GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:104
Tarih:17.07.2024

BURHANETTİN KOCAMAZ (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 156 sıra sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 1'inci maddesi üzerine İYİ Parti Grubumuz adına söz aldım. Yüce Meclisi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Teklifin 1'inci maddesinde Türk Standartları Enstitüsünün gelirleri ve hazine yardımlarına yönelik düzenleme yapılmaktadır. Türk Standartları Enstitüsü akreditasyon, standardizasyon ve sertifikasyon konusunda oldukça önem arz eden bir kurumdur. Bu konularda Türkiye yurt dışından hizmet almakta ve ciddi paralar ödemektedir. Bu nedenle, Türk Standartları Enstitüsünün bugüne kadar altyapısının güçlendirilmiş olması gerekirdi. Yirmi iki yıllık AKP iktidarında bu konuya dair hiçbir şey yapılmamıştır. Eğer kuruma doğru yatırımlar yapılmış olsaydı, bugün kurumun hazine yardımına ihtiyacı kalmayacaktı. Bir an evvel Türk Standartları Enstitüsünün niteliğinin artırılması gerekmektedir. Zira Türk Standartları Enstitüsü uluslararası akreditasyona sahip kuruluşların verebildiği onayları veremediği için yurt dışındaki kurumlara büyük miktarlarda paralar ödenmektedir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hazırlanan yeni vergi paketinde engelli vatandaşlarımız yalnızca arada sırada çıkabildikleri evlerine tamamen kapatılmak istenmektedir. ÖTV istisnasını beş yıldan on yıla çıkaran düzenlemenin yer aldığı vergi paketinde taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi öngörülmektedir. Ayrıca, düzenlemede, bugüne kadar her sene yeniden değerleme oranında artan engelli otomobili için ÖTV muafiyeti bedelinin şimdi yeniden değerleme oranının ancak yarısı kadar artırılması planlanmaktadır.

Değerli milletvekilleri, ülkemizde özellikle ağır engelli vatandaşlarımızın bir yerden başka bir yere gitme şansı neredeyse hiç yoktur, engellilerin mutlaka özel bir araçla taşınmaları gerekmektedir. Bu nedenle ÖTV muafiyeti ve engelli aracı, engellilerimizin başta sosyal hayat olmak üzere eğitim, sağlık ve istihdam imkânlarına kavuşabilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Hükûmetin ÖTV muafiyeti ve engelli araçlarının kullanım süresinde kısıtlamaya gitmesi çok büyük bir mağduriyete yol açacaktır. ÖTV muafiyeti 1970'li yıllardan itibaren "gümrük muafiyeti" adı altında başlamış ve bugüne kadar da uygulanmıştır. Kaldı ki engelli vatandaşlarımız için ÖTV muafiyetini sınırlamak veya tamamen ortadan kaldırmak Anayasa'ya ve taraf olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ne tamamen aykırıdır. ÖTV muafiyeti hakkının beş yıldan on yıla çıkarılması engelli araçlarının teknolojik gelişmelerin çok gerisinde kalmasına da yol açacaktır. Engelli bireylerin vefatı sonrasında yakınlarından ÖTV tahsil edilmesi uygulaması da şeytanın dahi aklına gelmeyecek ama yalnızca sizlerin aklına gelecek bir düzenleme olacaktır. Sizleri bu konuda gerçekten tebrik etmek gerekir. Hükûmetin yerine yani sizlerin yerine ömrü boyunca engellileri -başta sağlık kuruluşları olmak üzere- bir yerden bir yere taşıyan aile bireylerini ödüllendirmek yerine tam tersine cezalandırıyorsunuz. ÖTV muafiyetini istismar edenleri elbette cezalandırabilirsiniz, bu tamamen Hükûmetin yani sizin elinizdedir ancak konuyu istismar edenlerden kaynaklı olarak bütün engellileri cezalandırmak doğru bir karar değildir.

Engelli vatandaşlarımıza önemli kısıtlamalar ve mağduriyetler getirecek bu düzenlemeden vazgeçilmesini diliyor, yüce Meclisi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)