Konu: | Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 12 |
Tarih: | 25.10.2023 |
BURHANETTİN KOCAMAZ (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşmekte olduğumuz kanun teklifinin 20'nci maddesiyle ilgili verdiğimiz değişiklik önergesi için İYİ Parti Grubu adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bu madde, mevcut hâliyle, çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL ödeme yapılmasını öngörüyor, "çalışmayan" kısmı önemli çünkü ekim ayı içinde 1 gün dahi çalışmış olsa emeklimiz bu parayı alamayacak. Toplam 15,5 milyon emeklimiz var, üçte 2'si açlık sınırının altında yaşıyor; ortalama emekli aylığı 8.500 TL iken son açıklanan verilere göre açlık sınırı 13.334, yoksulluk sınırı da 43.433 TL. En düşük emekli aylığı olan 7.500 lirayla tam 10 milyon emeklimiz geçinmeye çalışıyor, aileleriyle birlikte bu rakam 15 milyonu buluyor. Yani yıllarca çalışmış, emek etmiş, prim ödemiş ve artık biraz olsun rahat etmeyi hak etmiş milyonlarca emeklimize deniyor ki: "7.500 lirayı gönlünüzce harcayın; karnınızı doyurun, kılık kıyafet alın, ev kiranızı ödeyin, faturalarınızı ödeyin; yıllarca yoruldunuz, arada bir de tatile gidin; torunlarınız vardır, onlara da ufak tefek hediyeler alın. Güle güle harcayın bu 7.500 lirayı. Bakın, size bir defaya mahsus 5 bin lira para da vereceğiz. E, daha ne istiyorsunuz?" Ancak ardından şu da ekleniyor: "Ha, beğenmediniz bu parayı, 7.500 lira yetmedi, 60'ından, 70'inden sonra çalışmaya kalktınız, o zaman 5 bin lirayı da vermiyoruz size; oturun oturduğunuz yere, 7.500 lira maaşınızı alın ve hâlinize şükredin, bize de teşekkür edin." Ne yazık ki bu söylenen ve verilen para bir işe yarayacakmış gibi kalkıp bir de bunun reklamını yapıyorsunuz. İşte, buyurun, reklamınız da budur: "Emeklilerimize 5 bin lira ödeme yapacağız." Bu reklam aslında tam da bir ucube sistemin reklamı, "ben yaptım oldu" anlayışının yansıması. Daha yasa teklifi Mecliste görüşülmemiş, tartışılmamış, onaylanmamış, Sayın Erdoğan "Bakın, size para veriyoruz." diyerek reklam yapıyor ve ne yazık ki bu, millet iradesinin tecelli ettiği bu yüce makamın saray tarafından bir noter gibi görüldüğünün açık bir işareti.
Değerli milletvekilleri, gelin bu rakamlara birlikte bakalım. Yaklaşık 12 milyon emeklimize bir defaya mahsus olmak üzere toplamda 61 milyar lira verilecek. Peki, şu 5'li çeteye, hani şu rant projeleri üreterek ceplerini şişirdiğiniz, kasalarını doldurduğunuz 5 kişiye ya da şirkete 2023 yılında ne kadar para boca edeceksiniz? Şu meşhur kamu-özel iş birliği projeleriyle, hani şu Londra mahkemelerini hakem tayin ettiğiniz projelerle tam 60 milyar lirayı, 12 milyon çilekeş emekliye bir defaya mahsus vereceğiniz parayı 5 kişiye sadece bir yılda -yani 2023 yılında- vereceksiniz. Bununla da bu güzel ülkede hem adalet olacak hem kalkınma olacak, öyle mi?
Bir örnek daha vereyim: Kur korumalı mevduat; hani şu seçim öncesi ekonomik çöküntü perdelensin, döviz yükselmesin diye şapkadan çıkardığınız garip tavşan, hani şu fakirin cebinden alıp bir avuç zengini daha da zengin ettiğiniz irrasyonel uygulama. İşte bunun, bu ülkeye maliyeti şu ana kadar 600 milyar lira yani 12 milyon emekliye bir seferlik vereceğiniz paranın tam 10 katı.
Değerli arkadaşlar, emekli olup da çalışmak zorunda kalan vatandaşlarımızın bir kısmı bu parayı alabilmek için işlerinden çıkıyorlarmış ve 5 bin lirayı aldıktan sonra da tekrar işe girmeyi planlıyorlarmış.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
BURHANETTİN KOCAMAZ (Devamla) - Bu ne hazin, ne yürek burkan bir tablodur. Maalesef yirmi bir yıldır beceriksiz ve çapsız politikalarınızla emeklilerimizi sefalet sınırında yaşamaya mahkûm etmekle kalmadınız, bu yasayla bir de kayıt dışılığı zorluyorsunuz.
Değerli arkadaşlar, emekli yurttaşlarımızın insani şartlarda bir hayat sürmesi, en azından açlık sınırının üzerinde bir emekli maaşı alabilmesi son derece önemlidir ve bunu temin etmek tarihî ve vicdani bir sorumluluktur. Bir kereye mahsus olarak verilecek 5 bin liralık bir ödemenin emeklilerimize sağlayabileceği anlamlı bir katkı söz konusu değil. Gelin bu tek seferlik ödemeyi rasyonel hâle getirelim ve emeklilerimizin en az asgari ücret kadar bir ödemeyi her yıl düzenli olarak almalarını sağlayalım.
Teşekkür ederim. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)