Konu: | Hükûmetin yirmi iki yıldır kırmızı et sektöründeki sorunlara kalıcı çözüm üretemediğine ilişkin açıklaması |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 78 |
Tarih: | 07.05.2024 |
METİN İLHAN (Kırşehir) - Teşekkür ederim Başkanım.
Hükûmet yirmi iki yıldır kırmızı et sektöründeki sorunlara bir türlü kalıcı çözüm üretememiştir. Şu an karkas etin kilogram fiyatı yağsız olarak 340 lira ila 380 lira arasında değişmektedir. Karkas etin yüzde 20-25'i kemik payı, yüzde 2'si kesim firesi, yaklaşık yüzde 2'si de sinir firesi olmaktadır. Bunun üzerine yüzde 4 kredi kartı kesintisi, kira, stopaj, personel gideri, elektrik ve diğer masraflar da eklenince 1 kilogramlık birinci sınıf etin maliyeti 550 lirayı aşmaktadır. Durum böyleyken hayvanını 340-380 lira arasındaki fiyata kestiren üreticiler ne yazık ki zararla baş başa kalmaktadır. Bakınız, bu sorunların çözümü için öncelikle yem bitkileri ve yem ham maddelerinin üretiminin artırılması başta olmak üzere kombine ırkların yaygınlaştırılması, desteklerin uzun vadeli olması ve hayvancılık sektöründeki yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi şarttır. Günübirlik ithalat politikaları...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)