Konu: | AK PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 1 |
Birleşim: | 14 |
Tarih: | 12.07.2023 |
CHP GRUBU ADINA MAHMUT TANAL (Şanlıurfa) - Değerli Başkanım, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla hürmetle selamlıyorum.
Değerli AK PARTİ Grup Başkan Vekili biraz önce dedi ki: "Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir." Evet, Anayasa'mızın 2'nci maddesinde böyle yazar. Ancak İç Tüzük'ün 52'nci maddesinde der ki bir kanunun görüşülebilmesi için, kırk sekiz saat geçmeden bir kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmemesi gerekir. Evet, acilse, gündemde herhangi başka bir iş yoksa... Hemen ben sizi gerçekten Türkiye'nin sıcak ve can alıcı noktalarına götürmek isterim. Ben Şanlıurfa Milletvekiliyim. Şanlıurfa'da ne sıcaklık var? Şu anda Şanlıurfa'dan 8 tane milletvekili arkadaşımız var AK PARTİ grup sıralarında ve MHP sıralarında 1 kişi; yani Cumhur İttifakı olarak 9 milletvekili arkadaşımız burada. Şanlıurfa'nın sıcaklığı 40 dereceden aşağı değil ama bu 40 derece sıcaklıkta elektrikler kesik; vatandaş ürününü alamıyor, ürünler kuruyor. Çok güzel bir söz var: "Çiftçilik milletimizin hayatıdır, milletimizin servetidir, milletimizin kudretidir." Şanlıurfalıların elektriğini kesmekle Şanlıurfa'nın hayatını kesiyorsunuz, Şanlıurfa'nın kudretini bitiriyorsunuz, Şanlıurfa'nın servetini bitiriyorsunuz. (CHP sıralarından alkışlar)
MUSTAFA DEMİR (İstanbul) - Ne olmuş Şanlıurfa'ya?
MAHMUT TANAL (Devamla) - Değerli kardeşim, Şanlıurfa'dan haberin var mı senin? İstanbul'da keyifli yerlerde, villalarda oturursun; Şanlıurfalı 46 derece sıcaklığın altında elektrik olmadığı için içme suyuna ulaşamıyor.
LÜTFİ BAYRAKTAR (Sakarya) - Aynaya bak, aynaya!
MAHMUT TANAL (Devamla) - Orada hasta olan vatandaşımız, diyaliz hastaları, sağlıklı bir şekilde tedavi alamıyor.
LÜTFİ BAYRAKTAR (Sakarya) - Aynaya bakınca kim olduğunu görürsün, aynaya bak!
MAHMUT TANAL (Devamla) - Şanlıurfa'nın ne sorunları var? İşsizlik sorunu var, istihdam sorunu var, torpil ve kayırmacılık var, mevsimlik tarım işçileri sorunu var, elektrik sorunu var, tarımda DEDAŞ zulmü var, DEDAŞ ve aynı zamanda ulaşım sorunu var, eğitim sorunu var, temiz içme suyu sorunu var, Suriyeliler sorunu var, altyapı sorunu var, tarımsal sulama sorunu var, TİGEM cezaevi var, TİGEM cezaevi, uyuşturucu sorunu var, afete hazırlık sorunu var, iş bilmez yönetici sorunu var, toplulaştırma sorunu var.
Şimdi, buradaki Şanlıurfa milletvekili arkadaşlarımız gelsin, "Ya Mahmut Tanal, Allah'tan kork, senin bu saydığın 22 tane sorunun 1 tanesi yalan." derlerse, ben buradan istifa dilekçemi vereceğim, istifa dilekçemi vereceğim. (CHP sıralarından alkışlar) Siz de gelin bunu kabul edin; daha dönemin başındayız, ben sizden kurtulmuş olayım, siz de benden kurtulun.
Olacak şey değil değerli kardeşlerim, olacak şey değil. Urfalının hakkını verin, Urfa'yı susuzluktan kurtarın, Urfa'yı bu mevsim sıcaklığının altında... Mahkeme kararları var, diyor ki: "Mevsimsel koşullar nedeniyle elektriğin kesilmesi..."
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun Sayın Tanal.
MAHMUT TANAL (Devamla) - Değerli kardeşlerim, "40 derecenin üzerinde, mevsim koşulları nedeniyle elektriklerin kesilmesi bir insan hakkı ihlalidir." diyor. Ekonomide telafisi güç, imkânsız zararların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Çiftçinin elektriğinin kesilmesiyle orada ürünlerin kuruması nedeniyle telafisi imkânsız zararlar oluşuyor. Elektrik idaresinin alacağı tehdit altında değildir, risk altında değildir. Tedbiren, vatandaşın ürününe, hasılatına veya tarlasına tedbir koyabilir; vatandaş ürününü satsın, borcunu ödesin. Bir başka zulüm daha: O köyde 10 kişi oturuyorsa, 2 kişi elektrik borcunu ödememişse borcunu ödeyen vatandaşın elektriği de kesiliyor. Bu zulme hayır diyoruz, hayır diyoruz, hayır diyoruz!
Teşekkürler.