GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:15
Tarih:13.07.2023

CHP GRUBU ADINA YÜKSEL TAŞKIN (İzmir) - Sayın Başkan, sizi ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Uzun süredir KHK'lerle yol açılan mağduriyetleri Türkiye'nin çok farklı yerlerinde dinliyorum ve anlatmaya çalışıyorum. Bu konuda siyasetçiler ve bizler gerçekten üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiremedik ve başarılı olamadık diye düşünüyorum. Hem muhalefete hem iktidara bu anlamda ben bir eleştiri getirebilirim. Şöyle bir sıkıntımız var bizlerin: Ne zaman bu ciddi mağduriyeti dile getirsek -ki Anadolu'nun her yerinde KHK mağdurlarıyla karşılaşıyoruz- ne zaman bu mağduriyetlerden bahsetsek herkes kendi mağduriyetine sevdalı, herkes kendi mağduriyetinden bahsediyor, mağduriyet yarıştırmaya başlıyoruz. Artık bu duygudan çıkalım, artık biraz empati kuralım, biraz diyaloğa şans verelim çünkü elbette darbe ikliminin -biz bu darbeyi Cumhuriyet Halk Partisi olarak lanetledik, eleştirdik- hemen arkasından bazı konuların konuşulması kolay değildi ama artık bir normalleşme yaşamamız gerekiyor ve bu olağanüstü inanılmaz mağduriyetlere neşter vurmamız gerekiyor. Burada, tabii, iktidara çok büyük bir pay düşüyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak... Bakın, 130 bin kişi kamudan atıldı, "irtibat" ve "iltisak" kavramları üzerinden hukukumuz karman çorman edildi. Bu 2 kavramın Türk hukuk sisteminde yeri yoktur ve bu 2 kavram üzerinden yakılan canlar gerçekten vicdanlarda çok ciddi yük oluşturmak durumundadır. Bir kişi aynı fiili yapmış, aynı fiili gerçekleştirmiş -suç demiyorum, herhangi bir fiili- o kişi bürokraside, devlette, siyasette yükseliyor, önü açılıyor ama gariban bir vatandaşsa herhangi bir cemaate veya bir gruba belli bir sempatisi olmuşsa bu kişi sivil ölüme terk ediliyor aynı fiilden dolayı. Ayıptır! Bunun üzerine gitmemiz lazım, bunu çözmeniz lazım arkadaşlar. Çok çok ciddi bir sıkıntımız var burada.

Suçun bireyselliği, suçu varsa... Suçu bir birey işlemiş, bütün aile cezalandırılıyor. Bu yüzden intihar edenler var, bu yüzden gerçekten çok ciddi sıkıntılar yaşayanlar var. Daha vicdanlı yaklaşmamız gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisinin tutumu çok nettir, biz evrensel hukuk ve vicdan çerçevesinde bakıyoruz. Evrensellik de öyle çok karmaşık bir şey değil "Kendin için istemediğin bir şeyi başkası için isteme." kavramı evrenselliğin temelidir. Biz böyle bakıyoruz, bu nedenle 2018 Seçim Bildirgemiz bu bakımdan son derece zengin maddeleri içeriyordu. Bir tanesini okuyayım: "OHAL'den mağdur olan yurttaşların mağduriyetlerini evrensel hukuk ilkeleri ve demokratik değerler çerçevesinde gidereceğiz." demişiz 2018'de.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

YÜKSEL TAŞKIN (Devamla) - Yine, Profesör İbrahim Kaboğlu'nun 2021'de sunduğu bir kanun teklifi var "OHAL KHK'leriyle işlerini kaybetmiş ve yargı kararlarıyla suçsuz bulunmuş, kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı alınmış veya haklarında adli bir soruşturma bulunmayan kişilerin görevlerine dönmelerini sağlayacağız." demişiz. Partim bu konuda son derece tutarlı bir tutum takınıyor, takınmaya devam ediyor.

Tekrarlıyorum: Gelin, bu konuda adımlar atalım, bu konudaki sıkıntıları ferahlatalım; bize, siyasetçilere bu görev düşüyor. Biz burada hamaset değil, siyaset yapmakla yükümlüyüz. Taze bir vekil olarak acı bir gözlemimi maalesef paylaşmak zorundayım. Burada partiler hamasete çok yükleniyor. Neredeyse her partiden sözcüler kendi ideolojik pozisyonunu defalarca deklare ediyor, âdeta ideolojik bir iman tazeleme mevzusu var burada, çok fazla hamaset var. Ortaklaşma, siyaset konu temelli olabilir. Belli konularda yakınlaşamazsak, gelir, burada ideolojik olarak ne kadar böyle haklı olduğumuzu söyler dururuz ama millet bize bu yüzden yetki vermedi, bizden çözüm istiyor.

Saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)