GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Başkanlık sisteminin tam bir yapboz getirdiğine, TÜİK'in enflasyon sepetindekilerin hiçbirinin emeklinin alışveriş sepetinde olmadığına ve sokaktaki bir öğrencinin feryadına ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:52
Tarih:24.01.2024

MEHMET EMİN EKMEN (Mersin) - Teşekkür ederim.

Sayın Başkan "Başkanlık sistemi istikrar getirecek." denildi ama tam bir yapboz getirmiş durumda. Son bir ayda sadece emeklilerle ilgili yapılan açıklamalara bakarsak yüzde 37; 42 ve 49'luk artışlar görürüz. Allah aşkına, bu nasıl bir ciddiyetsizlik, nasıl bir ulufe ve pazarlık sistemidir? Mademki yüzde 49'u verebiliyorsunuz ilk başta yüzde 37'yi niye açıkladınız? Kur korumaya son bir yılda ayrılan 1 trilyonu aşkın para ile bu yıl faize aktarılan 1 trilyon 256 milyarın hesabını yapmayan iktidar, emekliye verilecek 200 milyarın hesabını yapmıştır.

Sayın Başkan, TÜİK'in enflasyon sepetinde özel otomobil yakıtı, uçak bileti, otoban geçiş ücreti, abone usulü çalışan özel TV yayınları, sağlık, cilt ve vücut ürünleri, balık ürünleri, giyim ve ayakkabı var ama bunların hiçbiri garip gurebanın ve enflasyonun alışveriş sepetinde yok. Peki, emeklinin alışveriş sepetinde ne var? Kuru ekmek var, patates, soğan var, pazarda akşam vakti yapılan alışveriş var, ayda bir alınabilen kıyma ve çorbalar için kemik var, tavuk kırıntısı var, birkaç yılda bir aldığı ayakkabı ve kıyafet var, torununa alamadığı çikolata ve gofret var, kira var, otobüs bileti var. Bunların hesabı DİSK-AR araştırmasına göre yüzde 106, bugün verilen miktar ise yüzde 49. Peki, emekli bunlarla ihtiyacını ne kadar karşılayabilecek?

Son olarak Sayın Başkan, bir kısım arkadaşlarımız sokaktan kopmuş olabilir. Sokaktaki bir öğrenci kardeşimizin feryadını 30 saniye size dinlettirmek istiyorum.

(Hatibin cep telefonundan bir ses kaydı dinletmesi)