GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:99
Tarih:04.07.2024

GEORGE ASLAN (Mardin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 15'inci madde üzerinde söz aldım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Konuşmamda önemli gördüğüm 2 konuya değineceğim; bir tanesi TÜVTÜRK, diğeri de Midyat kanalizasyon sorunu.

2007 yılında yapılan özelleştirme sonucunda Türkiye'de araç muayenelerini yapma yetkisi TÜVTÜRK şirketine devredilmiştir. Bu şirket tek başına yıllardır araç muayenelerinden sorumludur ancak o zamandan beri araç muayene istasyonlarına yönelik şikâyetleri çokça duyuyoruz. İnsanlar muayene ücretlerine yapılan orantısız zamlardan muayene esnasında maruz kaldıkları uygulamalara kadar pek çok sorun yaşamaktadırlar. Araç muayene ücretine önceki yıla göre yüzde 61 zam yapıldı. Otomobil, minibüs ve kamyon, kamyonet gibi araç ücretleri 1.130 TL'yken 1.821 TL; otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için muayene ücreti 2.462 TL olarak belirlendi. 2017'den bu yana yapılan zam oranı yüzde 818. Sorun bununla da bitmiyor, bir de çileye dönüşen muayene işlemleri var ki insanları gerçekten, âdeta bezdiriyor.

İki hafta önce bu şikâyetleri yerinde görmek adına bir tanıdığımın arabası için bizzat kendim randevu aldım. Randevu günü Mardin TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu'na gittim, saatlerce bekledim; arabanın muayenesini yaptırdıktan sonra 1 fren lambasının bozuk olduğunu söylediler, muayeneden geçmedi yani. Gittim, hemen yaptırdım ve tekrar istasyona döndüm. Bana yeniden randevu almam gerektiğini söylediler. Randevuyu telefonla aldıktan sonra tekrar sıraya girdim. Önümde sıraya girmiş araçların muayenelerinin bitmesini bekledim. Oradaki yetkiliye "Eksiğini tamamlayıp tekrar gelen araçları hiç işlem yapmamış gibi neden tekrar sıraya koyuyorsunuz, bu araçlar için neden ayrı kapı açmıyorsunuz?" dedim; o da "Şirket açmıyor, biz ne yapalım?" dedi. Haklıdır, onlarla ilgili bir durum değil tamamen şirketle ilgili bir meseledir. Mardin merkez, Savur, Ömerli, Yeşilli, Mazıdağı ve Derik Mardin'de muayene yaptırmak zorunda kalıyorlar. Kızıltepe'nin nüfusu 270 bin, tek bir araç istasyonu yok. Midyat'ın nüfusu 120 bin, aynı şekilde 1 tane istasyon yok. İnsanlar Nusaybin'e, Batman'a ya da Mardin'e gitmek zorunda kalıyorlar. Hollanda'da on yıllarca yaşadığım kasabanın nüfusu 45 bin; orada 10 tane araç muayene istasyonu vardır. Bizim Mardin'in nüfusu aşağı yukarı 1 milyona yaklaştı ama 2 tane istasyon var; biri Mardin merkezde, 1 tane de Nusaybin'de. Bu sorunun çözülmesi için Kızıltepe ve Midyat'a acil olarak birer araç muayene istasyonu kurulmalıdır. Muayeneler esnasında herhangi bir eksiklikten dolayı gönderilen araçların tekrar başa dönüp sıraya girmemesi ve yoğunluğun azaltılması için ek kapıların kurulması yine acil bir ihtiyaçtır.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve enflasyon oranları malum. Hâl böyleyken araç muayenesinden alınan fahiş ücretler insanları ekonomik olarak oldukça zorlamaktadır. Bu nedenle ücretler makul bir seviyeye çekilmelidir.

Değerli milletvekilleri, değinmek istediğim diğer bir mesele de Midyat'ın kanalizasyon sorunu. Daha önce de bu sorunu defalarca Genel Kurulda dile getirmiştim, bu sorun çözülene kadar da dile getirmeye devam edeceğim. Her gün binlerce yerli ve yabancı turist bu şehri ziyaret etmektedir ancak yıllardır devam eden kanalizasyon sorunu maalesef çözülmüyor. Kanalizasyon suyunun aktığı Mardin ve İdil bağlantı yollarında özellikle yaz aylarında kokudan geçilmiyor. Kırsal kesimdeki Doğançay ve Harabya köylerinde onlarca hayvan kanalizasyon suyundan dolayı telef oluyor. Belediye uzun yıllardır iktidar partisinde ama kanalizasyon sorununu bir türlü çözmüyor, her gündeme geldiğinde "Kaynak yok." deniliyor. Midyat'ta belediyeye ait bir konukevi var ve bu konukevine her gün binlerce insan para vererek giriyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Aslan, lütfen tamamlayın.

GEORGE ASLAN (Devamla) - Bu ev Midyat Süryani eşrafından İshak Şabooğlu'na ait bir ev ve nasıl devlet konukevi yapıldığı konusunda da şaibeli iddialar var, onları da araştırıyoruz. Sadece oradan elde edilen gelirle bile şimdiye kadar bu sorun çözülebilirdi. Midyat, bir UNESCO şehridir ve bu şehrin hâlâ kanalizasyon sorunuyla anılıyor olması büyük bir eksikliktir ve ayıptır. Bu nedenle, zaman geçmeden bu soruna mutlaka bir çare bulunmalıdır diyor ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)