Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 63 |
Tarih: | 21.02.2024 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA HASAN TOKTAŞ (Bursa) - Sayın Başkan, muhterem milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisinin vermiş olduğu önerge üzerine İYİ Parti Grubu adına söz almış bulunuyorum.
AK PARTİ iktidarının 2024 yılını emekliler yılı olarak ilan etmesini de büyük bir memnuniyetle karşılamakla beraber, emekli maaşının da en azından asgari ücret seviyesine çıkarılmasını özellikle talep ediyoruz. Bugün emekliler açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmişlerdir. Emeklilere verilen sözde bayram ikramiyesi 2018 yılında ilk çıktığında 1.000 TL iken bugün Sayın Cumhurbaşkanı 3.000 liraya çıkarmayı büyük bir kıyak -âdeta- olarak adlandırmakta ama maalesef o günün değeriyle yarısının da altındadır.
Değerli milletvekilleri, özellikle bu staj mağdurları konusu, önergede de belirtildiği üzere ciddiye alınması gereken, vatandaşlarımız üzerinde adaletin de tesis edilmesi gereken bir konudur. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde 80'li ve 90'lı yıllarda meslek liselerinde ve çıraklık okullarında iken zorunlu staj yapanların hakları ciddi anlamda yenmektedir çünkü bu staj yapan öğrencilerimizin ödenekleri, yaşlılık ödeneği yapılmaksızın yapıldığı için, sadece sağlık üzerinden yapıldığı için... Mesela yurt dışında staj yapan bir Türk genci Türkiye'de emekli olabilmekte fakat Türkiye'de staj yapan bir Türk gencinin ise maalesef bu yaşlılık ödeneği yatırılmadığı için emeklilik hakkı elinden alınmaktadır. Bu, adalete sığmayan bir durumdur.
Bakınız, bunlar bizim Türkiye Cumhuriyeti'mizin vatandaşlarıdır, bizim insanlarımızdır. Bu insanlar meydan meydan, sokak sokak mitingler yaparak haklarını aramaktadırlar. Gelin, bu insanlarımızın mağduriyetlerini görün. Bunlara, stajyer olarak işe girdikleri yıllarda muhtemelen okul müdürleri tarafından sırtı sıvazlanarak "Evladım, işe girdin; bak, emeklilik hakkını da yine erken yaşta alabilirsin." denmiştir. Fakat bugün 80'li ve 90'lı yıllarda özellikle stajyer olarak çalışan gençlerimiz maalesef bu emeklilik hakkından faydalanamıyorlar.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
HASAN TOKTAŞ (Devamla) - Yaşıtları emekli olmuş iken hakları yenildiği için bunlar emekli olamıyorlar. Bunların bir kabahati yoktur. 17 yaşında, 18 yaşında staj gören bir gencin, devletin bunların yaşlılık ödeneğini yatırmadığından haberinin olması mümkün değildir. Bu bir mağduriyettir ve bu mağduriyetin de mutlaka giderilmesi gerekmektedir.
Bu yönüyle öneriyi desteklediğimizi ifade ediyor, heyeti saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)