| Konu: | Regaip Kandili'ne, Gazeteci Cengiz Akyıldız'ın şehadetinin 9'uncu seneidevriyesine ve Kâzım Karabekir Paşa'nın vefatının seneidevriyesine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 55 |
| Tarih: | 26.01.2023 |
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Çok teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; mübarek üç ayların müjdecisi olan rahmet ve bereket gecesi Regaip Kandili'nin birlik, huzur ve kardeşliğimize vesile olmasını temenni ediyor; Yüce Allah'tan aziz milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ediyoruz.
Sayın Başkan, 26 Ocak 2014'te yerel seçim çalışmaları kapsamında partimizin Esenyurt İlçe Başkanlığımıza ait olan Seçim İrtibat Ofisi'nin açılışı sırasında gerçekleşen hain terör saldırısında şehit olan gazeteci ülküdaşımız Cengiz Akyıldız'ı şehadetinin 9'uncu seneidevriyesinde rahmet ve minnetle anıyoruz; ruhu şad, mekânı cennet olsun.
Sayın Başkan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak başlatmış olduğu Millî Mücadele seferberliği sırasında Erzurum'da bulunan 15'inci Kolordu Komutanı olarak görev yapan Kâzım Karabekir Paşa, dönemin İstanbul Hükûmetinin Mustafa Kemal Paşa'yı görevden azledip tutuklaması talimatına uymayarak maiyetindeki kuvvetlerle birlikte Millî Mücadele'de Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında yer aldığını beyan etmiş ve Millî Mücadele'nin akamete uğramasına son derece mühim olan bu hamleyle engel olmuştur. Tarihe geçen bu duruşla birlikte Anadolu'da Millî Mücadele ruhu dalga dalga yayılmıştır. Doğu Anadolu'da vatan topraklarını işgalden kurtaran Kâzım Karabekir Paşa'ya "Şark Fatihi" unvanı verilmiş, Doğu Cephesi'nin rahatlamasıyla orada bulunan birliklerin Batı'ya kaydırılması, Millî Mücadele'nin başarıya ulaşmasında önemli bir etken olmuştur. Balkan Savaşları, Edirne savunması, Çanakkale, Kutülamare gibi cephelerde savaşan Kâzım Karabekir Paşa bütün bunların yanında Ermeni çetelerinin...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Devam edin, buyurun.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - ...mezalimine uğrayarak yetim ve öksüz kalan çocuklara kol kanat germiş, Kolordusunun imkânlarıyla çok sayıda okullar açmış ve "Yetimlerin Babası" olarak anılmıştır. Türk çocuklarının yanı sıra savaşta yetim ve öksüz kalan Ermeni çocuklar Kâzım Karabekir Paşa tarafından Trabzon'daki 5 bin kişilik yurda yerleştirilmiş ve bir baba gibi bakımlarını üstlenmiştir. Bir teşekkür nişanesi olarak merhum Kâzım Karabekir Paşa'nın kara kalem resmi yurtlarda kalan yetim Ermeni çocuklar tarafından çizilmiş ve kendisine hediye edilmiştir.
Askerî hayatının yanı sıra siyasi hayatında da Kâzım Paşa 1946-48 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı yapmış, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurucusu olmuştur.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Devam edin, buyurun.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - 26 Ocak 1948 tarihinde vefat eden Millî Mücadele kahramanı Kâzım Karabekir Paşa'yı vefatının seneidevriyesinde rahmet ve minnetle anıyoruz; aziz ruhu şad, mekânı cennet olsun diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.