Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 84 |
Tarih: | 21.05.2024 |
DEM PARTİ GRUBU ADINA GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT (Van) - İYİ Parti Grubunun vermiş olduğu önerge hakkında söz almış bulunmaktayım. Sözlerime başlamadan önce, cezaevlerinde faşizme ve hukuksuzluğa boyun eğmeyen yoldaşlarımızı, ekranları başında bizleri izleyen halklarımızı saygıyla sevgiyle selamlıyorum.
Önergenin içeriğine baktığımızda, AKP-MHP iktidarının ekonomide yarattığı yıkımı çok net bir şekilde görebiliyoruz, Türkiye halklarının ekonomik enkazın altında bırakıldığına şahit oluyoruz. Saray şatafat içindeyken emekçiye kesilen ağır fatura, yoksula yazılan acı reçete maalesef karşımıza çıkıyor. Siyasi iktidar mümessilleri iflah olmaz bir israf düzeni kurarken, "İtibardan tasarruf mu olur?" aymazlığıyla yaşarken işçiler, kadınlar, gençler, emekliler, emekçiler, çiftçiler maalesef unutuldular. 14 Mayıs seçimlerinden sonra "ekonomide rasyonel zemin" dediler, ardından vergi artışları ve zamlarla yurttaşı ezdiler. Bugün de Hükûmet tasarruf tedbirlerini açıkladı ama herkes biliyor ki huylu huyundan vazgeçmez.
İtibarını halkın üstünde tutanların siyasi bekaları söz konusu olduğunda "Benden sonrası tufan." diyenlerin fedakârlık yaptığı nerede görülmüş ki biz şu an bu iktidardan bunu bekliyoruz. Hatta öyle kurnazlar ki ekonomik krizleri iliklerine kadar hisseden yurttaşları zamlara alıştırma peşindeler. Düşün artık bu yoksul halkın yakasından, bırakın artık bu halkların yakasını çünkü halklar artık sizin bu açığa çıkarmış olduğunuz sözde ekonomi politikalarından fazlasıyla rahatsız.
Sayın milletvekilleri, AKP-MHP blokunun ekonomi politiğinin bir mağduru da şüphesiz küçük işletmeler olarak karşımıza çıkıyor. Esnaf ciddi bir borç altında. Bakın, TESK'in açıkladığı verilere göre sadece 2023 yılında 111.576 esnaf kepenk kapatmak zorunda kalmış; bunu esnafın ailesi ve çalışanlarıyla birlikte düşündüğümüzde ortaya korkunç bir tablo çıkmakta. Henüz kepenk kapatmayanlar da kredilerle ayakta kalmaya çalışıyor ama şurası çok önemli: Bu krediyi işlerini daha da büyütmek için kullanmıyor, sadece borçlarını döndürebilmek için kullanıyor esnaflar. Buna rağmen Hükûmet ne yaptı? Önergede de belirtildiği üzere, kullanılmakta olan esnaf kredilerinin faiz oranlarını geçmiş ödemeleri de kapsayacak şekilde yüzde 40 ila yüzde 100 artırdı. Sosyal devlet böyle bir şey mi acaba? Bankayla anlaşılan oranlar hiçe sayılıyor, kazanılmış haklar dahi ortadan kaldırılıyor. Açık ve net söyleyelim: AKP-MHP, halkların düşmanıdır, siyasi bekaları dışında hiçbir şey umurlarında değil.
Adaletsizliği rutine çeviren, faşizmi bir rejim olarak benimseyen, antidemokratik bir normal yaratan, özgürlüklerden olabildiğince korkan bir zihniyetin yönettiği ülkede refah olmaz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.
GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT (Devamla) - Böyle bir anlayışla kıtalar arası seyahatlerle ülkeye yatırım çekemezsiniz, para da bulamazsınız çünkü böyle bir sistemde hiç kimse kendini güvende hissetmiyor. Halklar söz konusu olduğunda cebinde akrep varmış gibi davranırken savaş mevzubahis olduğunda pek cömert davrandınız. Nasıl ki her şeyin bir sonu varsa sizin de sonunuz yakındır, hiçbir şey limitsiz değildir. Bize düşen de halklar, emekçiler için mücadelemizi büyütmek, umudu her koşul altında diri tutmaktır.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)