| Konu: | İslam İşbirliği Teşkilatı Çalışma Merkezi Tüzüğünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 25 |
| Tarih: | 23.11.2023 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA ERSİN BEYAZ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
AK PARTİ iktidarının yirmi bir yıldır ilk defa bizi şaşırtacak dediğimiz en dikkat çekici vaadi 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri'nden önce "Mülakatı kaldıracağız." sözü olmuştur. Adalet olgusunun benimsenmesini, gençlerimizin ülkesine ve devletine bağlılığını hiç şüphesiz mülakatsız ve liyakatli atama süreci sağlayacaktır. Birinci ağızdan Cumhurbaşkanının sözüyle duyurulan bu vaat gençlerimize umut olmuştur. Atama bekleyen yüz binlerce üniversite mezunu gencimiz ülkesine ve milletine hizmet edeceği günü iple çekmektedir.
Bu ayın sonunda atama sayıları açıklanacak olan öğretmenlerimiz de bu süreci dikkatle takip ediyorlar. Ancak seçimden sonra sözünden dönen iktidarın mülakat uygulamaları tekrardan umutları suya düşürmüş ve devletin itibarını gölgelemiştir. Millî Eğitim Bakanının "68 bin öğretmen açığımız var." açıklamasına karşın geçen yıldan da atama bekleyen öğretmen adaylarımız için bu sayı yetersizdir, cumhuriyetin 100'üncü yılına 100 bin öğretmen ataması yakışacaktır. Eğitim bilimleri, alan bilgisi, genel kültür, genel yetenek sınavlarına girerek zorlu bir imtihan sürecini atlatan öğretmenlerimiz ve kamu sınavlarında başarılı olmuş tüm gençlerimiz mülakat sürecinin kaldırılmasını istiyor. "Ülkede Cumhurbaşkanının sözüne itibar edilmeyecek de kimin sözüne itibar edilecek?" diyorlar. Buradan iktidara sesleniyorum: 70 almış yandaşı atamayı bırakın, 100 puandan başlamak kaydıyla aşağıya doğru sıralama yapın. Bu ülkenin her sosyal yapıdan, her memleketten, her siyasi görüşten, kimin çocuğu, kimin yeğeni olduğuna bakılmaksızın tüm evlatlarını kadroya yerleştirin.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; adalet demişken Dünya Adalet Projesi 2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nin 2022 yılı verilerine göre Türkiye 0,42 puanla 140 ülke arasından 116'ncı sırada, bölge olarak ise Doğu Avrupa ve Asya kategorisinde 14 ülke içerisinde sonuncu sırada yer almıştır. Venezuela, Kamboçya ve Afganistan gibi ülkelerin sonda yer aldığı 140 ülkenin değerlendirildiği endekse göre ülkemizin 116'ncı sırada olması her açıdan üzücü ve talihsizdir. Türkiye, Hükûmet yetkilerinin kısıtlanması, yolsuzlukla mücadele, yönetim şeffaflığı, temel haklar ve özgürlükler, idari yaptırımlar, hukuk mahkemelerinde adalet gibi başlıklarda da kendi ortalamasının bile altında kalmış durumda. Bu verilere gerek kalmaksızın bizler yaşayıp görüyoruz ki AK PARTİ'nin yirmi bir yıllık adaletsiz düzeninde yönetiliyor ve bununla da mücadele ediyoruz.
İYİ Parti olarak siyaset sahnesine çıktığımız günden bugüne en büyük mücadelemiz adaletsiz ve hukuksuz uygulamalara karşı olmuştur, olmaya da devam edecektir. Halkımız yoksullaşırken imtiyazlı bir siyasal grubun ülkenin kaymağını götürdüğü, liyakat yok sayılırken yandaşların devlete doldurulduğu, muhalif fikirler cezaevlerine atılırken çetelerin sokaklara salındığı bir ortamda siyasi mücadele vermekten de geri durmuyoruz. Tüm bu olumsuzluklar ülkemizin adalet endeksini ve dünyadaki itibarını yere düşürmektedir. Bu adaletsizlik ve güvensizlik ortamı ekonomiye de doğrudan yansıyarak ülkeyi uçuruma sürüklemektedir. TÜRK-İŞ'in 30 Ekim 2023 tarihinde yayınladığı son verilere göre, açlık sınırı 13.684 TL olurken yoksulluk sınırı 44.573 TL olmuştur. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 17.803 lira olarak hesaplanmıştır. Bu verilere göre, asgari ücretlinin açlık sınırında, devletin memurunun bile yoksulluk sınırında olduğu bu durum, ülkemiz ve milletimiz açısından üzücüdür ve kabul edilemez bir durumdur.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; memleketim Gümüşhane adına önemli birkaç konuyu dile getirmek istiyorum. Anadolu coğrafyasını Karadeniz'e bağlayan Gümüşhane Tersun Dağı'na yapılacak bir tünel bölge trafiğini daha güvenli hâle getirecek, kombine ulaşım konusunda ülkemizin iç ticaret hacmine de büyük katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte mesafeyi 19 kilometre kısaltacak olan yolun yakıt ve zaman tasarrufuyla bölgesel ulaşıma büyük faydası olacaktır. Gümüşhane-Tersun yolunu sadece şehrimiz özelinde değil Zigana Tüneli'nin de bağlantı tüneli olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu bağlamda yapılacak Tersun Tüneli daha da önem kazanıyor. Yine, bir türlü bitirilemeyen ve ertelenen Gümüşhane Köse Havaalanı'nın yapım çalışmalarının hızlandırılması ve havaalanının Gümüşhane bağlantı yolu olan Köse Dağı Tüneli ve bu hattı besleyen bağlantı yollarının bir an önce tamamlanması gerekmektedir.
Bir başka konumuz ise doğal gaz. Gümüşhaneliler tüm ilçe ve beldelerinin hızlı bir şekilde doğal gaza kavuşmasını istiyor. Bugün, büyük şehirlerdeki aşırı nüfus yoğunluğu hepimizin malumudur; ilçe ve beldelerimize doğal gaz hizmetinin götürülmesi, büyük şehirlere yığılmış, başta emeklilerimiz olmak üzere ciddi bir nüfusu ilçe ve beldelerimize göç etmeye teşvik edecektir. Bu durum sadece Gümüşhane için değil, tüm ülkemiz için geçerli ve önemli bir konudur. Özellikle kış aylarında boşalan ilçe ve beldelerimizde neredeyse hayat duruyor, bunun aksine şehir merkezlerimizde yığılmalar oluyor ve dönemsel sorunlar kentleri ve toplumu zorluyor. Bunun içindir ki özellikle doğal gaz hizmetinin taşraya hızla götürülmesi elzemdir.
Değerli milletvekilleri, 8 Aralık 2021 tarihli ve 4897 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'na göre Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinin Bağlama, Damlı ve Kırgeriş adındaki üç köyünün arazileri gasbedilmiştir; Trabzon ilimizin arazileri genişletilmiş, Gümüşhanelinin toprakları alınmıştır. Bunun sebebi, dönemin 4 bakanının da Trabzonlu olmasıdır, bu hatadan dönülmüyor olmasının sebebi de yine bölge siyasetçilerinin hâlâ etkin rol oynamasıdır. Tek adam rejiminin geldiği nokta budur; 1 imzayla 3 yerleşim yerinin toprakları başka bir şehre bağlanıyor. Bu durumdan vatandaşlarımız rahatsız, "Komşu illerimize mahcup olduk." diyorlar. Vatandaşlarımız köylerinin akıbetini soruyor. Bu mağduriyet acilen çözülmelidir.
Değerli milletvekilleri, Gümüşhane'nin esas merkezi olan ve eski Gümüşhane olarak bilinen tarihî Süleymaniye Mahallesi'nde, Süleymaniye Turizm ve Kayak Merkezi Projesi daha önce çok kez yatırım programına alınmış ama uygulama projesi başlamamıştır. Bölgeye ekonomik ve turistik büyük getirisi olacak tarihî Süleymaniye Turizm ve Kayak Merkezi Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesini hemşehrilerimiz talep ediyorlar. Yine, beş sene önce dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçimlerde söz verdiği ve her seçimde tekrar tekrar vadedilen şehir stadının yapılmasını tüm Gümüşhaneli hemşehrilerimiz bekliyorlar. 3. Lig'de takdire şayan mücadele eden gururumuz Gümüşhanespor'umuza güzel bir stat yakışacaktır.
Değerli milletvekilleri, Gümüşhane Organize Sanayi Bölgemizin daha fazla orta ve küçük ölçekli sanayi desteği alabilmesi için teşvik uygulamasının 6'nci bölge kapsamına alınmasını talep ediyorlar. Gümüşhane gayrisafi millî hasılada Türkiye'de son 5 ilin içinde. Soruyorum: Bu bölge 6'ncı bölge kapsamında teşvik almayacak da neresi alacak? Bölgelerin hangi teşvik kapsamında yer alacağı hususu bölge yerelinde ticaret ve sanayi odaları ve sanayi il müdürlükleriyle birlikte çalışılmalıdır. Gümüşhane'ye Ankara'dan değil, Gümüşhane'den bakarak yatırım yapılmalıdır.
Anadolu'nun geliri düşük, ekonomisi dar ve göç veren şehirlerine yeniden hayat verebilmemiz için bölgesel teşvikleri doğru, adil ve sonuç getiren şekilde düzenlememiz gerektiğini vurguluyor, bu vesileyle Gümüşhaneli hemşehrilerimizi ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)