| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 55 |
| Tarih: | 26.01.2023 |
CHP GRUBU ADINA MEHMET GÖKER (Burdur) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; grup önerisini veren arkadaşımın da belirttiği gibi aslında nadir hastalıklar, nadir ve özel tedavi yöntemlerini gerektiren hastalıklar. Yapılabilir mi? Evet, yapılabiliyor. Komplikasyonları var mı? Evet, var ama bunlardan korunabilecek yöntemler de mevcut.
Peki, bu önerge niye geldi? Bu önerge şunun için geldi: Çünkü vatandaşlar evlatlarının o çaresiz durumunu çözebileceği pozisyon için ilaç bulamıyorlar artık? Niye bulamıyorlar? Tam da sizin yönetemediğiniz ekonomik gerekçeler sebebiyle bulamıyorlar. Doları ve euroyu güncellemediğiniz, düşük tuttuğunuz için yurt dışı ilaç firmaları Türkiye'ye ilaç vermiyorlar. Bu büyük Türkiye, bu her şeye yetişen Türkiye topu topu 430 kişinin ilacını temin etmekte âciz kalıyor. Devlet, bu ayıptan bir an önce kurtulmalıdır diyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
Bakın, ben daha önce bu nadir yakalanılan hastalıklar için önerge vermişim, Bakanlıktan gelen cevap şöyle: "Nadir hastalıklarla ilgili veri toplama ve ulusal kayıt sistemi oluşturmaya yönelik çalışmalar devam etmektedir." Bu, cevap mıdır ya? Şimdi, burada verilen cevabı da sizin vicdanlarınıza emanet ediyorum. Devlet yönetmek ciddi bir iştir, devleti yönetmeye çalışmak çok daha ciddi bir iştir.
Bunun haricinde, ülkemizdeki sağlık sorunları tabii ki nadir hastalıklara bulunamayan çözümlerle kısıtlı değil, normal hastaların da 112'yi arayarak randevu alabilmesi neredeyse imkânsız. Diyelim ki bunu başardı, randevu aldı, hekime gitti, muayene oldu; bu, yaklaşık bir haftalık süreç. Bu bir haftalık süreç içerisinde poliklinikteki hekim eğer bir konsültasyon isterse yandı yavrum keten helva! On gün de onu bekliyor, on gün sonra sonuçları toplayıp ilk muayene olduğu doktora götürebilirse ne âlâ; şanslıysa bu mümkün. Özellik isteyen büyük ameliyatları yapabilen eller özel hastaneler tarafından alındığı için, bu insanlara ödenecek ücret neredeyse bir servet; 250-300 bin liraları bulan hoca farkı isteniyor. Bunun önüne geçmeniz lazım çünkü sağlık en kutsal vazifemiz ve bu anlamda da vatandaşların ciddi anlamda şikâyetleri var.
Sayın Başkanım, bir diğer konumuz bölgemle ilgili. Geçen hafta Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Boğazköy'de bir yağış meydana geldi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
MEHMET GÖKER (Devamla) - Hani, biz geleneksel fuarlara neredeyse artık alıştık, burada da sel baskınları geleneksel oldu. AKP iktidarının yaklaşık yirmi yılında, yirmi yıl da bir köye sel mi basar ya, çözüm üretilmez mi? (CHP sıralarından alkışlar) Ha, sorun, yağışın fazlalığından falan değil; dere ıslahının yapılmayışı, alt tarafı 1 kilometrelik dere ıslahının yapılarak ana artere bağlanmayışı nedeniyle o canlar, o çiftçiler mağdur olmakta, içler acısı zararlar çekmekte, hele canlıların hâlini gördüğünüz zaman insanların vicdanına ciddi anlamda dokunmakta. Verilen sözlerin hiçbirini tutmadığınız gibi, köylü yağmur yağacak diye tir tir titremekte.
Sizi göreve davet ediyorum. Yapmayacağınız aşikâr çünkü vaktiniz yok. Cumhuriyet Halk Partisi iktidara geldiğinde Boğazköylülere sözümüz olsun, ben yapacağım. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)