| Konu: | Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 84 |
| Tarih: | 21.05.2024 |
VELİ AĞBABA (Malatya) - Başkanım, ben bu AK PARTİ'lilere, Özlem Yıldız'a uymam, merak etmeyin; sakin bir konuşma yapacağım bu akşam.
ÖZLEM ZENGİN (İstanbul) - Özlem Yıldız değilim ama... Özlem Zengin... Veli Bey, önce adımı doğru öğrenin siz!
OSMAN GÖKÇEK (Ankara) - Özlem Yıldız kim?
EMRE ÇALIŞKAN (Nevşehir) - Özlem Yıldız kim?
VELİ AĞBABA (Malatya) - Efendim, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Görüşülen bu yasa teklifiyle yüksek fiyat artışları için kapatma ve para cezası geliyor. Arkadaşlar, eğer fiyat artışının sebeplerini hâlâ göremiyorsanız esnafı kapatmayı bırakın idam etseniz sonuç alamazsınız. Fiyat artışlarının sebebi ne? Kime sorarsan sor, enflasyon. Siz de bilirsiniz, Özlem Hanım da bilir, herkes bilir.
Bakın, OECD Gıda Enflasyonu Raporu'na göre Türkiye yüzde 71,1'le 38 OECD ülkesi arasında 1'inci sırada; OECD ülkelerinde gıda enflasyonu ortalaması yüzde 5,3, Avrupa ülkelerinde gıda enflasyonu ortalaması yüzde 3,3, Türkiye'de yüzde 71. Bu enflasyonda kimi getirirseniz getirin artmaya devam edecek. Dünya ülkelerinde farklı değiliz, enflasyonda 4'üncü sıradayız; 1'inci Arjantin, 2'nci Suriye, 3'üncü Lübnan, 4'üncü Türkiye, arkamızda Venezuela, Sudan ve Zimbabve var. Enflasyon liginde üçüncü dünya ülkelerinin tam da ortasındayız. Enflasyonun sebebi ne değerli arkadaşlar? Enflasyonun sebebini bulursak fiyat artışlarının sebebini buluruz. Enflasyonun sebebi tek adam yönetimi, ülkeyi yöneten Hükûmet; hiç uzağa gitmeyin. Neydi teori? "Faiz sebep, enflasyon netice." diyen bir kişi. Eğer birine ceza verecekseniz, eğer birini kapatacaksanız sarayı kapatın, o büyük ekonomisti bir susturun, her şey düzelir. (CHP sıralarından alkışlar)
Tabii, değerli arkadaşlar, ancak sizleri kutlamak lazım, manipülasyon ustasısınız. Bakın, öyle manipülasyonlar yapıyorsunuz ki hiçbir şey üzerinize yapışmıyor; iyi şeyleri AK PARTİ yapıyor, kötü şeyleri başkaları yapıyor. Bakın, ben size söyleyeyim: Faiz artar "faiz lobisi", dolar artar "dolar lobisi", sebze fiyatları artar "sebze lobisi", ülkede demokrasi biter "üst akıl"; "iç güçler" "dış güçler" "yumurta lobisi" -yakında yumurta fiyatları artarsa "yumurta lobisi"- "tavuk lobisi" "civciv lobisi" "inek lobisi"; bir tek sizin suçunuz yok. Vallahi, değerli arkadaşlar, kutluyoruz. Bakın, geçtiğimiz yıllarda, hatırlayın 2018 seçim kampanyasını; sebze fiyatları arttı, suçlu kim? O hıyar var ya, salatalık, suçlu o. Suçlu kim? Domates. Suçlu kim? Patlıcan. Suçlu kim? Çiftçi. Arkadaşlar, başka bir düşman daha vardı ülkenin bekasına kasteden, kimdi? Kuru soğan. Ne yaptınız? Soğan depolarını bastınız. Şaka gibi... Şaka gibi, değerli arkadaşlar... Ya, dolar artınca... Hatırlayın, o dolarları yakıyorlardı ya, dolarları yakıyorlardı... Millete doları 3 liraya bozdurdunuz, dolar oldu 33 lira, fakir fukaraya yazık. Ama bir AK PARTİ'li vekil dolar bozdurmuyor, niye? O da inanmıyor çünkü... Doları bozdurmuyor ama berber bozduruyor, kampanya yapıyor vesaire.
Şimdi, arkadaşlar, fahiş fiyatların sorumlusu kim? Üç harfliler. O üç harfliler de sizin kurucunuzun eseri, o ülkeye getirdi. Ya da bakkallar... Yakında mahalle bakkallarını kovalarsanız ona da şaşmayız; sizin hiç suçunuz, günahınız yok. Ya bakkal ya çiftçi ya esnaf... Sizin hiç suçunuz günahınız yok değerli arkadaşlar.
Ya, bakın, 14 Mayıs seçimleri öncesi dolar 19 lira, şimdi 32,5 lira; gübre 3 kat artmış, zirai ilaç 2 kat artmış, mazot 19 liradan olmuş 42 lira; fiyat durur mu? Ne tedbir alırsanız alın durmaz. Bakın, bakkal, market kapatabilirsiniz. Tek bir tedbir var, ben size söyleyeyim: Tek adam düzenini yıkmak lazım; tek adam düzenini yıkın, her şey düzelir. (CHP sıralarından alkışlar) Ceza yazacaksan -burada mı bilmiyorum- gözleri ışıltılı bir Bakan vardı ya, Nebati, ona bir ceza yazın bakalım ya da eski Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, ona yazın bakalım.
Değerli arkadaşlar, bir de ne yapın, biliyor musunuz? Artık yeter, şatafattan ve israftan vazgeçin, bu milletin aklıyla dalga geçmeyin. Şimdi, bakanlar çıkmış, bakanlar illerde minibüsle geziyorlar. Geçen Malatya'ya gitmiş bakanın birisi, Malatya'ya nasıl gitmiş? Özel uçakla, özel uçakla.
OSMAN GÖKÇEK (Ankara) - İmamoğlu da uçakla gitti.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Sen sus! Bak, karşımda bir trolün oğlu var.
OSMAN GÖKÇEK (Ankara) - İmamoğlu Roma'ya uçakla gitti.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Bak, karşımda bir trol çocuğu var, bir trol çocuğuyla muhatap olmuyorum ben.
OSMAN GÖKÇEK (Ankara) - İmamoğlu da Roma'ya gitti.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Bak, trollük yapma, trollük yapma yavrum, trollük yapma! (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından laf atmalar, gürültüler)
MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - İmamoğlu tarifeli uçakla gitti, parasıyla gitti.
OSMAN GÖKÇEK (Ankara) - Şarapların parasını İstanbul'a nasıl ödettiğinizi anlat.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Ergen trolü, trollük yapma!
OSMAN GÖKÇEK (Ankara) - Anlat, anlat!
VELİ AĞBABA (Devamla) - Sen trollsün! Bak, trollük yapma!
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Şimdi, değerli arkadaşlar, bakanlar illerde minibüse biniyorlar; Malatya'ya özel uçakla gidiyorlar, Hatay'da minibüse biniyorlar. Ne yapıyorlar? Buradan özel uçakla gidiyorlar. Allah'tan korkmazlar.
EYYÜP KADİR İNAN (İzmir) - Ekrem İmamoğlu da özel uçakla gidiyor.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Günde 15 sefer olan Roma'ya İmamoğlu niye özel...
VELİ AĞBABA (Devamla) - Bakın, Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul'u fethetti, çağı değiştirdi. Şimdi kalksa yatağından, mezarından, görse Manisa Şehzadeler Belediyesini, der ki: "Yahu, ben mi padişahım, Şehzadeler Belediye Başkanı mı?" ya da Abdülhamit Han mezarından kalksa baksa...
ALİ TAYLAN ÖZTAYLAN (Balıkesir) - 15 milyon dolarlık İmamoğlu'nun evini görse.
VELİ AĞBABA (Devamla) - ...Sancaktepe Belediyesine, vallahi "Padişah ben değilim, padişah AK PARTİ'liler." der.
EYYÜP KADİR İNAN (İzmir) - Parsellediğiniz İzmir'deki ilçe belediyelerine baksın.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Şatafat, israf sizin ahlakınız olmuş. Tedbir ne? Fakir fukara. Tedbir ne? Bakın, yolsuzluğu, hırsızlığı, şatafatı bırakın, bu ülke bir günde düzelir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
EYYÜP KADİR İNAN (İzmir) - Parsellediğiniz İzmir'deki ilçe belediyelerine bakın.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Eğer israf varsa israf burada, şatafat varsa şatafat burada, yolsuzluk varsa burada. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından laf atmalar, gürültüler)