| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 2 |
| Tarih: | 02.10.2024 |
AK PARTİ GRUBU ADINA ÇİĞDEM KONCAGÜL (Tekirdağ) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ Parti Grubunun vermiş olduğu Meclis araştırması önergesinin üzerinde AK PARTİ Grubumuz adına söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu ve ekranları başında bizleri izleyen kıymetli vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.
Türkiye Cumhuriyeti'nin evlatları yani evlatlarımız ve onların geleceği siyasi tartışmaların yapılacağı bir konu değildir. Tek bir olay üzerinden medyanın ve sosyal medya trollerinin etkileşim yarışına girdikleri bir ortamda çocukları koruduğunu iddia edenler maalesef çocuklarımıza en büyük zararı vermektedir.
Türkiye, çocuk hakları konusunda uluslararası standartlara uygun hareket etmektedir. Çocuk haklarının korunması için attığımız adımlar sadece yasal düzenlemelerden ibaret değildir. Devletimiz sosyal hizmetler ve koruma tedbirleriyle çocuklarımızın her türlü ihmal ve istismardan uzak büyümeleri için yoğun çaba sarf etmektedir. Medeniyet anlayışımızda çocuklar toplumun en değerli varlıklarıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan çocuk hakları konusunda sık sık vurgulamalarda bulunmakta ve devletin bu alandaki kararlılığını dile getirmektedir. Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan'ın da bu alanda yürüttüğü çalışmalar tüm dünyada yankı bulmuş ve takdir toplamıştır. Bizim geleneğimizde ve kültürümüzde çocuk sevgi ve merhametle büyür, adaletin ve merhametin gölgesinde büyüyen çocuklar yarınları inşa eder. Bizim kültürümüzde çocuk bakılmaz, yetiştirilir; çocuğun yetişmesinden yalnızca aile değil toplum da sorumludur. Devlet himayesinde olan çocuklarımızla ilgili hiç kimse şov yapma hakkına da sahip değildir. Türkiye'nin çocukları Türkiye'nin yarınlarıdır. Sizleri "devlet himayesinde" diyerek başlayan cümleler kurarken daha dikkatli davranmaya davet ediyorum. Söylenilen her bir cümle tüm çocuklarımızı etkiliyor ama madem sordunuz, devlet himayesindeki çocuklarımızla ilgili uygulamalardan da biraz bahsetmek istiyorum. Devlet himayesindeki çocuklarımızın sağlıklı gelişimi, eğitimi, gelecekte kendi ayaklarının üzerinde durması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız gereken hassasiyeti göstermektedir. 1.185 çocuk evi, 115 çocuk evleri sitesi ve 62 ihtisaslaştırılmış çocuk evleri sitesi aracılığıyla 15 bin çocuğun sağlıklı ve aile ortamında büyümeleri sağlanıyor. Devlet himayesi altında yetişen çocuklarımız her alanda eksiksiz hizmetten faydalanıyor. Karşılaştıkları zorlukları devletimizin kendilerine sunduğu imkânlarla aşıyorlar. Çok sayıda çocuğun barındırıldığı büyük fiziksel binalar ve koğuş tipi yapılar yerine aile ortamına en yakın ev tipi yatılı sosyal hizmet birimleri olan çocuk evleri ve çocuk evleri sitelerinin hayata geçirilmesi, Türkiye'de devrim niteliğinde bir adımdır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Koncagül, lütfen tamamlayın.
ÇİĞDEM KONCAGÜL (Devamla) - 2002'de 20-25 çocuğa 1 bakım personeliyle hizmet verilirken bugün 2 çocuğa 1 bakım personeliyle hizmet verilmektedir.
Tabii, çocuklarla ilgili konuşurken PKK ve uzantılarının kaçırdığı çocuklarla, öldürdüğü bebeklerle, hayatını kararttığı gençlerle ilgili de soru önergesi vermenizi rica ediyorum. Belki bu vesileyle Gazi Meclisin çatısı altında terörü hep birlikte lanetlemiş oluruz. Çocuklarla ilgili konuşurken tüm dünyanın gözleri önünde devam eden, Filistin'de yaşanan kıyım nedeniyle ölen, tam korumaya muhtaç olduğu dönemde ailesini, yuvasını kaybeden, sayılarının 17 bine ulaştığı düşünülen, Gazze'de kimsesiz kalan çocukları da hatırlatmak isterim.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ÇİĞDEM KONCAGÜL (Devamla) - Çocuklarımız geleceğimizdir, Türkiye'nin evlatları gözümüzün nurudur; ülkemizin ve evlatlarımızın yolu ve bahtı açık olsun diyorum.
Gazi Meclisimizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)