken, şahsınız adınayken... (CHP sıralarından gürültüler)
BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Birden fazla sataşma var.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Muhalefetin sesini bir dakika uzatmayı çok mu görüyorsunuz?
BAŞKAN - Sayın Altay, bakın, bir şey söyleyeceğim, tamamlayın lütfen.
ENGİN ALTAY (Devamla) - Helal olsun 6'lı masanın Genel Başkanlarına, kimyalarını bozmuş ama AK PARTİ'ye 6'lı masa sendromu, 6'lı masa paranoyası yaşatan 6 Genel Başkana da selam olsun, yolları açık olsun. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)