| Konu: | Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 55 |
| Tarih: | 26.01.2023 |
ZEYNEL ÖZEN (İstanbul) - Teşekkürler Başkan.
Değerli milletvekilleri, kamuoyunun bizden temel beklentisi EYT, staj mağdurlarının durumu, açlık sınırının altında olan emekli ve çalışanların ödeneklerinin artırılması, esnaf ve çiftçiye gerekli desteklerin sunulması gibi yasama faaliyetleridir fakat iktidar bunları umursamayıp kendine yandaş oluşturacak bu tarz tekliflerle geliyor. AKP iktidarının yasa yapım süreçlerinde geliştirdiği bakış açısı ve takındığı tutum antidemokratiktir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçişle birlikte Meclisin âdeta bir noter makamı hâline getirilmesi, her şeyden önce halklarımızın iradesine hakarettir. Muhalefetin uyarılarını yok sayan, önerilerini dikkate almayan, demokratik anlayıştan uzak bir iktidar anlayışıyla karşı karşıyayız.
Değerli milletvekilleri, Cumhurbaşkanı bir zaman demişti ki: "EYT İskandinav ülkelerini iflasa sürükledi." Ben de bu kürsüden söylemiştim: Keşke bize de nasip olsa o iflas. Çünkü İskandinav ülkelerinde kişi başına düşen millî gelir en az 65 bin dolardır. Şimdi, EYT'lilerin ve staj mağdurlarının örgütlü mücadelesi, muhalefetin baskısı, ondan sonra, işte... Şimdi, seçim yaklaşıyor, bir seçim yatırımı olarak EYT'yi getiriyorlar. İyi bir şey ama kime inanalım? Yani bir zaman "Batırır." diye... Şimdi, EYT getiriliyor, Maliye Bakanı "Bütçemizde 25 milyar hazır." diyor onu karşılamak için. Ben bu konuyla ilgili bizim yöreden gerçek bir hikâye anlatacağım. Ağanın birisi bir kurban kesiyor ve marabasına bir ciğer veriyor ama her gördüğü yerde de soruyor marabaya: "Bu ciğerin tadı nasıldı?" Adamı her gördüğü yerde rencide ediyor. Bir gün usanıyor artık maraba, gidiyor, bir kasaptan bir ciğer alıyor. Kahvenin önünden ağa geçecek, biliyor soracak; gene soruyor ağa, maraba diyor ki: "Al şu ciğerini, bana sormandan usandım." Şimdi, arkadaşlar, ağalık dönemi geçti, ağalık dönemi geçti; siz yediniz bitirdiniz; dönemimiz de bitti, olsa olsa siz ancak "züğürt ağa" olabilirsiniz.
Değerli arkadaşlar, ne EYT'liler ne staj mağdurları sizin marabanız değil, onlar alın teriyle kazanılmış haklarını istiyorlar. Onun için bir an önce bu teklifi getirin ve bu Meclisten geçsin.
Arkadaşlar, ben 11'inci madde üzerine söz aldım. Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 44'üncü maddesini değiştiriyorsunuz ve olağanüstü genel kurul için yüzde 25 olan şeyi yüzde 40'a çıkarıyorsunuz. Yani olağanüstü genel kurulları zorlaştırıyorsunuz. Ayrıca, siz bu TESK'in şimdiye kadar işleyen 25 odanın bir araya gelip bir federasyon kurmasını... 40 odaya çıkarıyorsunuz; oysa TESK'in talebi bunun 50'ye çıkması, siz 25'e düşürüyorsunuz. Bu ne demektir? Siz federasyon enflasyonu yaratacaksınız ve aynı barolarda yaptığınız gibi; etkisiz, yetkisiz, içi boşaltılmış federasyonlar, konfederasyonlar oluşturmak istiyorsunuz, yandaş konfederasyonlar oluşturmak istiyorsunuz. Bundan vazgeçin çünkü federasyonların, konfederasyonların görevi kendi üyelerinin haklarını savunmaktır, onların haklarını talep etmektir.
Şimdi, TESK'e bağlı 13 tane federasyon var: Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu gibi federasyonlar var. Siz ne TESK'ten birisini çağırıyorsunuz komisyona ne bu federasyonlardan birisini ne de bu konunun uzmanı birisini çağırıyorsunuz. Sizin derdiniz, bölüp parçalayıp yönetmektir. Yandaş meslek kuruluşları oldu, bundan vazgeçmeniz gerekiyor çünkü bunu bir defa denediniz barolarda, bunu başaramadınız.
Diğer taraftan, kooperatiflere gelince, 60 bine yakın kooperatif var, bunlara yeterli destek sağlanmıyor arkadaşlar.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
ZEYNEL ÖZEN (Devamla) - Siz kendi döneminizde 9 defa Kooperatifler Yasası'nıdeğiştirdiniz, 34 tane maddesini değiştirdiniz; daha önce de 12 defa bu yasa değiştirildi. Ama sizin amacınız yasa yapmak değil, sorunları çözmek değil, sorunun etrafından dolanarak o kurumların, meslek kuruluşlarının içini boşaltmak ve onları yandaş duruma getirmek. Şimdi, siz, yandaş kurum şey yapıyorsunuz ama bilesiniz demokrasinin olmazsa olmazı sivil toplum örgütleridir, meslek kuruluşlarıdır; bunlarla uğraşmaktan vazgeçin.
Genel kurulu saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)