Konu: | Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 85 |
Tarih: | 22.05.2024 |
ÖMER KARAKAŞ (Aydın) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; AK PARTİ Hükûmeti sayesinde, sabah uyandığımızda, yeni bir güne Sayın Cumhurbaşkanının aldığı kararları Twitter üzerinden öğrenerek başlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı zaten her şeye kendisi karar veriyor; bakanların bürokrat hâline geldiği yönetim sisteminden farklı bir şey beklemek de mümkün değildir. Aslında, daha acısı; ülkeyi, devletin bakanları ve bürokratları değil, saray bürokrasisi yönetiyor. Sizin Meclise getirdiğiniz kanun tekliflerini bile ilgili bakanlık bürokratları değil, saray bürokrasisi getiriyor, sizlerse el kaldırarak oylama yapıyorsunuz.
Yine, bir sabah uyandık, baktık ki otoyol ve köprü geçişlerine zam yapılmış. Yönetmelikte "Her yılbaşında yıllık ÜFE değerinde fiyat artışı yapılır." maddesi olmasına rağmen, yılbaşında yapılan zammın üzerinden henüz beş ay geçtiği hâlde yine, tekrar zam yapıldı. Peki, bu beş aylık süreçte emekliye, asgari ücretliye, memura herhangi bir zam yapıldı mı? Hayır. O zaman otoyol ve köprülere neden zam yaptınız? Zam yaptınız çünkü müteahhitlerle yaptığınız anlaşmaların bütçeye yükü çok artmıştı. 5'li çeteyle yapmış olduğunuz anlaşmaları revize etmek neden aklınıza gelmedi? Hiç mi vicdanınız sızlamadı? Zengini daha zengin eden, yoksulu ise açlığa mahkûm eden bu zihniyeti daha ne kadar devam ettirmeyi düşünüyorsunuz? Çünkü sizler halkını düşünmeyen devlet yöneticilerisiniz.
Bakın, arkadaşlar, size bir örnek vermek istiyorum: Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçiş ücreti Aralık 2023'te 19 liraydı; ocakta zam yaptınız, 35 lira oldu; beş ay sonra, şimdi, yeni zam yaptınız, 49 lira oldu. Geçen yıldan bu yana otoyol ve köprülere yaptığınız zam yüzde 157 ancak memura yaptığınız zam yüzde 49'ken emekliye yaptığınız zam ise yüzde 42. Sizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına reva gördüğünüz bu mudur? Kıt kanaat geçinmeye çalışan bu halkın parasını yandaşınız olan küçücük bir zümreye soydurmak size zevk mi veriyor? Vatandaşımız evine ekmek götüremezken sizler zengini daha zengin yapmaktan keyif mi alıyorsunuz?
Dışarıdan gelen kredileri halkın refahı için değil, kendinizi veya yandaşlarınızı zengin etmek için kullanıyorsunuz. Oysaki Sayın Cumhurbaşkanı "İşte, bütün servetim bu yüzük." demişti, şimdi ise kendisinin yazlık, kışlık, uçan sarayları, külliyesi ve bu masrafları vatandaşın cebinden çıkarmak için yaptırdığı zamlar ve vergiler var. Yoksulun sesi, garibanın felsefesiyle konuşmalar yapan Sayın Cumhurbaşkanı şu anda vatandaşın ekmeğinden kesiyor, bakanları ise bir zeytini tek seferde değil, birkaç ısırıkta yememizi öneriyor.
Eskiden bu ülkede yüzde 10-15 oranında zengin kesim vardı, yüzde 70 oranında orta kesim vardı, yine yüzde 10-15 oranında ise yoksul kesim vardı; şimdi, orta sınıf içerisinden yandaşlarınızı zengin ederek zengin kesim yüzde 25'lere vurdu ancak orta gelirli sınıf, yoksulluk sınırının altına düştü; yoksul kesim ise açlık sınırının altına geriledi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.
ÖMER KARAKAŞ (Devamla) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Biz toplumda konuşurken "İnsanlar zor durumda, geçinemiyorlar, para yok." dediğimizde maalesef AK PARTİ'li arkadaşlarımız "Siz öyle diyorsunuz ama lüks kafe ve restoranlar dolu, AVM'ler dolup taşıyor, nasıl insanlarda para yok?" diyorlar. Oysaki onların anlayamadıkları şey şu: Lüks kafe ve restoranları dolduran kesim, işte sizin bu son dönemde orta sınıftan zengin seviyeye çıkardığınız yüzde 25'lik kitle. Maalesef bu yüzde 25'lik kitle, Türk milletinin tamamını temsil etmiyor ama sizin gösterdiğiniz sadece budur. O yüzden, değerli arkadaşlar, orta sınıfın çöküşü, bir ülkenin ekonomisinin çöküşünün en net göstergesidir.
Tüm Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)