GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu'nun İYİ Parti grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:27
Tarih:04.12.2024

MEHMET SATUK BUĞRA KAVUNCU (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Şimdi, atıklarla ilgili önergeye arkadaşımızın verdiği cevapla alakalı birkaç yorum yapacağım.

Şimdi, öğrene öğrene geliyorsunuz tabii. Bundan bir süre önce, hatırlayın, Adana'da çok yoğun, sokaklarda, çevrede, tarlalarda plastik bulunmuştu. Niye? Çünkü öyle bir mevzuat, öyle bir düzenleme yaptınız ki bu yurt dışından ithal edilen atıklarla ilgili hiçbir sınırlama getirmediniz. Tüccarın eline düşmüştü Avrupa'nın çöpü; tüccar Avrupa'dan çöpü ithal ediyor ve satıyordu. Bunu fark ettiniz, ondan sonra mevzuatta bir düzenleme getirdiniz.

Yıllarca belediye yönettiniz, şimdi, işte, belediyelerin bir kısmı Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yönetiliyor. Şimdi bir soru sormak istiyorum size: Atıkla ilgili madem böyle bir problem var, madem biz Avrupa'nın en büyük plastik üreticilerinden bir tanesiyiz, niye kendi atığımızı geri dönüşümde kullanamıyoruz?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Kavuncu.

MEHMET SATUK BUĞRA KAVUNCU (İstanbul) - Bitiriyorum.

Neden kullanamıyoruz biliyor musunuz? Çünkü çöpten gelen plastiği herhangi bir geri dönüşüme, arıtmaya tabi tutmuyoruz, bunlar olduğu gibi doğaya karışıyor. Şayet böyle bir uygulama yapmış olsanız yurt dışından Avrupa'nın çöpünü ithal etmek zorunda kalmayız. Bakın, ben plastik üreticileriyle, birlikle görüştüm; onların bu konuyla ilgili yakındıkları başka mevzular var. Mesela, geri kazanım katılım payı topluyorsunuz, aynı deprem vergisi gibi, geri kazanım katılım payıyla ilgili bir kuruş bu geri dönüşüme para harcıyor musunuz? Tek bir kuruş harcamıyorsunuz, harcamadığınız için de Avrupa'dan bu çöpü, bu plastiği Türkiye'ye ithal etmek zorunda kalıyorsunuz. Dolayısıyla iki çözüm var; bir, bu verginin yani katılım payının bu geri dönüşümde kullanılması ve iki, Türkiye'deki çöpün geri dönüşüme kazandırılması.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Selamlayın lütfen.

MEHMET SATUK BUĞRA KAVUNCU (İstanbul) - Selamlıyorum, bitiriyorum.

Hem muhalefetin hem iktidarın ve belediyeleri elinde bulunduranların bu konuya muhakkak dikkat etmesi lazım, aksi takdirde biz yurt dışından plastik ithal etmeye devam edeceğiz. Plastik üretiminde geri dönüşüm kullanma mecburiyeti var yani sanayici mecbur zaten, eski plastiği kullanmak zorunda, çevreyi korumak adına direkt ham maddeden üretemiyor.

Teşekkür ediyorum, sağ olun.