GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:66
Tarih:28.02.2023

HDP GRUBU ADINA FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Ankara) - Halkımıza başsağlığı ve sabır diliyor, canla başla çalışan tüm örgütlere, gönüllülere, belediyelere teşekkür ediyorum.

Kızılay Genel Müdürünün aldığı maaş 98 bin lira, Genel Müdür Yardımcıları 76 bin lira alıyor. Bu maaşlarla çalışanlar, afet zamanında yurttaşların çadır, gıda ihtiyacını karşılamak yerine, ellerindeki malzemeleri satmak için beklemiş; önce Ahbap Derneğine 2.050 çadırı 46 milyon liraya sattıkları ortaya çıktı, sonrasında deprem bölgesinde ilaç dağıtmak için çadır isteyen Türk Eczacıları Birliğine 5 adet çadır 800 bin liraya satılmış. Başta bu satışları yasal, akılcı ve ahlaki bulan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, dün akşam, bu satışlardan haberinin olmadığını söyledi. Bugün gazeteci Murat Ağırel Michelin lastik firması, Opet ve Arçelik gibi şirketlerin de Kızılaydan yardım için çadır satın aldığını belgeleriyle yayınladı. Başkanın bu satışlardan da mı haberi yoktu? Bir de çadır satışlarının maliyetine yapıldığını iddia ediyor. Ahbapa satılan çadırların tanesi 22.440 lira, Arçelike satılanların tanesi 22.420 lira, Opet ve Micheline satılanların tanesi 19 bin lira. Bu mudur maliyet? 9 bin liraya çadır buldu belediyeler.

Satışlar sadece çadırla da sınırlı değil, konserve gıdaları hatta yardım için gönderilen ikinci el eşyaları da satmışlar. Kızılayın 2021 Yılı Faaliyet Raporu'na göre 2019 yılında 1 milyon, 2020 yılında 759 bin ikinci el eşya satışı yapılmış. Şimdi soruyorum size: 99 depreminden sonra milyonlarca dolar tutarında vergileri topladınız mı? Topladınız. Ne yaptınız halkın vergilerini? Çadır niye stoklamadınız? Katlanır konteyner niye stoklamadınız? İlaç niye stoklamadınız? Mazot niye stoklamadınız? Seyyar sahra çadırlarını niye stoklamadınız? Ordunun lojistiğini niye seferber edip milyonlarca insana ekmek yedirmediniz? Evet, şu anda 50 binin üzerinde ölüm yaşandı, belki 150 bin olacak ama bırakın 150 bini, ya 4 kişi, 5 kişi bile ölse bir taneniz sormaz mı kendisine "Ben neyi eksik yaptım, ben sorumlu değil miyim?" diye? Sormazsınız çünkü her şeyi satmaya ve kâr elde etmeye odaklanmışsınız. Sormazsınız çünkü siz talimat almadan istifa bile edemezsiniz, istifa!

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Devamla) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Devamla) - Evet, bizim çocukluğumuzda kahverengi zarflarda para toplanırdı ve hepimiz Kızılay koluna girmek için çaba gösterirdik; böyle bir geçmişten geliyoruz. Şimdi ne yaptınız bu kurumu? Çadır sattı, gıda sattı, kan sattı. Daha ne satacaktı ya? Bizi mi satacaktı? Kimse bana bundan sonra Mecliste temiz dil falan hatırlatmasın. Halkın görmek istediği şey temiz dil oyunları falan değil, temiz bir siyaset, şeffaf bir siyaset görmek istiyor halk. Gerçekten, helallik isteyeceğinize kendinize acilen bir avukat tutun. Bunca yoksulluk ve yağmadan, bunca yolsuzluktan, ölüme terk edilmiş insanların hayatlarından sorumlusunuz siz ve hesap vereceksiniz.

Nasıl insanların ölümüne neden oldunuz biliyor musunuz? Hatay'a gittiğimizde bize "Buralara geldiniz de sizi de riske attık." diyen incelikte insanları öldürdünüz; kahretsin!