Konu: | Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 88 |
Tarih: | 29.05.2024 |
DEM PARTİ GRUBU ADINA MEHMET ZEKİ İRMEZ (Şırnak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; tüm Türkiye halkları ve cezaevinde haksız hukuksuz bir şekilde şu an rehin tutulan tüm arkadaşlarımızı saygıyla sevgiyle selamlıyorum.
Evet, biliyorsunuz, 44 yıl önce Çorum'da bir katliam gerçekleştirildi. Bu katliamın sonucunda 54 Alevi yurttaşımız maalesef yaşamını yitirdi ve 300'e yakın yurttaş da yaralandı. Bu katliamı gerçekleştiren karanlık güçleri lanetliyorum. Ayrıca, katliamda yaşamını yitiren 57 yurttaşımızı da sevgiyle, saygıyla, minnetle anmak istiyorum.
Değerli milletvekilleri, dünyanın neredeyse en pahalı etini almamızın nedenlerinin araştırılması için söz almış bulunmaktayım.
Bizce nedeni basit. Buradaki herkese sormak istiyorum: Acaba nedeni ne olabilir sizce? Özellikle AKP Grubundakilere sormak istiyorum; çok basit bir soru. Bu sorunun cevabı, elbette ki AKP Hükûmetinin ta kendisidir. Önergede de yazdığı üzere, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi çığır açtı, atılımlar yaptı ama nerede? Ülkenin tarımsal üretim ve hayvancılık sektöründeki uygulamalarla et almak için kuyrukta bekleyen yurttaş sayısında, bir tarım ve hayvancılık ülkesini et ithal edecek duruma getirmede maalesef çığır açmış durumda. Daha geçen hafta Ukrayna'yla, içinde et ithalatıyla ilgili maddelerin de olduğu bir anlaşma yapıldı. Şimdi, Hükûmetin geçmiş pratiklerine baktığımızda, bu ve bunun gibi anlaşmalar üreticiye ciddi zararlar verecek; özellikle ithal edilen et ve et ürünleri Türkiye'deki yerli üreticilerin rekabet gücünü ciddi şekilde zayıflatacak, artan maliyetler ve düşük kâr nedeniyle gücünü ciddi şekilde zayıflatacak, artan maliyetler ve düşük kâr nedeniyle zor günler yaşayan hayvancılık sektörü bu ithalat baskısı altında daha da zora girecek, kısa vadede et fiyatlarında bir düşüş görülse de uzun vadede artacak, fiyatlar hem üreticileri hem de tüketicileri maalesef olumsuz bir şekilde etkileyecektir.
Evet, tüm bunlar, maalesef, biliyorsunuz, bizim bölgemizde de söz konusu olan durumlar. Şırnak'ta göçer hayvancılığı yapan yaklaşık 250 aile yani neredeyse 5 bin kişi bu işle geçiniyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın İrmez, lütfen tamamlayın.
MEHMET ZEKİ İRMEZ (Devamla) - Peki, siz hayvancılık maliyetlerini bu kadar artırır, çiftçiyi para kazanamaz hâle getirir, et ithal ederseniz bu insanlar ne yapacak, nasıl geçinecek; elbette ki size soruyoruz. Tüm bunlar Şırnak'ta ilan edilen özel güvenlik bölgelerinden kesilen 500 bin ağaçtan, yayla yasaklarından, Ege'de koyları imara açmanızdan, İliç'te ve ülkenin dört bir yerinde fütursuzca açılan maden sahalarından azade değildir. Bugün geldiğimiz noktada ülke tümüyle bir cehenneme dönmüş durumda. Bizim size tavsiyemiz, ithalatı teşvik etmek yerine Türkiye'de hayvancılığı destekleyin; yem, gübre ve mazot gibi temel girdilere yönelik destek sağlayın; hayvan hastalıklarıyla mücadele için etkin veterinerlik hizmetleri sunun.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)